Maria Bănică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria Bănică

Maria Bănică în Castelul din Carpați
Date personale
Născută (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGeorge Postelnicu[2] Modificați la Wikidata
CopiiȘtefania Bănică, Ștefan Bănică, Alexandra Postelnicu
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
balerină[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeMaria Postelnicu
Maria Postelnicu în „Floarea de piatră”.

Maria Bănică (ulterior Maria Postelnicu; n. , București, România) este o balerină, coregrafă, profesoară de balet clasic și actriță română. Este cunoscută pentru rolul cântăreței de operă Stilla din filmul Castelul din Carpați (1981), regizat de Stere Gulea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat baletul clasic de la vârsta de opt ani la Liceul de Coregrafie „George Enescu”, sub îndrumarea maeștrilor Mihaela Crăciunescu, Cristina Hamel, Amato Căciulescu, Lulu Ross, Raul Ercianu, M. Umrichin, Oleg Danovski. A lucrat la Opera Națională din București, interpretând roluri solistice în balete cele mai renumite din repertoriul universal: „Lacul lebedelor”, „Bayadera”, „Coppelia”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Spărgătorul de nuci”, „Carmen”, „Esmeralda”, „Romeo și Julieta”, „La Fille mal Gardee”. Cu astfel de balete, a participat, impreuna cu Opera Națională din București, la numeroase turnee în: Germania, Franța, Spania, Luxemburg, Olanda, Rusia, Bulgaria, Italia și Austria.

A cunoscut celebritate în lumea televiziunii și a filmului, în diverse programe de televiziune și a jucat roluri principale în filmele marilor regizori români Stere Gulea și Sergiu Nicolaescu.[3][4]

În cele mai cunoscute reviste de film din România[5][6] a apărut des în fotografii alături de actorul Cornel Ciupercescu, care a interpretat rolul Frâncu Slătineanu în filmul Castelul din Carpați.

În 2012 a obținut o recunoaștere de către Opera Națională din București cu ocazia a nouăzeci de ani de la fondarea Operei.

Din 2016, împreună cu soțul ei, George Postelnicu[7], a creat evenimentul artistic „Dance Campus & Contest San Francesco di Paola”, la care participă în fiecare an tineri dansatori din întreaga lume și profesori de renume internațional.[8]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Maria Postelnicu (în germană) 
  2. ^ George și Maria Postelnicu, sau când Franz se îndrăgosteşte de Stilla 
  3. ^ „Filmografie Maria Bănică”. 
  4. ^ „Filmografie Maria Bănică”. 
  5. ^ „Maria Bănică și Cornel Ciupercescu în filmul „Castelul din Carpați"”. Revistă a Consiliului Culturii și Educației Socialiste. București (Cinema, nr. 8.). august 1980. 
  6. ^ „Maria Bănică și Cornel Ciupercescu în filmul „Castelul din Carpați"”. Revistă a Consiliului Culturii și Educației Socialiste. București (Cinema, nr. 3.). martie 1981. 
  7. ^ Caracas, Catalin (). Consemnari coregrafice. Baletul Operei Nationale Bucuresti. RAO. p. 102. 
  8. ^ „Dance Campus and Contest „San Francesco di Paola". 
  9. ^ „Castelul din Carpați”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Caracas, Cătălin (2011). Consemnări coregrafice. Baletul Operei Naționale București. RAO. p. 102.

Legături externe[modificare | modificare sursă]