Mesagerul rus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Russki vestnik

Mesagerul rus (Rusă: Ру́сский ве́стник, Ruskii Vestnik) este numele a trei diferite reviste rusești din secolul al XIX-lea.

Mesagerul rus al lui Serghei Glinka[modificare | modificare sursă]

Revista lunară cu orientări patriotice monarhale, Mesagerul rus a fost înființată de către Serghei Glinka și publicată la Moscova între anii 18081820 și în 1824. A fost sponsorizată de către Feodor Rostopchin.

Mesagerul rus al lui Gretch and Polevoy[modificare | modificare sursă]

Această revistă lunară a fost publicată la Sankt Petersburg de către Nikolai Gretch și Nikolai Polevoy între anii 1841—1844. Printre autorii săi se afla si istoricul, etnograful si arheologul rus, Ivan Snegirev.

Mesagerul rus al lui Mikhail Katkov[modificare | modificare sursă]

Unul dintre cele mai importante jurnale literale de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Mesagerul rus, a fost publicat mai întâi la Moscova (1856—1887), iar apoi, mai târziu, la Sankt Petersburg (1887—1906). A fost fondat de catre un grup de academicieni si scriitori liberali ca Mikhail Katkov, care a devenit editor principal, Eugene Korsh, Peter Kudriavtsev, Leontiev și alții. În 1887, revista a fost cumpărată de catre Fedor Berg și a fost mutată la Sankt Petersburg, dar într-un final s-a încetat editarea ei din cauza lipsei financiare.

Titluri importante[modificare | modificare sursă]