Maximilian (rapper)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Maximilian (cântăreț))
Maximilian

Maximilian
Date personale
Nume la naștereClaudiu Husaru
Născut (43 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațierapper[*] Modificați la Wikidata
Activitate
OrigineRomânia Bacău, România
Gen muzicalhip hop, rap, trap,
Ani de activitate1998 - prezent
Case de discuriOkapi Sound;
Cat Music;
Casalot Sound;
Sprint Music
Interpretare cuMahsat (trupă); Grasu XXL; Guess Who; MefX; B.U.G. Mafia; Cheloo; Spike; Roxana; Kiper; Paco 10 Grei; FreakaDaDisk; Houdini; Zhao; Satra B.E.N.Z.; Deliric1; Cedry2k; Doc; What's Up; DJ Oldskull; Mitza Agresiv; Junky; Nane; Angeles; Valentin Campeanu; Tranda; JJ; ViLLy; Mario V; WattDaFuck;, Bitza; La Familia; Codu' Penal; Brnkush
Prezență online

Claudiu Iulian Husaru[1] (n. 22 octombrie 1980[2]), cunoscut sub numele de Maximilian, este un rapper român. Născut în Bacău, și-a început cariera muzicală în 1998 alături de formația Mahsat. Claudiu s-a împrietenit cu alți rapperi români, precum Grasu XXL și Cheloo, iar în 2002 a lansat alături de colegii săi de la Mahsat albumul Laboratoru', distribuit prin casa de discuri Cat Music.

Primul album solo al lui Maximilian, Volumu' la Maxim...ilian!!!, a fost lansat pe 22 octombrie 2008 și poartă numele primului single promovat, „Volumu' la Maxim... ilian!!!”.

În vara 2011 a lansat împreună cu MefX videoclipul piesei "Sophie", datorită căruia devine cunoscut publicului larg. Atât piesa, cât și videoclipul s-au bucurat de foarte mare succes și au strâns peste 20 de milioane de vizualizări pe YouTube.

În 2013 a lansat cel de-al doilea album solo al său, intitulat Maxim, am spus!!!. Acesta a fost promovat de 3 single-uri: „Aseară... (Haș-Haș)”, „Maxim, am spus!!!” în colaborare cu DOC, și „Sophie” cu MefX.

În primăvara 2016 a urmat cel de-al treilea album solo semnat Maximilian, numit "A 5a roată la căruță". Printre artiștii invitați pe album se numără Grasu XXL, MefX, Spike, Angeles, Șatra B.E.N.Z., Valentin Câmpeanu.

În septembrie 2017 Maximilian părăsește Okapi Sound trece la Casalot Sound și lansează albumul Narcis cel de-al patrulea album solo în colaborare cu Angeles și Brnkush.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mahsat[modificare | modificare sursă]

Maximilian a început să cânte hip hop în 1996, pe când era încă în liceu.[3] Și-a făcut trupă împreună cu doi colegi de clasă, banii de alocație se duceau pe instrumentale, dar n-a durat mult.[3] A pus bazele formației Mahsat (un joc de cuvinte care vine de la Șah Mat), alături de Houdini (fratele lui) și Blat Jargon (Alex aka Vibe Arena de la Deepside Deejays).[4] În 1998 l-a cunoscut pe Dragoș (Grasu XXL), s-au împrietenit și s-au mutat amândoi în București.[3]

Cu ajutorul lui Grasu XXL au ajuns să colaboreze cu Cheloo, care căuta în timpul său liber să se ocupe de mai multe proiecte. Au realizat 5 instrumentale și au atras vocile, prima apariție pe piață fiind cu piesa „Micii spărgători de rime” (cu Grasu XXL) pe compilația Marpha Hip Hop 3 (1998). A urmat „Jucător cu două fețe” (cu Cheloo), pe compilația De la Est la Vest.

Din 1998 până în 2000, Maximilian a lucrat cu ajutorul lui Tataee la albumul de debut Mahsat. Primul lor album, intitulat Laboratoru', a fost lansat pe 23 februarie 2002 la casa de discuri Cat Music și a fost distribuit de Media Services.[4] Laboratoru' a fost înregistrat și mixat în studioul Sound Art, ingineri de sunet fiind Florin Sever, Rudolf Bloch și Cătălin Tută Popescu, și a fost masterizat în studioul Magic Sound, inginer de sunet fiind Cristi Dobrică.[4] De foto și design grafic s-a ocupat Alin Surdu.[4]. Producătorii executivi ai albumului sunt Grasu XXL și Tataee (membru B.U.G. Mafia).[4] Albumul a fost promovat de melodia „O vorbă de pe stradă” în colaborare cu XXL & 10 Grei (Grasu XXL și Paco 10 Grei) și Villy.[4] Piesa a beneficiat și de videoclip.[4]

La începutul lui 2004 rapperul a plecat în Italia împreună cu Grasu XXL, unde au stat și lucrat aproape doi ani, întorcându-se în țară la jumătatea lui 2005. La întoarcere au pus bazele casei de producție muzicală Okapi Sound, alături de Guess Who, Spike și Agresiv (Vlad Lucan aka LukOne și Mitză).

În 2006, Grasu XXL lansează albumul "Curaj", produs împreună cu Tatatee și Caddy (Bug Mafia). L-a promovat prin mixtape-ul "Evident" (2006), care conținea piese de pe "Curaj" mixate de Dj Swamp (pe atunci membru Bug Mafia); Maximilian apare pe piesele "Fără filtru" (remix feat. Mari și Paco), "Elegant" feat. Mario, "Full Option" și "Sare Casa" feat. Houdini.

În 2006, Maximilian a început să lucreze la primul lui album solo, Volumu’ la Maxim…ilian!!!.

