Marius Popescu
Această pagină a fost propusă pentru ștergere.
Motivul: Parte a unei serii neaprobate de articole. Decizia privind ștergerea acestei pagini se va lua în urma discuției desfășurate la Wikipedia:Pagini de șters/Articole create de Neculai. Vă invităm să vă exprimați acolo opinia față de această propunere, cu argumente bazate pe politica de ștergere. Vă rugăm să nu schimbați titlul paginii pe durata discuției, întrucât legăturile între ea și discuție se vor strica. O decizie privind titlul paginii rămâne a se lua în urma discuției sau după încheierea acesteia.
Către administratori: Înainte de a efectua ștergerea verificați ce pagini trimit aici și dacă istoricul paginii conține vreo versiune validă. |
![]() | Din textul acestui articol nu rezultă caracterul notabil al subiectului. Dacă articolul nu va fi completat cu bibliografia necesară, el va fi redirecționat, combinat cu altul sau propus pentru ștergere. |
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Marius Popescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 17 octombrie 1927 Calafat, Județul Dolj, România |
Decedat | 1 aprilie 1995 Craiova, Județul Dolj, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | agronom, pomicultor, profesor universitar |
Modifică date / text ![]() |
Marius Marin Popescu (n. 17 octombrie 1927, Calafat, Județul Dolj, România – d. 1 aprilie 1995, Craiova, Județul Dolj, România) a fost un agronom, pomicultor și profesor universitar român, considerat unul dintre cei mai importanți specialiști în pomicultura pe soluri nisipoase din Europa. Pionier al pomiculturii intensive în Oltenia, a contribuit decisiv la valorificarea nisipurilor din sudul României prin tehnologii inovatoare. Membru fondator al Societății Române de Horticultură și al Societății Pomicultorilor din România, a fost profesor la Facultatea de Horticultură din Universitatea Craiova și coordonator al unor cursuri fundamentale de pomicultură.
Biografie
[modificare | modificare sursă]Copilărie și educație
[modificare | modificare sursă]Marius Popescu s-a născut la 17 octombrie 1927 în Calafat, Județul Dolj, fiind unul dintre cei șase copii ai preotului Constantin Popescu și ai Ninei Popescu, casnică. A urmat școala primară în Calafat, clasele elementare și liceul la Colegiul „Frații Buzești” din Craiova, unde s-a remarcat prin rezultate excelente. Între 1948 și 1952, a studiat la Facultatea de Agronomie din Universitatea Craiova, absolvind cu calificative maxime la examenul de stat.
Carieră profesională
[modificare | modificare sursă]În 1951, Marius Popescu a fost angajat ca asistent la disciplinele de Pomicultură și Viticultură în cadrul Facultății de Agronomie din Craiova, la catedra condusă de profesorul Mircea Oprean. A avansat rapid, devenind șef de lucrări (1955–1962), conferențiar (1962–1970) și profesor (1970–1995). Între 1955 și 1969, a fost titularul „Cursului de pomicultură”, iar din 1965 până în 1994, al cursului de Pomologie, o performanță rară în învățământul agronomic românesc. A fost șef al Catedrei de Pomicultură (1970–1973), decan al Facultății de Horticultură (1968–1975, 1981–1989) și prorector al Universității Craiova (1975–1981).
A efectuat specializări în străinătate, care i-au consolidat expertiza în pomicultura pe nisipuri: trei luni în Bulgaria (1963), șase luni în Italia (1966), două luni în Ungaria (1973) și Polonia (1977). A înființat Laboratorul de Pomicultură și Viticultură la Craiova, sub îndrumarea profesorilor Vasile Sonea și Mircea Oprean, și a contribuit la fondarea stațiunilor de cercetare pomicolă Tâmburești și Banu Mărăcine.
Familie
[modificare | modificare sursă]Marius Popescu a fost unul dintre cei șase copii ai lui Constantin și Nina Popescu. Nu sunt disponibile detalii despre soție sau copii.
