Sari la conținut

Mavro Orbini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mavro Orbin
Date personale
Născut1563 Modificați la Wikidata
Dubrovnik, Republica Ragusa Modificați la Wikidata
Decedat1614 (51 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Dubrovnik, Republica Ragusa Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
pan-slavist[*][[pan-slavist |​]]
istoric
călugăr Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[3]
limba croată[4]
limba italiană[4] Modificați la Wikidata

Mavro Orbini (n. 1563, Dubrovnik, Republica Ragusa – d. 1614, Dubrovnik, Republica Ragusa) a fost un cronicar ragusan, notabil pentru cartea sa în limba italiană „Il Regno de gli Slavi” (Regatul slavilor, din 1601), care a influențat ideologia și istoriografia slavă în secolele ulterioare.

Orbini s-a născut în Ragusa (acum Dubrovnik), capitala Republicii Ragusa, un oraș-stat de comercianți cu populație slavă de pe țărmul estic al mării Adriatice. Familia sa slavă a provenit de la Kotor[5] (în Muntenegrul modern), iar numele său în slavă a fost scris de el însuși ca Mavar Orbin.[6] El a fost menționat pentru prima dată în surse care datează din 1592.[7]

La 15 ani, s-a alăturat benedictinilor, iar după ce a devenit călugăr, a trăit o perioadă în mănăstirile de pe insula Mljet și mai târziu la Ston și în Regatul Ungariei, unde a fost starețul mănăstirii benedictine din Bačka (acum în Serbia) câțiva ani. Apoi s-a întors la Ragusa, unde și-a petrecut restul vieții.

Ca majoritatea intelectualilor dalmați din vremea sa, el era familiarizat cu ideologia pan-slavă a lui Vinko Pribojević. El a adus o contribuție foarte importantă la acea ideologie scriind „Il Regno de gli Slavi” (Regatul slavilor) în limba italiană, o carte istorică și ideologică publicată la Pesaro în 1601. Deoarece Regno de gli Slavi cita surse eretice a fost trecută în anul 1603 pe lista cărților interzise de către biserica romano-catolică.[8] Această istorie necritică a slavilor de sud a fost tradusă în limba rusă de Sava Vladislavici în 1722, cu o prefață de Feofan Prokopovici. De atunci, cartea a exercitat o influență semnificativă asupra ideilor popoarelor slave despre sine și asupra ideilor europene asupra slavilor.

Ca și Pribojević, Orbini unifică ilirii cu identități mitice slave și interpretează istoria dintr-o poziție mitologică pan-slavă. Întrucât Orbini a trăit chiar la marginea țărilor libere slave, el a glorificat multitudinea popoarelor slave (în primul rând rușii și polonezii) pentru a contracara agresivitatea imperiilor germanic, italian (Veneția) și otoman. Una dintre sursele probabile ale lui Orbini a fost Ludovik Crijević Tuberon.[9]

De asemenea, Orbini a publicat o carte în limba sârbo-croată, Oglinda spirituală (Zrcalo duhovno, 1595), care a fost în esență o traducere a operei italiene a lui Angelo Nelli. Acest text, tradus în „limba ragusană”, așa cum Orbini a numit limba vernaculară slavă locală, are o importanță culturală și istorică ca exemplu de proză din secolul al XVI-lea. Lucrarea sa a fost una dintre puținele surse primare despre bătălia de la Savra din 1385, deși conține multe date incorecte și imprecise despre această bătălie. [10]

În afară de fondul său ideologic, opera principală a lui Orbini a fost folosită mult timp ca una dintre puținele surse pentru segmente din istoria medievală târzie a slavilor de sud, din ducatul Carintia și Țările Slovene până la Serbia și Bulgaria. Chiar și istoriografia de astăzi este adesea incertă cu privire la cât de mult adevăr există în unele dintre scrierile și afirmațiile sale.

Opera lui Orbin Regatul slavilor a fost, de asemenea, principala sursă folosită de Paisie de la Hilandar pentru a scrie Istoriya Slavyanobolgarskaya, cea mai influentă lucrare a istoriografiei bulgare timpurii, în 1762. El este menționat în carte ca „un anume Mavrubir, un latin” și este în general discreditat, în ciuda faptului că este adesea citat.

El a fost supranumit " Tucidide dalmațianul".[11]

Orbini credea că slavii proveneau din goții din Scandinavia.[12] El a mai susținut că ilirii vorbeau slavă.[13] El a susținut părerea lui Pribojević că Alexandru cel Mare și macedonenii antici erau slavi.[14]

 1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ a b Mauro Orbini, opac.vatlib.it 
 3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 5. ^ Radoslav Rotković (). Crnogorsko književno nasljeđe. Pobjeda. p. 89. 
 6. ^ Istorijski glasnik: organ Društva istoričara SR Srbije. Društvo. . p. 136. М. Пантић је показао да је текстове на српскохрватском језику потписивао као Дум Мавар Орбин, како су га називали и његови савременици у Дубровнику. 
 7. ^ Miroslav Pantić (). Susreti s prošlošću. Prosveta. p. 91. 
 8. ^ С. Ћирковић, Извори Мавра Орбина, у Мавро Орбин, Краљевство Словена, Београд 2006, стр. 439—519.
 9. ^ (NASSS 1986): "Special attention is paid to the Ragusan writer Mavro Orbini (1601) and one of his probable sources, Ludovik Crijevic (Ludovicus Cervarius Tubero). ..."
 10. ^ Орбин 1968, p. 321.
 11. ^ Ludomir R Lozny (). Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past. Springer Science & Business Media. pp. 372–. ISBN 978-1-4419-8225-4. 
 12. ^ Mohammed Abu-Nimer (). Reconciliation, Justice, and Coexistence: Theory and Practice. Lexington Books. pp. 308–. ISBN 978-0-7391-0268-8. 
 13. ^ Ljudevit Gaj (). Danica ilirska. Liber. p. 47. 
 14. ^ Entangled Histories of the Balkans: Volume One: National Ideologies and Language Policies. BRILL. . pp. 280–. ISBN 978-90-04-25076-5.