Mărțihaz, Bihor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Marţihaz)
Mărțihaz
—  sat  —

Mărțihaz se află în România
Mărțihaz
Mărțihaz
Mărțihaz (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°52′27″N 21°38′51″E ({{PAGENAME}}) / 46.874249°N 21.647518°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Bihor
Comună Mădăras


Populație (2021)
 - Total269 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal417333

Prezență online

Mărțihaz (în maghiară Marciháza ['mɒr-ți-hɑ:-zɒ]) este un sat în comuna Mădăras din județul Bihor, Crișana, România. Prin Mărțihaz curge râul Corhana. Odinioară, a fost populat cu diverse specii de pește: somotei, roșioară, crap, biban, caras, regina bălții etc. Astăzi, este un curs de apă neîntreținut.

Până în anii 1980, la Mărțihaz a existat o crescătorie de pește, amenajată în perioada interbelică. A fost desființată din inițiativa autorităților comuniste în frunte cu președintele CAP-ului, tov. Maghiar.

În 1949 au fost executați în stradă câțiva săteni pentru "vina" de a fi fost înstăriți. Cei doi chiaburi, Cociubei și Baican au fost găsiti intr-un șanț de către actualul Profesor Universitar Naghi Mihai, pe atunci un copil de 7 ani. Tragicul incident s-a petrecut pe fundalul reprimării revoltelor țărănești din acel an îndeosebi Crișana și Moldova în contextul începutului colectivizării agriculturii.

În localitatea Mărțihaz nu există foraj pentru apă potabilă, localitatea se alimentează din rezervorul de înmagazinare apă de 200 mc. din localitatea Mădăras. [1]

Harta iozefină a locului


Note[modificare | modificare sursă]

BH Acest articol despre o localitate din județul Bihor este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.