Matei Zaharia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Matei Zaharia
Date personale
Născutsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
România Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Canada Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician
inginer
universitar[*]
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStanford, California[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuinformatică[1]
știința informației[*][2]
informatică aplicată[*][2]
computer system[*][[computer system (system incorporating digital computers)|​]][2]  Modificați la Wikidata
InstituțieMassachusetts Institute of Technology
Universitatea Stanford[3][4][1]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Berkeley din California
Universitatea din Waterloo[*]
Universitatea Berkeley din California[5]
Jarvis Collegiate Institute[*][[Jarvis Collegiate Institute (high school in Toronto, Ontario, Canada)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratIon Stoica
Scott Shenker[*][[Scott Shenker (American computer scientist)|​]][5]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruApache Spark[*]  Modificați la Wikidata
PremiiPresidential Early Career Award for Scientists and Engineers[*][[Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (award for American scientists and engineers)|​]] ()[6]
ACM Doctoral Dissertation Award[*][[ACM Doctoral Dissertation Award (annually presented to the author of the best doctoral thesis in computer science and engineering)|​]] ()[7]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Matei Zaharia este un informatician româno-canadian specializat în big data, sisteme distribuite și cloud computing. El este co-fondator și CTO al Databricks și profesor asistent de informatică la Universitatea Stanford[9].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Matei Zaharia s-a născut în România. Familia sa s-a mutat ulterior în Canada, iar acolo acesta a urmat cursurile liceale la Jarvis Collegiate Institute din Toronto și pe cele universitare la Universitatea din Waterloo, în informatică. În timp ce studia la universitate, el a ajutat la dezvoltarea jocului video 0 A.D. A primit de Medalia Academică de Argint a Guvernatorului General pentru cel mai bun rezultat la absolvirea de la Universitatea din Waterloo. A continuat să studieze la Universitatea Berkeley din California, unde a obținut doctoratul în informatică în 2013, sub îndrumarea lui Ion Stoica și Scott Shenker[10].

A participat la concursuri de programare, câștigând două medalii de argint la Olimpiada Internațională de Informatică în liceu. A fost parte a echipei de la Universitatea din Waterloo care a participat la concursul de programare ACM ICPC în 2004 și 2005. A câștigat o medalie de aur la ICPC 2005 (locul 3 mondial) și s-a clasat pe locul 15 în anul 2004[11]. Echipa sa a primit titlul de Campioni ai Americii de Nord cu ambele ocazii[necesită citare].

În timpul studiilor doctorale el a creat proiectul Apache Spark[12] și a co-creat proiectul Apache Mesos. De asemenea, a conceput și realizat unul dintre cele două programatoare centrale utilizate în Apache Hadoop[13].

Zaharia a primit de două ori Premiul pentru Cel Mai Bun Articol la INDS 2012 și SIGCOMM 2012, Mențiunea de Onoare pentru Premiul Comunității la INDS 2012 și Cel Mai Bun Demo la SIGMOD 2012. Împreună cu Reynold Xin, Parviz Deyhim, Xiangrui Meng și Ali Ghodsi, deține recordul mondial din 2014 la Daytona GraySort folosind Apache Spark[14]. În 2015 a primit de la ACM Premiul pentru Teză Doctorală[15].

Avea o avere estimată la 7,5 miliarde de lei în 2022.[16]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c https://profiles.stanford.edu/matei-zaharia  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ https://databricks.com/speaker/matei-zaharia  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://cs.stanford.edu/~matei/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b Genealogia matematicienilor 
  6. ^ https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-announces-recipients-presidential-early-career-award-scientists-engineers/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://awards.acm.org/award_winners/zaharia_7692208#146  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  9. ^ „How Companies are Using Spark, and Where the Edge in Big Data Will Be”. Strata Conference. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Zaharia, Matei. „An Architecture for Fast and General Data Processing on Large Clusters” (PDF). University of California, Berkeley. Accesat în . 
  11. ^ „Programming Contest Resources”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Spark: Cluster computing with working sets” (PDF). 
  13. ^ „Delay Scheduling: A Simple Technique for Achieving Locality and Fairness in Cluster Scheduling” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  14. ^ „Sort Benchmark”. 
  15. ^ „ACM Doctoral Dissertation Award 2015”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Pană, Irina (). „TOP Forbes România | Lista celor mai bogați români în 2022. Fostul lider a pierdut primul loc, iar alte nume importante au ieșit din clasament - Forbes.ro”. Forbes Romania. Accesat în .