Mars Helicopter Ingenuity

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Ingenuity
Mars helicopter on sol 46.png
Elicopterul Ingenuity văzut de roverul Perseverance, sol 46, după desfășurarea acestuia pe suprafața marțiană
Proprietățile navei spațiale
ProducătorJet Propulsion Laboratory (NASA)
Masă de aterizare
 • Total: 1,8 kg [1][2]
 • Baterii: 273 g
Dimensiuni
 • Fuzelaj (corp): 13,6 x 19,5 x 16,3cm [1]
 • Picioare de aterizare: 0,384 m[1]
Putere350 watti[1][3]
Începutul misiunii
Dată lansare30 iulie 2020, 11:50:00 UTC
LansatorAtlas V 541 (AV-088)
Loc lansareCape Canaveral, SLC-41
ContractorUnited Launch Alliance
Sfârșitul misiunii
Dată aterizare18 februarie 2021, 20:55 UTC
Loc aterizare18°26′41″N 77°27′03″E / 18.4447°N 77.4508°E
Craterul Jezero
Instrumente
 • Senzori inerțiali
 • Altimetru laser
 • Două camere de navigație
Mars Helicopter JPL insignia.svg
JPL's Mars Helicopter insignia  

Ingenuity este un mic elicopter robotizat aflat pe Marte din 18 februarie 2021, care este destinat să facă primul zbor atmosferic motorizat pe o planetă dincolo de Pământ.[4] Parte a misiunii Mars 2020 a NASA, mica dronă este o demonstrație de tehnologie.[5][6][1]

Ingenuity este atașat în partea inferioară a roverului Perseverance. Inițial, desfășurarea sa a fost planificată pentru 8 aprilie 2021,[7][8][9] la aproximativ 60 de zile de la aterizarea roverului în craterul Jezero, însă decolarea a fost întârziată până la 14 aprilie 2021.[10]

Obiectivul este de a testa capacitățile unui astfel de dispozitiv în domeniul recunoașterii optice a terenului în acest mediu caracterizat printr-o atmosferă foarte subțire care limitează ridicarea și întârzierile de comunicare care împiedică orice control direct al zborului de către un operator uman.

Caracteristici tehnice[modificare | modificare sursă]

Deoarece atmosfera planetei Marte are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea a atmosferei terestre,[11] este mult mai greu pentru un aparat de zbor să se ridice, o dificultate doar parțial compensată gravitația mai mică de pe Marte (aproximativ o treime din cea a Pământului).[5] Decolarea de pe suprafața lui Marte a fost descrisă ca echivalentă cu a zbura la 30.000 m deasupra Pământului, o altitudine care nu a fost niciodată atinsă de elicopterele existente.[5]

Dimensiunile fuselajului elicopterului sunt de 13,6 x 19,5 centimetri, diametrul unei mingi de baschet. Împreună cu trenul de aterizare, rotoarele și panourile solare, Ingenuity are 49 de centimetri înălțime. Volumul foarte mic al fuselajului conține calculatoare, baterii, senzori (camere, altimetru) și sistemul de telecomunicații.

Elicopterul este construit în jurul unui tub vertical în care circulă legăturile electrice care leagă procesorul de rotoare, precum și de nava mamă (roverul Perseverance) în timpul tranzitului către Marte. Pe acest tub sunt atașate de sus în jos: sistemul de fixare la rover, un panou solar, cele două rotoare, precum și servomotoarele care le pun în mișcare, partea centrală a trenului de aterizare și, în cele din urmă, fuselajul în formă pătrată.

