Marie Laveau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marie Laveau
MarieLaveau (Frank Schneider).png
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Orleans Parish⁠(d), Louisiana, SUA Modificați la Wikidata
Decedată (79 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Orleans Parish⁠(d), Louisiana, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieVaudou
Folk Catholicism[*][[Folk Catholicism (variety of regional or ethnic expressions of Roman Catholicism)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieocultist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[4] Modificați la Wikidata

Marie Catherine Laveau (n. , Orleans Parish⁠(d), Louisiana, SUA – d. , Orleans Parish⁠(d), Louisiana, SUA) a fost un practicant al lui magiei Voodoo, renumit în New Orleans. Fiica ei, Marie Laveau a II-a, (1827 - c. 1862) a practicat, de asemenea, rădăcini, evocă spiritismul american nativ și african, precum și Louisiana sau ceea ce este cunoscut astăzi ca New Orleans Voodoo. Ea și mama ei au avut o mare influență asupra urmărilor lor multi-raționale. "În 1874, până la douăsprezece mii de spectatori, atât cat si persoanele alb-negru, se arunca la malul Lacului Pontchartrain pentru a prinde o bucatica a lui Marie Laveau II, care isi desfasoara ritualurile legendeze in ajunul Sf. Ioan (23-24 iunie). "

Viața [modificare | modificare sursă]

Înregistrările istorice presupun că Marie Laveau s-a născut liber în cartierul francez din New Orleans, Louisiana, joi 10 septembrie 1801. Ea a fost fiica biologică a lui Marguerite Henry (de asemenea, cunoscut sub numele de Marguerite D'Arcantel), o femeie de culoare care a fost de nativ american, african și franceză, și Charles LaVeau, un om de culoare, descedent din african-francez.[5] Pe 4 august 1819, sa căsătorit cu Jacques (sau cu Santiago, în alte înregistrări), un imigrant francez care a fugit ca refugiat din masacrul negru haitian din fostul teritoriu francez Saint-Domingue. Certificatul lor de căsătorie este păstrată în Catedrala St. Louis din New Orleans. Masa nunții a fost realizată de părintele Antonio de Sedella, preotul capucin cunoscut sub numele de Pere Antoine.

Moartea lui Jacques de la Paris a fost înregistrat în anul 1820. El a făcut parte dintr-o mare imigrare franceză de refugiați în New Orleans în 1809, după Revoluția Haitiană din 1791-1804[necesită citare] Aveau două fiice, Felicite în 1817 și Angele în 1820. Ambele dispar din înregistrările din anii 1820. Marie Laveau a murit din cauze naturale în 1881.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b , accesat în  
  2. ^ a b https://books.google.fr/books?id=R4KXWIdbqToC, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b înregistrarea rezidenților[*], Wikipedia în engleză  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  4. ^ IdRef, accesat în  
  5. ^ Long, Carolyn Morrow. A New Orleans Voudou Priestess: The Legend and Reality of Marie Laveau, Gainesville: University Press of Florida (2006), (ISBN: 9780813029740)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mult Timp, Carolyn Mîine. Un New Orleans Voudou Preoteasa: Legenda și Realitatea Marie Laveau, Gainesville: Presa Universitară din Florida (2006), (ISBN: 9780813029740).
  • Tallant, Robert. "Voodoo din New Orleans", MacMillan Co. (1946)
  • Ward, Martha. Regina Voodoo: Spirit Viața lui Marie Laveau, Oxford: Universitatea din Mississippi Apăsați (2004) (ISBN: 1578066298).
  • Mult timp, Carolyn Mîine "Mormântul lui Marie Laveau" Mâna Stângă Apăsați (2016) (ISBN: 9780692766866)

Legături externe[modificare | modificare sursă]