Marin Drinov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marin Stoianov Drinov
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Panaghiuriște, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Harkov, gubernia Harkov⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Sofia[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
Frați și suroriNaiden Drinov[*][6]
Peio Drinov[*][[Peio Drinov |​]][7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria[8][9][10] Modificați la Wikidata
Ocupațiemedievist
istoric
cadru didactic universitar[*]
slavist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuistorie
filologie  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea de Stat din Harkov[*]  Modificați la Wikidata
Alma Materistoriko-filologiceski fakultet Moskovskogo universiteta[*][[istoriko-filologiceski fakultet Moskovskogo universiteta |​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia de Științe din Sankt Petersburg[*]
Academia de Științe a Bulgariei[*]
Srpsko učeno društvo[*][[Srpsko učeno društvo |​]]
Academia Sârbă de Științe și Arte  Modificați la Wikidata

Marin Stoianov Drinov (în bulgară Марин Стоянов Дринов, în rusă Марин Степанович Дринов, n. , Panaghiuriște, Imperiul Otoman – d. , Harkov, gubernia Harkov⁠(d), Imperiul Rus) a fost un istoric și filolog bulgar din perioada renașterii naționale bulgare care a trăit și a lucrat în Rusia în cea mai mare parte a vieții sale.[12] Marin Drinov a fost unul dintre părinții fondatori ai statului bulgar de la 1878 și unul dintre cei care au pus bazele istoriografiei bulgare.[13] La Brăila, în România, Drinov a fost membru fondator în 1869 al Academiei Bulgare de Științe (Болгарская академия наук, atunci denumită Societatea Literară Bulgară - Болгарское литературное общество) precum și primul său președinte. La scurt timp după declararea independenței Bulgariei în 1878, societatea s-a mutat în Sofia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Drinov s-a născut în Panaghiuriște în 1838. A plecat în Rusia în 1858 pentru a-și continua educația. A studiat istoria și filologia la Kiev și la Universitatea de Stat din Moscova, apoi a călătorit și a lucrat în Austria și Italia între 1865 și 1871, unde a căutat documente despre istoria Bulgariei. În 1869, Drinov a publicat eseuri ca Istoria bisericii bulgare sau Despre originea poporului bulgar, pe care bulgarii le-au întâmpinat cu simpatie, mai ales pe primul dintre ele, deoarece susținea lupta spirituală cu grecii fanarioți. În 1869, a devenit unul dintre co-fondatori și membru activ al Societății Literare Bulgare, fondată la Brăila în România. Drinov a obținut o diplomă de masterat și a devenit lector universitar de studii slavice la Universitatea din Harkiv, începând să lucreze ca profesor cu normă întreagă la sfârșitul anului 1876.

În perioada guvernării ruse a Bulgariei (1878 - 1879), Drinov a fost ministru al educației și al afacerilor spirituale. Având un rol activ în organizarea noului stat bulgar eliberat, Marin Drinov este cunoscut ca unul dintre autorii Constituției de la Târnovo, persoana care a propus ca Sofia în locul orașului Veliko Tărnovo (favorizată de diplomații austrieci) să fie noua capitală bulgară și ca persoana care a introdus versiunea standardizată de 32 de litere a alfabetului chirilic care a fost folosită în Bulgaria până la reforma ortografică din 1945.

Drinov a trăit în Harkiv după 1881, continuând activitățile sale științifice și educative până la sfârșitul vieții sale. A murit în acest oraș la 13 martie 1906, după o lungă luptă cu tuberculoza.

Marin Drinov a scris cea mai puternică dramă din literatura bulgară Ivanco, asasinul lui Asan I. Acesta a scris și câteva povestiri, ca de exemplu „Familia nenorocită”.[14]

Onoruri[modificare | modificare sursă]

Insula Smith (cu roșu) în cadrul Insulele Shetland de Sud, Zona Antarctică Britanică

Vârful Drinov (în bulgară Дринов връх) de pe insula Smith, Insulele Shetland de Sud, Zona Antarctică Britanică, este numit după Marin Drinov.[15][16]

Două premii ale Academiei de Științe din Bulgaria sunt numite după Marin Drinov.[17]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Marin Drinov”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Marin Drinov, Open Library, accesat în  
  3. ^ a b Marin Stoianov Drinov, Open Library, accesat în  
  4. ^ a b Marin Stojanow Drinow, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ a b Marea Enciclopedie Rusă, accesat în  
  6. ^ http://www.math.bas.bg/digi/drinov/bio.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ http://www.math.bas.bg/digi/drinov/bio.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14682745.2010.504206  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14682745.2010.504206?mobileUi=0  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ https://foursquare.com/v/%D0%BE%D0%B1%D0%B1-united-bulgarian-bank-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B9/50999e38b0b9ccfdf6e6113e  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ IdRef, accesat în  
  12. ^ J. D. B. (). „Bulgaria”. The Encyclopaedia Britannica; A Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information. IV (BISHARIN to CALGARY) (ed. 11th). Cambridge, England: At the University Press. p. 786. Accesat în . 
  13. ^ Crampton, R. J. (). A Concise History of Bulgaria (ed. 2nd). Cambridge, New York, Melbourne, Madrid, Cape Town, Singapore, São Paolo: Cambridge University Press. p. 48. 
  14. ^ Vasile Cristu, Idealuri și realități în literatura bulgară până la 1877, revista Societatea de mâine, anul XI, noiembrie 1934, nr. 11, București, pag. 174-175
  15. ^ Drinov Peak. SCAR Composite Antarctic Gazetteer
  16. ^ Bulgarian Antarctic Gazetteer. Antarctic Place-names Commission. (details in Bulgarian, basic data in English)
  17. ^ „Statute of the Marin Drinov decoration of honor of the Bulgarian Academy of Sciences” (PDF). Academia Bulgare de Științe. . Accesat în . 
Mormântul lui Marin Drinov în Cimitirul Central din Sofia

Literatură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]