Marmota lui Menzbier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marmota lui Menzbier
Imaginea marmotei lui Menzbier pe o marcă poștală emisă de URSS, în 1987
Stare de conservare

Vulnerabil  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Infraclasă: Eutheria
Supraordin: Euarchontoglires
Ordin: Rodentia
Subordin: Sciuromorpha
Familie: Sciuridae
Subfamilie: Xerinae
Trib: Marmotini
Gen: Marmota
Subgen: Marmota
Specie: M. menzbieri
Nume binomial
Marmota menzbieri
(Kashkarov, 1925)

Marmota lui Menzbier (Marmota menzbieri) este o marmotă mică (mamifer săpător din ordinul rozătoarelor / Rodentia), care trăiește în vestul munților Tian-Șan. Specia a fost denumită în onoarea lui Mihail Alexandrovici Menzbier (1855 - 1935), un ornitolog rus.

Este cea mai mică marmotă, lungimea corpului fiind de 40-45 cm, coada de 7-9 cm, iar greutate 2-3 kg. Are păr aspru și lung (pe spate are aproximativ 33 mm). Partea superioară a corpului și flancurile sunt de culoare închisă. Obrajii, parțile laterale ale gâtului, partea inferioară a corpului și membrelor au o culoare deschisă. Coada este aproape monocrom negricioasă.

Marmota lui Menzbier are cel mai mic areal dintre toate speciile eurasiatice de marmote. Ea trăiește pe crestele muntoasă din vestul munților Tian-Șan din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, pe o suprafață de aproximativ 2000 km2, în zona stepelor alpine și subalpine, la o altitudine de 2500-3000 metri, la ieșirile apelor subterane și în locurile înzăpezite.

Galeriile de iarnă se află la o adâncime de 2,5-3 m. Hibernează în sezonul rece aproximativ 7 luni (din septembrie până în aprilie). La reproducere participă mai puțin de jumătate (uneori doar 13%) din femele. Femelele nasc de obicei 3-4 pui o singură dată pe an.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tsytsulina, K. (2008). Marmota menzbieri. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 6 January 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marmota lui Menzbier
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Marmota lui Menzbier