Mazen Rifai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mazen Rifai
(مازن رفاعي)
Rifaimazen.JPG
Născut 16 aprilie 1963
Alep, Siria, Siria
Ocupație scriitor, jurnalist și om de afaceri
Naționalitate siriană Siria
Activitatea literară
Specie literară nuvelă, poezie, reportaj


Mazen Rifai (în arabă مازن رفاعي) (n. 16 aprilie 1963, Alep, Siria) este un scriitor sirian de limbă arabă și română, o personalitate marcantă a comunității arabe din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mazen Rifai s-a născut pe data de 16 aprilie 1963 în orașul sirian Alep într-o familie cu o îndelungată tradiție cărturărească. În 1984 a absolvit Facultatea de Agronomie din cadrul Universității din Alep. În prezent este corespondent al agenției de știri Ana News, al revistei Al-Nahda (Renașterea) din Kuweit și redactor-șef al site-ului [www.ana-news.ro].[www.ana-news.info]. În anul 2008, a fondat, împreună cu un grup de intelectuali arabi și români, Clubul Româno-Arab de Presă și Cultură, instituție ce promovează dialogul intercultural.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

După stabilirea în România, la București, își continuă, atât în arabă, cât și în română, o prodigioasă activitate literară și publicistică începută încă din vremea studenției în Siria. În limba română a debutat cu nuvela O zi de lucru publicată în revista Adevărul literar și artistic în 2007. Volumul său bilingv Frânturi de visuri spulberate (ar.: بقايا أحلام ممزقة), un succes literar al anului 2008, este o meditație amară asupra dezrădacinării, a identităților conflictuale, a căutării unui echilibru între cultura-mamă și cultura de adopție, a nostalgiilor și neadaptărilor, ca un ecou postmodern al literaturii arabe de emigrație de la începutul secolului XX.

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Pe lângă zecile de povestiri, nuvele, poeme în proză, publicate în reviste literare de prestigiu din țările arabe și din România, a publicat și un volum bilingv de nuvele:

  • Mazen Rifai. 2008. Frânturi de visuri spuberate (ar.: بقايا أحلام ممزقة), text arab și traducere în română realizată de autor în colaborare cu George Grigore. Baia Mare: Proema.
  • Mazen Rifai. 2011. Reîntoarcerea la țarmurile adevărului. Iași: Editura Ars Longa. Colecția Alif (coordonator: George Grigore)

Legături externe[modificare | modificare sursă]