Ingenuity are o pereche de rotoare coaxiale cu elice din fibră de carbon, lungi de 1,2 metri. Pentru a se ridica în atmosfera rarefiată, cele patru lamele trebuie să se rotească în direcții opuse cu aproximativ 2.400 rotații pe minut, adică de aproape zece ori mai repede decât ale unui elicopter de pasageri de pe Pământ. A fost conceput pentru a utiliza panouri solare pentru a-și reîncărca bateriile, care sunt șase celule Sony litiu-ion cu o capacitate de 35-40 Wh.[4]

Elicopterul folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 801 cu un sistem de operare Linux.[12] Câmpul magnetic inconsistent de pe Marte exclude utilizarea unei busole pentru navigație, așa că folosește o cameră cu urmărire solară integrată în sistemul de navigație inerțială. Sistemul de comunicații este conceput pentru a transmite date la 250 kbit/s pe distanțe de până la 1.000 m.[13]

Trenul de aterizare include patru picioare compozite din carbon lungi de 38,4 centimetri atașate sub corpul lui Ingenuity la un unghi oblic față de verticală, care mențin corpul aeronavei la 13 centimetri deasupra terenului plat.[14][15] Ingenuity are o masă de 1,8 kg pe Pământ ca și pe Marte, dar greutatea sa mai mică pe Marte este echivalentă cu cea a unei mase de 680 de grame pe Pământ, datorită diferenței de greutate dintre aceste două planete.[16].

Schema elicopterului marțian. 1. Antena transmițătorului radio cu bandă UHF - 2. Celule solare care furnizează energia care alimentează bateria -3. Rotoare concepute pentru a putea zbura în atmosfera subțire a lui Marte - 4. Fuzelaj izolat termic conținând în principal bateriile, avionică și procesoare - 5. Cameră color de înaltă rezoluție pentru fotografierea locurilor survolate - 6. Picioare flexibile ale trenului de aterizare.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Redare artistică a elicopterului Ingenuity în zbor pe planeta Marte, în timp ce roverul Perseverance se observă în depărtare
Ingenuity
Animație Ingenuity (durată 1:07; 29 aprilie 2020)
Ingenuity este ancorat în partea de jos a roverului.
Elicopterul și membrii proiectului
În timpul fazei de testare

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e „Ingenuity Mars Helicopter Landing Press Kit” (PDF). NASA. ianuarie 2021. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 2. ^ „Mars Helicopter Fact Sheet” (PDF). NASA. februarie 2020. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 3. ^ „Mars Helicopter”. mars.nasa.gov. NASA. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ a b First Flight on Another Planet!. Veritasium. 10 august 2019. https://www.youtube.com/watch?v=GhsZUZmJvaM. 
 5. ^ a b c Chang, Kenneth (). „Mars Is About to Have Its "Wright Brothers Moment" – As part of its next Mars mission, NASA is sending an experimental helicopter to fly through the red planet's thin atmosphere”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ Leone, Dan (). „Elachi Touts Helicopter Scout for Mars Sample-Caching Rover”. SpaceNews. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Mars Rover Perseverance Set To Launch Drone”. Today (American TV program). YouTube. . Accesat în . 
 8. ^ hang, Kenneth (). „Get Ready for the First Flight of NASA's Mars Helicopter - The experimental vehicle named Ingenuity traveled to the red planet with the Perseverance rover, which is also preparing for its main science mission”. The New York Times. Accesat în . 
 9. ^ Johnson, Alana; Hautaluoma, Grey; Agle, DC (). „NASA Ingenuity Mars Helicopter Prepares for First Flight”. NASA. Accesat în . 
 10. ^ NASA/JPL (April 10, 2021) Mars Helicopter Flight Delayed to No Earlier than April 14 - NASA Mars Based on data from the Ingenuity Mars helicopter that arrived late Friday night, NASA has chosen to reschedule the Ingenuity Mars Helicopter’s first experimental flight to no earlier than April 14.
 11. ^ September 2017, Tim Sharp 12. „Mars' Atmosphere: Composition, Climate & Weather”. Space.com (în engleză). Accesat în . 
 12. ^ „How NASA Designed a Helicopter That Could Fly Autonomously on Mars”. IEEE Spectrum. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Mars Helicopter Technology Demonstrator Arhivat în , la Wayback Machine. J. (Bob) Balaram, Timothy Canham, Courtney Duncan, Matt Golombek, Håvard Fjær Grip, Wayne Johnson, Justin Maki, Amelia Quon, Ryan Stern, and David Zhu; American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) SciTech Forum Conference 8–12 January 2018 Kissimmee, Florida
 14. ^ 2018, p. 9-10.
 15. ^ 2021, p. 25.
 16. ^ 2021, p. 12.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mars Helicopter Ingenuity