Mary Simon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mary Simon
Date personale
Născută (76 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Kangiqsualujjuaq⁠(d), provincia Québec, Canada[3][4] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWhit Fraser[*][[Whit Fraser (56th viceregal consort of Canada)|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Canada Modificați la Wikidata
EtnieInuiți Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
politiciană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
Inuktitut[*][[Inuktitut (name of several Inuit languages spoken in Canada)|​]] Modificați la Wikidata
Al 30-lea guvernator general al Canadei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deJulie Payette
Ambasador al Canadei în Danemarca Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]

PremiiOrdinul Canadei în grad de ofițer[*] ()
Ordinul Național al Québecului în grad de ofițer[*] ()
Ordinul Canadei în grad de Companion[*]
Nersornaat in gold[*][[Nersornaat in gold (class of award)|​]] ()
Alma materFountain-Fort Carson High School[*][[Fountain-Fort Carson High School (high school in Fountain, Colorado, United States)|​]]
Semnătură

Mary Jeannie May Simon (n. , Kangiqsualujjuaq⁠(d), provincia Québec, Canada) este o funcționară publică și diplomată canadiană, care a devenit cel de-al 30-lea guvernator general al Canadei din 26 iulie 2021.

May Simon s-a născut în Kangiqsualujjuaq, Nunavik, Quebec. A lucrat pentru scurt timp ca producător și crainic pentru CBC Northern Service în anii 1970, înainte de a intra ulterior în serviciul public, a lucrat în consiliul de administrație al Asociației Inuiților din Quebecul de Nord și a jucat un rol cheie în negocierile Acordului de la Charlottetown. May Simon a fost primul ambasador al Canadei pentru afaceri circumpolare din 1994 până în 2004, precum și un negociator principal pentru crearea Consiliului Arctic.[5] A fost, de asemenea, ambasador canadian în Danemarca din 1999 până în 2002.

La 6 iulie 2021, prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat că regina Elisabeta a II-a a aprobat numirea lui May Simon ca următorul guvernator general al Canadei.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.lequotidien.com/actualites/le-fil-groupe-capitales-medias/une-inuite-succede-a-julie-payette-au-poste-de-gouverneure-generale-5b83936de91f7c58148da41a96f82fc5, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://www.ordre-national.gouv.qc.ca/membres/membre.asp?id=154, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.ordre-national.gouv.qc.ca/membres/membre.asp?id=154, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://pm.gc.ca/en/news/backgrounders/2021/07/06/mary-simon-oc-oq, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Biography – Mary J. Simon”. Crown-Indigenous Relations and Northern Affairs Canada. . Accesat în . 
  6. ^ „Prime Minister announces The Queen's approval of Canada's next Governor General”. Prime Minister of Canada's website. . Accesat în .