Activitate științifică
[modificare | modificare sursă]Marius Popescu a fost un pionier al pomiculturii pe soluri nisipoase, contribuțiile sale având un impact major asupra horticulturii din Oltenia. A publicat peste 77 de studii, 7 tratate și monografii, 8 referate internaționale, 7 cursuri universitare, 14 lucrări de îndrumare tehnică, 5 broșuri și 12 articole de popularizare. A îndrumat 19 teze de doctorat și a realizat 15 recenzii pentru Ministerul Învățământului. Cercetările sale s-au concentrat pe cinci domenii principale:
- Zonarea și microzonarea pomiculturii: A stabilit bazinele pomicole din Oltenia, delimitând zonele optime pentru specii precum caisul, piersicul și prunul.
- Pomicultura pe nisipuri: A dezvoltat tehnologii inovatoare pentru valorificarea a peste 140.000 ha de nisipuri, prin plantare semi-adâncă, irigații și acumulări artificiale de apă. A înființat câmpul experimental Tâmburești, un model pentru livezile intensive.
- Sortimentul de soiuri și portaltoi: A studiat sute de soiuri și portaltoi, recomandând piersici (ex. Fillete, Cardinal, Eberta), nectarine (ex. Nectared, Fantezia), caise (ex. Băneasa 32/17, Mamaia) și vișine pentru nisipuri și zone colinare.
- Biologia speciilor pomicole: A investigat procesele de creștere, fructificare și înflorire, stabilind tehnologii diferențiate pentru livezile pe nisipuri.
- Tehnologii pomicole: A introdus metode precum supraaltoirea la vișin, udarea localizată, fertilizarea organică și minerală, și nivelarea dunelor pentru livezi.
A fost influențat de profesorii Nicolae Constantinescu, Teodor Bordeianu și Aurel Negrilă, teza sa de doctorat, „Cercetări privind cultivarea speciilor de cais și prun pe nisipurile din stânga Jiului”, fiind recunoscută pentru originalitate.
Lucrări
[modificare | modificare sursă]Marius Popescu a publicat numeroase lucrări științifice, cursuri și tratate, dintre care cele mai reprezentative includ:
- Curs de pomicultură (1965, 1967), Biblioteca Universității Craiova.
- Pomicultura generală (1968, coautor), Editura Didactică și Pedagogică (EDP).
- Pomicultura specială (1974, coautor), EDP.
- Pomicultura generală și specială (1977, 1982, 1992, coautor), EDP.
- Piersicul. Tratat (1990), Editura Ceres.
- Nisipurile din stânga Jiului și valorificarea lor (monografie, premiată de Academia Română).
- Comportarea pomilor în primii ani de la plantare pe nisipuri (1957), Revista Grădina, Via și Livada.
- Microraionarea pomiculturii în Regiunea Olteniei (1964), Revista Grădina, Via și Livada.
- Comportarea principalelor soiuri de piersic pe nisipurile din stânga Jiului (1965, cu Tatiana Pădureanu, Elena Voica), Buletin științific, Institutul Agronomic „Tudor Vladimirescu”.
- Cercetări privind cultivarea speciilor de cais și prun pe nisipurile din stânga Jiului (teza de doctorat), Biblioteca Institutului Agronomic „N. Bălcescu”.
- Udarea localizată, metodă de perspectivă pentru irigarea în pomicultură (1988, cu I. Ciobanu, I. Godeanu), Revista Horticultura.
A coordonat cursuri cu colaboratori precum Ioan Milițiu, Ioan Godeanu, Nicolae Cepoi, Vasile Cireașă și Grigore Mihăescu.
Premii și recunoaștere
[modificare | modificare sursă]- Premiul „Ion Ionescu de la Brad” al Academiei Române (1966).
- Medalia „Meritul Științific”.
- Diploma „85 de ani de la fondarea Societății Române a Horticultorilor”.
- Diploma de onoare a Societății Române de Horticultură pentru „Pomicultura generală și specială”.
- Membru fondator al Societății Române de Horticultură.
- Membru fondator al Societății Pomicultorilor din România.
- Membru al Societatea Internațională de Științe Horticole (ISHS).
Recunoaștere internațională
[modificare | modificare sursă]Marius Popescu a reprezentat horticultura românească la mai multe evenimente internaționale:
- Simpozionul Internațional pentru cais, Subotica, Iugoslavia (1968).
- Congresul Societății Internaționale pentru Horticultură, Bosnia (1974).
