Marie Louise de Hesse-Kassel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marie Louise de Hesse-Kassel
Prințesă consort de Orania
Date personale
Nume la nașteregermană Marie Luise
Născută7 februarie 1688(1688-02-07)
Kassel
Decedată (77 de ani)
Leeuwarden, Olanda
ÎnmormântatăLeeuwarden Modificați la Wikidata
PărințiKarl I, Landgraf de Hesse-Kassel
Maria Amalia de Courland
Frați și suroriSophie Charlotte von Hessen-Kassel[*][[Sophie Charlotte von Hessen-Kassel (Duchess of Mecklenburg-Schwerin (1678-1749))|​]]
Georg von Hessen-Kassel[*][[Georg von Hessen-Kassel (Prince of Hesse-Kassel and Prussian general)|​]]
Wilhelm al VIII-lea de Hesse-Kassel
Frederic I al Suediei
Maximilian von Hessen-Kassel[*][[Maximilian von Hessen-Kassel (German prince (1689-1753))|​]]
Wilhelmina Charlotta von Hessen-Kassel[*][[Wilhelmina Charlotta von Hessen-Kassel (German aristocrat (1695-1722))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJohan Willem Friso, Prinț de Orania
CopiiAmalia, Prințesă de Baden-Durlach
Wilhelm al IV-lea, Prinț de Orania
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Regină[1]
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Kassel (prin naștere)
Casa de Orania-Nassau (prin mariaj)
Regent Modificați la Wikidata

Marie Louise de Hesse-Kassel (7 februarie 16889 aprilie 1765) a fost fiica lui Karl I, Landgraf de Hesse-Kassel și a soției acestuia, Maria Amalia de Courland. Prin căsătoria cu Johan Willem Friso, Prinț de Orania ea a devenit Prințesă consort de Orania, titlu deținut anterior de Maria a II-a a Angliei. La fel ca și soțul ei, ea este strămoașa tuturor actualilor monarhi din Europa.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Marie Louise cu cei doi copii.

Marie Louise a fost unul dintre cei 17 copii ai lui Karl I, Landgraf de Hesse-Kassel și ai soției acestuia, Maria Amalia de Courland. Doi dintre frații ei au fost regele Frederick I al Suediei și Wilhelm al VIII-lea, Landgraf de Hesse-Kassel.

Bunicii paterni ai Mariei Louise au fost Wilhelm al VI-lea, Landgraf de Hesse-Kassel și Hedwig Sophia de Brandenburg. Bunicii materni au fost Jacob Kettler, Duce de Courland și Louise Charlotte de Brandenburg.

La 26 aprilie 1709, Marie Louise s-a căsătorit cu Johan Willem Friso, Prinț de Orania.[2] El era fiul cel mare al lui Henric Casimir al II-lea, Prinț de Nassau-Dietz și al Henriëtte Amalia de Anhalt-Dessau; el moștenise titlul în 1702 de la William al III-lea, Prinț de Orania, care a murit fără să lase moștenitori. Johan Willem Friso a fost descendent atât al lui Wilhem Taciturnul cât și al lui Frederick Henric, Prinț de Orania.

Marie Louise de Hesse-Kassel

Evenimentele din spatele logodnei lor a început după ce Johan Willem a fost aproape ucis de un foc tun. Mama lui, Henriëtte Amalia, realizând cât de vulnerabil era fiul ei a început rapid să caute o mireasă potrivită pentru a asigura un moștenitor. În cele din urmă, alegerea ei s-a oprit la două prințese germane. Johan a călătorit în Hesse-Kassel și în mai puțin de o săptămână s-a logodit la 20 de ani cu Marie Louise. El nici măcar nu s-a deranjat să se întâlnească și cu cealaltă candidată. Principalul factor în această decizie a fost, probabil, că tatăl Mariei Louise era un general de încredere al foarte respectatului Duce de Marlborough.[3] În plus, căsătoria cu o fiică a Landgrafului de Hesse-Kassel ar fi putut servit la consolidarea poziției lui Johan Willem printre celelalte case regale.[4]

Marie Louise nu era considerată atrăgătoare, fața ei fiind dominată de un nas mare. Avea însă farmec și saluta pe toată lumea, indiferent de rang, cu o atitudine prietenoasă și sincer preocupată de binele lor.[5] Ei au avut doi copii înainte de moartea prematură (prin înec), la 23 de ani a lui Johan Willem; ultimul lor copil s-a născut la o lună și jumătate după moartea Prințului de Orania.

După naștere, fiul ei a devenit imediat Prinț de Orania.[6] Marie Louise a servit ca regentă pentru fiul ei din 1711 până când acesta a devenit major, în 1731. Regența i-a fost acordată în ciuda lipsei de experiență în treburile țării sale adoptive. Deși neexperimentată, Marie Louise a făcut față cu succes la o serie de dezastre naturale, care au inclus o serie de recolte proaste și ierni severe în perioada 1712-1716.[7] La momentul căsătoriei ei, Marie Louise a câștigat rapid afecțiunea populației olandeze. Ea a fost cunoscută ca o femeie inteligentă și sensibilă și a fost de multe ori numită cu drag Marijke Meu.[8][9]

După o vizită în 1736, Marie Louise a menținut o corespondență, în "abominabila franceză", cu reformatorul religios și social Nicolaus Ludwig Zinzendorf.[10] O femeie profund religioasă, ea a oferit sanctuar pentru protestanți persecutați care au fugit de habsburgii catolici.

Din 1759 până la moartea ei în 1765, Marie Louise a servit ca regentă și pentru tânărul ei nepot, Willem al V-lea, Prinț de Orania, după ce regentul anterior (mama lui și nora Mariei Louise) a murit. Marie Louise a fost succedată ca regentă de ducele Louis Ernest de Brunswick-Lüneburg.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Lundy, Darryl. „Marie Luise von Hessen-Kassel”. thepeerage.com. Accesat în . 
  3. ^ Baker-Smith, p. 32.
  4. ^ Rowen, p. 150.
  5. ^ Baker-Smith, p. 33.
  6. ^ Rowen, p. 151.
  7. ^ Baker-Smith, p. 37.
  8. ^ Van Loon, pp. 123–24.
  9. ^ Rowen, pp. 150–151.
  10. ^ Van Eijnatten, p. 50.