Menachem Mendel Schneerson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Menachem Mendel Schneerson, rabinul din Lubavici, în 1987

Menachem Mendel Schneerson (în ebraică: מנחם מנדל שניאורסון, în idiș: מנחם מענדל שניאורסאהן

18 aprilie 1902 Mikolaiv - 12 iunie 1994 Brooklyn, New York) a fost un rabin american, originar din Ucraina, conducătorul spiritual, vreme de patru decenii, al mișcării religioase hasidice Habad sau Lubavici (Liubavici), cunoscut în vremea sa ca Rabinul din Lubavici, Lubavicher Rebbe (ליובאוויטשער רבי) sau pe scurt Der Rebbe. Rabinul Menachem Mendel Schneerson a fost una din figurile cele mai însemnate ale iudaismului ortodox din secolul al XX-lea. El a fost al șaptele conducător al hasidismului Habad, întemeiat în anul 1797 de către rsbi Shneur Zalman din Ladi. A ajuns la conducerea acestui curent religios iudaic în anul 1950 în urma decesului socrului său, rabinul Yosef Isaac Shneerson. Rabinul Menachem Mendel Schneerson a încurajat reîntoarcerea la credință și difuzarea învățăturii religioase iudaice ortodoxe în rândurile evreilor din întreaga lume, aflați în marea lor majoritate într-un proces de laicizare și asimilare. El a trimis pretutindeni emisari numiți "shluhim", și a întemeiat în toate colțurile lumii o rețea de peste 1400 instituții de învățământ iudaic, și de case de oaspeți și cantine rituale evreiești.

În ultimii ani ai vieții, o parte din adepții hasidismului Habad au înclinat să vadă în el pe Mesia. Pentru o grupare "mesianistă" mai radicală a hasidismului Habad, decesul său din anul 1994 nu a fost recunoscut ca atare. Rabinul a rămas și după dispariția sa conducătorul spiritual al mișcării Habad, oarecum asemănător cu cazul rabinului Nahman din Braslav de la începutul secolului al XIX-lea, care a rămas și după moarte, conducătorul spiritual al mișcării hasidice pe care a înființat-o. Neavând copii de sex bărbătesc, rabinul Menachem Mendel Schneerson este considerat ultimul rabin al dinastiei Lubavici.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anii de copilărie și studiile religioase în Ucraina[modificare | modificare sursă]

Menachem Mendel Schneerson s-a născut în 1902 la Nikolaev sau Mikolaiv în Ucraina, pe atunci în Imperiul Rus, ca fiu cel mare al lui rabbi Levi Itzhak Schneerson și al soției sale, Hana Schneerson, născută Ianowski. Tatăl era un descendent al rabinului Menachem Mendel Schneerson supranumit „Tzemah Tzedek”, al treilea conducator al dinastiei rabinilor din Lubavici. În amintirea acestui ilustru înaintaș el a dat fiului său mai mare numele Menachem Mendel.Mama, Hana, era fiica rabinului sef al orasului Nikolaev, Meir shlomo Ianowski Când a avut șapte ani, în anul 1909, împreună cu părinții și frații săi mai tineri, Dov Ber si Israel Arie Leib, Menachem Mendel s-a mutat în orașul Ekaterinoslav (astăzi Dnepropetrovsk), unde tatăl său a devenit șef rabinul evreilor din localitate (1909-1939). Se consideră că principalul dascăl al său a fost însuși tatăl,rabbi Levi Itzhak. În copilărie a avut vreme de peste patru ani și un învățător particular, rabinul Shneur Zalman Vilenkin, care l-a învățat Tora, și comentariul lui Rashi, de asemenea cărțile hagiografice și ale profeților lui Israel,Mișna și Ghemara.

Anii de tinerețe și studiile religioase și laice în Rusia, Germania și Franța[modificare | modificare sursă]

Cu încurajarea tatălui, băiatul și-a însușit și cunoștințe de cultură generală ca autodidact și sub îndrumarea lui Israel Bar Yehuda, viitor militant sionist si socialist, originar dintr-o familie de hasidim Habad. El a mai învățat și din tradițiile hasidice și cărțile Cabalei. Apoi a studiat o vreme la Universitatea din Ekaterinoslav, iar mai apoi a audiat cursuri la Universitatea din Leningrad.

În anul 1927 Menachem Mendel Schneerson a izbutit să părăsească Uniunea Sovietică, de curând creată, și a ajuns mai întâi în Letonia, și apoi ,la Berlin. În capitala Germaniei a continuat să se perfecționeze în studiile iudaice tradiționale, în acelaș timp audiind și cursuri de filozofie, fizică, matematică . În anul 1928 la Varșovia s-a însurat cu Haya Mushke, fiica lui Yosef Yitzhak Schneerson, conducătorul din acea vreme al hasidimilor Habad

În anul 1933, anul preluării puterii în Germania de către naziști, rabinul a emigrat la Paris, unde a învățat electrotehnica la Școala Superioară de Lucrări Publice E.S.T.P. pe care a terminat-o la 24 iulie 1937, obținand calificarea de inginer. In continuare a urmat cursuri de matematică la Sorbona în anii 1938 și 1939. În timpul șederii la Berlin și la Paris a scris lucrări înnoitoare în domeniul teologic, care au fost publicate dupa moartea sa.

New York[modificare | modificare sursă]

În anul 1941 Schnnerson a reușit să fugă din Franța ocupată de naziști, ajungând la New York, împreună cu soția, fiica și ginerele. Trei din colaboratorii de frunte ai comunității hasidice Habad din New York, Samuel Levitan, Israel Jacobson și Elias Simpson, au venit să-i întâmpine în port. Socrul lui Menahem Mendel, admorul Yosef Itzhak Schneerson le-a spus cu mândrie: „Dacă doriți să-l cunoașteți pe ginerele meu, aflați că e tare în Talmudul babilonean și în Talmudul palestinean,și în scrierile lui RiF (Rabi Itzhak Alfassi), ale lui Rosh (Rabi Asher Ben Yehiel) și în cele ale lui Rambam ,face Tikun Hatzot[1] în fiecare noapte, și e tare în toate Likutei Tora[2], cu toate notele și trimiterile marginale".

La New York, au stat împreună cu socrul în cartierul Crown Heights din Brooklyn.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ culegere de versuri de jale și rugăciuni pe care unii evrei religioși le rostesc la miez de noapte în amintirea distrugerii templului din Ierusalim
  2. ^ scrierile fundamentale ale fondatorului hasidismului Habad, Shneur Zalman din Ladi