- Simpozionul Internațional pentru cais, Madrid (1978).
- Congresul Internațional de Horticultură, RF Germania (1982).
Contribuții suplimentare
[modificare | modificare sursă]Proiecte educaționale
[modificare | modificare sursă]A elaborat șapte cursuri de pomicultură, considerate tratate științifice, care au format generații de horticultori. A fost lider al cadrelor didactice de pomicultură din România timp de trei decenii.
Cercetare și mentorat
[modificare | modificare sursă]A format o școală de pomicultură la Craiova, colaborând cu cercetători precum Ioan Godeanu, Elena Voica, Tatiana Pădureanu și Adrian Baciu. A îndrumat 19 teze de doctorat, influențând dezvoltarea cercetării pomicole.
Infrastructură pomicolă
[modificare | modificare sursă]A contribuit la înființarea stațiunilor de cercetare Tâmburești și Banu Mărăcine, care au devenit centre de referință pentru pomicultura pe nisipuri.
Note
[modificare | modificare sursă]Referințe
[modificare | modificare sursă]- Viorel Iulian Pestean – Oameni de seamă ai științei agricole românești, vol. 2, Editura ASAS, București. acces online
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Viorel Iulian Pestean – Oameni de seamă ai științei agricole românești, vol. 2, Editura ASAS, București. acces online
- Marius Popescu – Experiențe cu altoirea vițelor pe baza butașilor de portaltoi (1956, colaborare cu M. Oprean, St. Bechet), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 4.
- Marius Popescu – Comportarea pomilor în primii ani de la plantare pe nisipuri (1957), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 6.
- Marius Popescu – Posibilități de dezvoltare a sectorului pomicol în raionul Gura Jiului (1958), Revista Știința și producția Agricolă, Craiova.
- Marius Popescu – Experiențe cu metode diferite de plantare (1959), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 8.
- Marius Popescu – Înființarea livezilor pe nisipuri prin plantarea adâncă și altoire la suprafață (1959), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 9.
- Marius Popescu – Comportarea speciilor de cais și prun la moduri diferite de plantare și întreținerea terenurilor pe nisipuri (1962), Lucrări științifice, Institutul Agronomic „Tudor Vladimirescu” Craiova, vol. IV.
- Marius Popescu – Realizări și perspective de dezvoltare a proiectului pe nisipurile din Oltenia (1962), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 8.
- Marius Popescu – Influența metodelor de plantare și a îngrășămintelor aplicate asupra creșterii sistemului radicular la cais cultivat pe nisipuri (1963), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 12.
- Marius Popescu – Soiuri locale valoroase de cireș cultivate în bazinul Coșoveni (1963, colaborare cu C. Magherescu), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 6.
- Marius Popescu – Microraionarea pomiculturii în Regiunea Olteniei (1964), Revista Grădina, Via și Livada, nr. 4.
- Marius Popescu – Comportarea principalelor soiuri de piersic pe nisipurile din stânga Jiului (1965, cu Tatiana Pădureanu, Elena Voica), Buletin științific, vol. III, Institutul Agronomic „Tudor Vladimirescu” Craiova.
- Marius Popescu – Curs de Pomicultură pentru Facultatea de Agronomie (1965), Biblioteca Universității Craiova.
- Marius Popescu – Calibrarea caisului altoit pe portaltoi diferiți, cultivat pe nisipuri (1966, cu Tatiana Pădureanu, Elena Voica), Buletin științific, vol. VIII, Institutul „Tudor Vladimirescu” Craiova.
- Marius Popescu – Influența înghețurilor târzii de primăvară asupra principalelor specii și soiuri cultivate pe nisipuri (1968, cu Ion Godeanu), Buletin Științific, vol. X, Universitatea Craiova.
- Marius Popescu – Comportarea prunului cultivat pe nisipuri (1968), Revista de Horticultură și Viticultură, nr. 5.
- Marius Popescu – Pomicultura generală (1968, colaborare), Editura Didactică și Pedagogică, București.
- Marius Popescu – Cercetări privind cultivarea speciilor de cais și prun pe nisipurile din stânga Jiului (teza de doctorat), Biblioteca Institutului Agronomic „N. Bălcescu” București.