Primul album solo, Volumu' la Maxim...ilian!!! (2008)[modificare | modificare sursă]

Primul album solo al lui Maximilian, Volumu' la Maxim...ilian!!!, a fost lansat pe 22 octombrie 2008, chiar de ziua lui de naștere. A fost distribuit pe site-ul artistului și poartă numele primului single promovat, care a fost promovat și printr-un videoclip în care apar toți membrii și prietenii Okapi Sound.[5] Materialul conține colaborări cu Grasu XXL, Nicalai, Freaka Da Disk (Paraziții), Villy, Guess Who, Spike, Cedry2k, Mario, Paco 10 Grei, Tranda, WattDaFuck, JJ și Angeles.[5][6] Albumul conține 14 piese și un bonus („Da, Frate!” cu XXL & 10 Grei, Houdini și Mario).[7]

Există și o ediție specială a albumului, lansată în 2009,[7], care conține videoclipurile „Volumu' la Maxim...ilian” și „P!@#$ la volan”, plus making-of la videoclipul „P!@#$ la volan”. Melodia necenzurată „P!@#$ la volan” este înlocuită cu varianta cenzurată.[7]

Videoclipul Sophie (2011)[modificare | modificare sursă]

Maximilian devine cunoscut publicului larg în 2011, cu "Sophie", o piesă făcută în colaborare cu MefX. Aceasta a fost promovată printr-un videoclip lansat în premieră pe postul de televiziune Music Channel[8]. Atât piesa, cât și videoclipul s-au bucurat de foarte mare succes, strângând peste 20 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Al doilea album solo, Maxim, am spus!!! (2013)[modificare | modificare sursă]

Cel de-al doilea album solo Maximilian, „Maxim, am spus!!!”, a fost lansat pe 21 octombrie 2013, la cinci ani după primul său material. „Maxim, Am Spus!!!” conține 16 piese, inclusiv hiturile „Sophie” (feat. MefX) si „Domnisoare” (feat. Zhao & Spike), lansate în colaborare cu Music Expert Company, respectiv Red Clover Media. Printre artiștii cu care a colaborat se numără Grasu XXL, Spike, MefX, Junky, Mitză (Agresiv), DJ Oldskull, Zhao, What’s Up, Deliric și DOC. Piesele au fost produse de Mitză (Agresiv), MefX, Motzu, Keri și Paul Iorga. Albumul este mixat în totalitate de Grasu XXL și Mitză (Agresiv) la Okapi Sound.

Al treilea album solo, A 5a Roată la Căruță (2016)[modificare | modificare sursă]

Produs și înregistrat la Okapi Sound, „A 5a Roată La Căruță” este cel de-al treilea album solo semnat Maximilian, lansat pe 10 mai 2016. Conține 14 piese, la care a colaborat cu Spike, Valentin Câmpeanu, Angeles, MefX, Nane, Șatra B.E.N.Z Grasu XXL și Zhao, precum și trei conversații telefonice cu familia lui (Intro, Interludiu și Outro)[9]. De mix și master s-au ocupat Cristi Dobrică și Grasu XXL.

„Am zis să vă fac o surpriză, sper să fie una cât mai plăcută. Aveți mai jos link-ul către cel mai nou album al meu, album care nu s-ar fi întâmplat fără contribuția fraților mei …contribuție pentru care le mulțumesc. Și pentru faptul că mă suportă. Iar vouă vă mulțumesc pentru toată susținerea de până acum. Audiție plăcută!”

Cel de-al treilea album solo Maximilian poate fi ascultat gratuit, pe serviciile de streaming muzical, sau descărcat.

Fondarea Casalot Sound și NARCIS (2017-2018)[modificare | modificare sursă]

În anul 2017, Maximilian părăsește Okapi Sound și fondează Casalot Sound. În aceeași perioadă, începe să lucreze la albumul NARCIS, care va fi lansat în 2022.

La data de 30 noiembrie 2022 Maximilian lansează nouă melodie Nush CSZ revine cu nou single.

Discografie[modificare | modificare sursă]

- Laboratoru' (cu Mahsat) (2002)

- Volumu' la Maxim...ilian (2008)

- Maxim, Am Spus (2013)

- A 5a Roată La Căruță (2016)

- NARCIS (2023)

Colaborări[modificare | modificare sursă]

Maximilian a colaborat cu Cheloo, B.U.G. Mafia, Grasu XXL, Guess Who, Spike, MefX, DOC, Deliric și mulți alți rapperi români.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ro „Recenzie concert + Poze Maximilian @ Bacau – SummerTour”. hiphopblog.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ ro Alyssa (22 octombrie ?). „Să-i urăm „La mulți ani" lui Maximilian!”. bronews.com. Accesat în 17 octombrie 2011.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ a b c ro Oana Alexandru (). „Concert Grasu XXL și Maximilian în Club Red House”. adevarul.ro. Accesat în . 
  4. ^ a b c d e f g ro „Mahsat – Laboratoru' (2002)”. hiphopdinromania.org. . Accesat în . 
  5. ^ a b ro Pyuric (). „Lansare album Maximilian - „Volumu' la Maxim...ilian!". urban.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ ro Pyuric (). „Lansare Album Maximilian volumu' la maxim...ilian!!!”. maximilian.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b c ro „Maximilian - Volumu' la Maxim...ilian!!! (2008)”. hiphopdinromania.org. . Accesat în . 
  8. ^ Music Channel. „Videoclip in premiera: Maximilian ft MefX – Sophie Read more: http://1music.ro/news/fresh-videos/videoclip-in-premiera-maximilian-ft-mefx-sophie/#ixzz4bJebIFTl”. Arhivat din original la . Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  9. ^ Pyuric. „Album nou de la Maximilian: "A 5a Roată la Căruță". Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]