Matsumura Goshun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Matsumura Goshun
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Heian-kyō⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Heian-kyō⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatKonpuku-ji[*][[Konpuku-ji (Buddhist temple in Sakyō-ku, Japan)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Japonia Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireŌnishi Suigetsu[*][[Ōnishi Suigetsu |​]], Yosa Buson[*][[Yosa Buson (poet and painter from Japan)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruKeibun[*][[Keibun (pictor japonez)|​]], Okamoto Toyohiko[*][[Okamoto Toyohiko (Japanese sumi-e painter (1773-1845))|​]], Shibata Gito[*][[Shibata Gito (pictor japonez)|​]], Oda Kaisen[*], Kino Hinonari[*][[Kino Hinonari (pictor japonez)|​]], Nagayama Kōin[*][[Nagayama Kōin (Japanese ukiyo-e artist (1765-1849))|​]], Gessho[*][[Gessho (pictor japonez)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăShijō school[*][[Shijō school (Japanese school of painting.)|​]]  Modificați la Wikidata

Matsumura Goshun (în japoneză 松村 呉春; n. , Heian-kyō⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia – d. , Heian-kyō⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia), uneori menționat și ca Matsumura Gekkei (în japoneză 松村 月渓), a fost un pictor japonez din perioada Edo și fondator al școlii de pictură Shijō. A fost un discipol al pictorului și poetului Yosa Buson (1716–1784), un maestru al picturii școlii sudice japoneze.

Viața[modificare | modificare sursă]

Goshun s-a născut într-o familie de oficiali guvernamentali bogată care lucra la monetăria regală, fiind cel mai mare dintre cei șase copii. Părinții săi și-au dorit să fie bine educat în elementele de bază ale culturii chineze și japoneze și l-au instruit în abilități precum istoria și literatura clasică, caligrafia și pictura, precum și scrierea poeziei. Astfel și-a început educația ca pictor foarte devreme. În acei ani, maeștrii săi erau pictori în stilul nanga, învățați ai tradițiilor literate care veniseră din China, printre ei, Yosa Buson (1716–1784), care i-a predat lui Goshun, printre altele, pictura literată și poezia haiku.

Nu a avut succes imediat ca pictor, dar a reușit să se întrețină cu ajutorul lui Buson, care l-a ajutat să fie consilier în literatură pentru provincialii bogați. În 1781, cariera sa s-a înrăutățit când atât soția, cât și tatăl său au murit, iar mentorul său Buson, el însuși aflat pe moarte,[2] se pare că nu a mai putut să-l sprijine. Drept urmare, a părăsit reședința din districtul Shijō din Kyōto și s-a mutat la Ikeda, lângă Ōsaka. În timpul petrecut în Ikeda, a continuat să picteze în stilul literati al lui Buson, dar nu a avut suficient succes pentru a se întreține doar cu pictura sa.

Până în 1787 era sigur că va trebui să se alăture unui alt grup de pictori, așa că a lucrat cu cercul de pictori din jurul lui Maruyama Ōkyo (1733–1795) pentru a lucra la ușile paravane ale Daijō-ji, un templu din prefectura Hyōgo. Mai târziu, se va întâlni din nou cu Ōkyo, când amândoi s-au adăpostit în același templu, după ce un incendiu a devastat părți din Kyōto. Ceea ce aparent era un parteneriat bun de lucru în Hyōgo a devenit acum prietenie. În jurul anului 1789, Goshun s-a întors în districtul Shijō din Kyōto, începând să încorporeze elemente din stilurile de artă decorative și realiste ale lui Ōkyo. Nu a fost niciodată un membru oficial al școlii lui Maruyama, prietenul mai în vârstă refuzând oferta sa de a-l accepta ca discipol, declarând că vrea ca el să rămână pe picior de egalitate cu prietenul său mai tânăr. Cu toate acestea a devenit expert în tehnicile de pictură ale lui Ōkyo. Abia după moartea lui Ōkyo, în 1795, și-a înființat propria sa școală, așa-numita școală Shijō (după locația reședinței și locul de muncă a lui Goshun), unde și-a perfecționat propria tehnică, un amestec de stil literat cu compoziție și tehnici decorative în stil Maruyama.