- Marius Popescu – Rezultate ale cercetării privind sortimentul de piersic (1971, cu D. Voica, I. Godeanu, T. Pădureanu), Analele ICP Pitești, nr. 2.
- Marius Popescu – Rezultate ale cercetării privind sortimentul de vișin (1971, cu V. Voica, T. Pădureanu), Analele ICP Pitești, nr. 2.
- Marius Popescu – Contribuții la tehnologia de înființare a livezilor de piersic pe nisipurile irigate din Oltenia (1971, cu I. Mischie, E. Voica, T. Pădureanu), Revista de producție vegetală, Horticultură, nr. 1.
- Marius Popescu – Cercetări privind creșterea și dezvoltarea sistemului radicular la pomii cultivați pe nisipuri (1972, colaborare cu I. Godeanu, E. Voica, T. Pădureanu), Analele Universității din Craiova, seria III, vol. IV-XIV.
- Marius Popescu – Supraaltoirea, metodă de înlăturare a fenomenului de nerodire la vișin (1973, colaborare cu E. Voica, C. Pamia), Revista de Horticultură și Viticultură, nr. 4.
- Marius Popescu – Pomicultură specială (1974, colaborare), Editura Didactică și Pedagogică, București.
- Marius Popescu – Cercetări privind creșterea și rodirea mărului pe nisipurile din Oltenia (1976), Retrografia Universității Craiova.
- Marius Popescu – Influența intervențiilor în verde asupra creșterii și rodirii piersicului (1976, cu E. Voica, T. Pădureanu), Analele Universității din Craiova, vol. VII.
- Marius Popescu – Influența îngrășămintelor cu aplicare foliară asupra unor procese fiziologice la măr și piersic în cultură intensivă (1976), Retrografia Universității Craiova.
- Marius Popescu – Efectul erbicidelor asupra plantațiilor de păr din Zona colinară a Olteniei (1977, cu E. Voica), Analele Universității din Craiova, vol. VIII.
- Marius Popescu – Pomicultura generală și specială (1977, colaborare cu T. Ghena, Gr. Mihăescu, I. Milițiu, V. Cireașă, I. Godeanu, N. Cepoi), Editura Didactică și Pedagogică, București.
- Marius Popescu – Nisipurile din Oltenia, o zonă ecologică favorabilă pentru cultura mărului (1978, cu I. Godeanu), Revista Horticultură, nr. 4.
- Marius Popescu – Contribuții la stabilirea sortimentului de migdal pentru zona de sud a Olteniei (1980, cu E. Voica, T. Pădureanu), Revista Producție vegetală „Horticultură”, nr. 6.
- Marius Popescu – Influența îngrășămintelor extraradiculare și a microelementelor asupra creșterii și rodirii mărului cultivat pe sol brun-roșcat (1980, cu E. Voica, I. Godeanu), Analele Universității din Craiova, vol. XI.
- Marius Popescu – Cultura caisului pe nisipurile din sudul Olteniei (1981, colaborator), Revista „Horticultură”, nr. 6.
- Marius Popescu – Contribuții la stabilirea sortimentului de păr pentru zona colinară a Olteniei (1981, cu E. Voica, I. Godeanu), Analele Universității din Craiova, vol. XII.
- Marius Popescu – Contribuții la tehnologia de înființare și întreținere a livezilor de piersic din sudul Olteniei (1987, colaborator), Lucrări științifice Facultatea de Horticultură, București.
- Marius Popescu – Udarea localizată, metodă de perspectivă pentru irigarea în pomicultură (1988, cu I. Ciobanu, I. Godeanu), Revista Horticultura, nr. 11.
- Marius Popescu – Contribuții la stabilirea sortimentului de cais pentru zona de sud a Olteniei (1990), Revista Horticultura.
- Marius Popescu – Piersicul. Tratat (1990), Editura Ceres.
- Marius Popescu – Situația culturii mărului pe plan mondial național și în Oltenia și strategia extinderii acestei valoroase specii în economia de piață (1994, cu I. Godeanu, A. Baciu), Lucrări Științifice Simpozionul “Trecut-prezent și viitor în cultura mărului”, Craiova.