Max Brooks

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Max Brooks

Max Brooks în 2008 la Wizard World
Date personale
Născut22 mai 1972
New York City
PărințiMel Brooks și Anne Bancroft
Căsătorit cuMichelle Kholos (2003-prezent)
CopiiHenry Michael Brooks (n. 2005)
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor, scenarist, actor
Locul desfășurării activitățiiLos Angeles[1]
California[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3][4] Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor2003 - prezent
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
PatronajModern War Institute[*][[Modern War Institute (institute at the USMA)|​]]
Consiliul Atlantic[*]  Modificați la Wikidata
Specie literarăhorror, literatură umoristică
Operă de debutThe Zombie Survival Guidee
Opere semnificativeRăzboiul Z
Note
PremiiPremiul Primetime Emmy[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Maximillian Michael „Max” Brooks (n. 22 mai 1972) este un scriitor american de literatură de groază și scenarist. Este fiul producătorului de filme de comedie Mel Brooks. Spre deosebire de tatăl său, Max s-a axat mai mult pe povestiri groază, mai ales cu zombie. Brooks este și actor de televiziune și de dublaj.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Brooks s-a născut în New York City, fiind fiul actriței Anne Bancroft și al regizorului, producătorului, scriitorului și actorului Mel Brooks[5]. Tatăl său este evreu, iar ambii părinți ai mamei proveneau din familii de imigranți italieni, fiind crescuți în credința catolică.

Brooks este dislexic[6] și a urmat cursurile Școlii Crossroads din Santa Monica, California. A început să studieze istoria la Colegiul Pitzer din Claremont, California, curs pe care l-a abandonat ulterior și a petrecut un semestru la Universitatea din Insulele Virgine[6]. În 1994 a absolvit Universitatea Americană din Washington, D.C.[7][8][9][10].

Max Brooks cu tatăl său, Mel Brooks, în aprilie 2010

Brooks s-a căsători cu Michelle Kholos în 2003. Începând cu luna martie a nului 2005, cei doi au un copil, Henry Michael Brooks. Familia Brooks trăiește în Venice, California[7].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Scrisul[modificare | modificare sursă]

Între 2001 și 2003, Brooks a fost membru al echipei de scriitori de la Saturday Night Live.

Brooks este autorul cărții The Zombie Survival Guide. care descrie în amănunt modul în care au apărut zombi și care este viața lor. Cartea a fost urmată în 2009 de The Zombie Survival Guide: Recorded Attacks, un roman grafic care descrie câteva dintre evenimentele detaliate în carte.

Romanul Războiul Z, care prezintă războiul dintre oameni și zombi, a fost lansat pe 12 septembrie 2006. Paramount Pictures a cumpărat drepturile de ecranizare, compania lui Brad Pitt Plan B Entertainment fiind însărcinată cu realizarea filmului. În numărul din octombrie 2006 al revistei Fangoria Magazine, Brooks a declarat că nu va scrie scenariul filmului, deoarece considera că nu este un scenarist suficient de bun ca să poată face acest lucru (J. Michael Straczynski a scris prima versiune a scenariului)[11].

În 2013, Cemetery Dance a publicat o ediție limitată a Războiului Z, ilustrată de Jeremy Caniglia, care a coincis cu lansarea filmului.

Brooks a scris introducerea ediției cartonate a mini-seriei despre zombi Raise the Dead, publicată în 2007 de Dynamite Entertainment.[12]

The New Dead, o antologie din 2010 a povestirilor despre zombie nepublicate anterior ale lui Christopher Golden, conține o poveste nouă din lumea Războiului Z intitulată "Closure, LTD".

În 2010, Brooks a scris mini-seria de bandă desenată G.I. Joe: Hearts & Minds pentru compania IDW[13].

În 2011, Brooks a scris cuvântul înainte la Everything You Ever Wanted to Know About Zombies, o carte de ficțiune de 300 de pagini a lui Matt Mogk.

În 2013, Avatar Press a lansat The Extinction Parade, o serie de bandă desenată bazată pe o povestire scrisă de Brooks în 2011.

Actoria[modificare | modificare sursă]

Brooks este și actor, el jucând în filmul To Be or Not to Be și în serialele de televiziune Roseanne, Pacific Bluee și 7th Heaven[14]. De asemenea, a realizat dublajul pentru o serie de seriale de animație, cum ar fi Batman Beyond, Buzz Lightyear of Star Command, Justice League și All Dogs Go to Heaven: The Series[14]. La începutul celui de-al treilea sezon din Lost Tapes a fost desemnat să joace propriul rol într-un episod despre zombi, povestind audienței despre modul în care au apărut aceștia.

Brooks a mai apărut în serialul de televiziune Deadliest Warrior, în care a reprezentat echipa zombilor în episodul "Vampires vs Zombies", el fiind considerat un expert în zombi alături de Matt Mogk, fondatorul Societății de Cercetare a Zombilor[15]. El a apărut și în seria Sons of Guns de pe Discovery Channel, tot într-un episod despre zombi.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Seria Războiul Z[modificare | modificare sursă]

  • World War Z: An Oral History of the Zombie War (2006)
ro. Războiul Z - editura Trei, 2012
  • "The Great Wall: A Story from the Zombie War" (2007)
  • "Closure, Ltd." (2010)

Antologii[modificare | modificare sursă]

  • Tales from the Cobra Wars: A G. I. Joe Anthology (2011)

Non-ficțiune[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Max Brooks”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Townsend, Allie. "Întrebări și răspunsuri: Expertul supraviețuirii în fața zombilor Max Brooks," Arhivat în , la Wayback Machine. revista Time (26 iulie 2010).
  6. ^ a b http://www.nytimes.com/2013/06/23/magazine/max-brooks-is-not-kidding-about-the-zombie-apocalypse.html?pagewanted=2
  7. ^ a b http://www.nytimes.com/2013/06/23/magazine/max-brooks-is-not-kidding-about-the-zombie-apocalypse.html?pagewanted=3
  8. ^ "Pitzer College Alumnus Max Brooks '94 Authors New York Times Best Sellers," Arhivat în , la Wayback Machine. comunicat de presă al Colegiului Pitzer (19 ianuarie 2011).
  9. ^ "New York Times Bestseller and Alumnus Max Brooks '94 to Keynote 2011 Pitzer College Commencement," Arhivat în , la Wayback Machine. comunicat de presă al Colegiului Pitzer (11 aprilie 2011).
  10. ^ "Keynote Speaker Max Brooks '94," Arhivat în , la Wayback Machine. site-ul Colegiului Pitzer (2 iunie 2011)
  11. ^ Fangoria Magazine (Oct. 2006).
  12. ^ „Pagina web Dynamite pentru ediția cartonată ''Raise the Dead''”. Dynamiteentertainment.com. Accesat în . 
  13. ^ Manning, Shaun. "Brooks Wins 'Hearts and Minds'," Comic Book Resources (1 aprilie 2010).
  14. ^ a b Max Brooks, Internet Movie Database. Accesat 11 mai 2011.
  15. ^ "Deadliest Warrior Comic-Con 2011 Panel – Episode 300a". Spike. 22 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Format:EmmyAward ComedyVarietyMusicWriting 2001–2025