Dezvoltarea artistică[modificare | modificare sursă]

La începutul carierei sale, Goshun a fost predominant un pictor al stilului de pictură nanga, la fel ca majoritatea profesorilor săi, dintre care Yosa Buson a avut o mai mare influență asupra lui. Până în jurul anului 1785, el a perfecționat acest stil de pictură până când a devenit foarte priceput în stilul Buson, pe care a părut că îl copiază cu fidelitate. Timpul petrecut la Ikeda poate fi privit ca o perioadă de maturitate pentru pictura în stil literati al lui Goshun. După timpul petrecut cu Ōkyo (după 1787) stilul său s-a schimbat semnificativ. Sub influența școlii Maruyama, a început să încorporeze elemente ale lui Ōkyo și ale discipolilor săi în opera sa și le-a dezvoltat. Stilul său poate fi considerat matur, totuși, abia după moartea lui Ōkyo în 1795, când și-a rafinat stilul de pictură în propria școală, fără influența foștilor săi maeștri. În această etapă târzie a carierei sale, el pare să fi abandonat aproape stilul literat al picturii lui Buson, chiar dacă la Kyōto a fost, pentru o vreme, considerat a fi succesorul său.

Colecții[modificare | modificare sursă]

Lucrările sale sunt găzduite de muzee din întreaga lume: Muzeul de Artă al Universității din Michigan, Muzeul de Artă din Indianapolis,[3] Muzeul de Artă Worcester,[4] Muzeul Brooklyn,[5] Muzeul de Artă al Universității din Michigan,[6] Muzeul de Artă din Seattle,[7] Muzeul de Artă din Philadelphia,[8] Muzeul de Artă Harvard,[9] Muzeul Ashmolean,[10] Institutul de Artă din Minneapolis,[11] Muzeul de Arte Frumoase din Boston,[12] Muzeul Miho,[13] Muzeul de Artă din Cleveland,[14] British Museum,[15] Metropolitan Museum of Art,[16] Muzeul de Artă Nelson-Atkins[17] și Muzeul de Artă Tokyo Fuji.[18]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Goshun, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  2. ^ Shiba T: Toxicity of puffer fish. Journal of Chemical Education, Oct. 1982; 59(10): 833
  3. ^ „Boatman”. Indianapolis Museum of Art Online Collection (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „Matsumura, Goshun – People – Worcester Art Museum”. worcester.emuseum.com (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ „Brooklyn Museum”. www.brooklynmuseum.org. Accesat în . 
  6. ^ „Exchange: Life in the Mountains”. exchange.umma.umich.edu. Accesat în . 
  7. ^ „Works – Matsumura Goshun – Artists – eMuseum”. art.seattleartmuseum.org. Accesat în . 
  8. ^ „Philadelphia Museum of Art - Collections Object : Warrior”. www.philamuseum.org. Accesat în . 
  9. ^ Harvard. „From the Harvard Art Museums' collections Seven Chinese Immortals”. harvardartmuseums.org (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „Ashmolean”. collections.ashmolean.org. Accesat în . 
  11. ^ „Fifty Years Old, Matsumura Goshun ^ Minneapolis Institute of Art”. collections.artsmia.org. Accesat în . 
  12. ^ „Shin hana tsumi (Picking New Flowers)”. collections.mfa.org (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ „Willow and White-cheeked Starling by Matsumura Goshun - MIHO MUSEUM”. www.miho.or.jp. Accesat în . 
  14. ^ „1986.95 | 86.95 | Ingalls Library and Museum Archives”. library.clevelandart.org. Accesat în . 
  15. ^ „calligraphy | British Museum”. The British Museum (în engleză). Accesat în . 
  16. ^ www.metmuseum.org https://www.metmuseum.org/art/collection/search/53406?searchField=All&sortBy=Relevance&ft=Matsumura+Goshun&offset=0&rpp=20&pos=1. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ „Blossoming Plum Tree”. art.nelson-atkins.org (în engleză). Accesat în . 
  18. ^ „Orchid Pavillion Gathering | Goshun (also known as Matsumura Gekkei) | Profile of Works”. TOKYO FUJI ART MUSEUM (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Addiss, Stephen: Zenga and Nanga: Paintings By Japanese Monks and Scholars. New Orleans museum of Art. (1976)
  • Cunningham, Michael R.: Byōbu: The Art of the Japanese Screen.Cleveland Museum of Art. (1984)
  • Deal, William E.: Handbook to Life in Medieval and Early Modern Japan. Oxford University Press, US. (2007) ISBN: 0-19-533126-5.
  • Mason, Penelope E.: History of Japanese Art. Prentice Hall, New Jersey. (2004) ISBN: 0-13-117601-3.