Margareta a Danemarcei (1456-1486)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu același nume, vedeți Margareta a Danemarcei (dezambiguizare).
Margareta a Danemarcei

Portret de Hugo van der Goes.
Date personale
Născută23 iunie 1456
Danemarca
Decedată14 iulie 1486 (32 de ani)
Castelul Stirling, Stirlingshire
ÎnmormântatăCatedrala Cambuskenneth, Stirlingshire
PărințiChristian I al Danemarcei
Dorothea de Brandenburg
Frați și suroriOlaf of Denmark[*][[Olaf of Denmark (Danish prince; son of Christian I)|​]]
Canute of Denmark[*][[Canute of Denmark (Danish prince; son of Christian I)|​]]
Ioan al Danemarcei
Frederic I al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuIacob al III-lea al Scoției
CopiiIacob al IV-lea al Scoției
James, Duce de Ross
John, Conte de Mar
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Regină consort a Scoției
Domnie1469–1486

Margareta a Danemarcei (n. , Copenhaga, Danemarca – d. , Stirling Castle⁠(d), Scoția, Regatul Unit), numită de asemenea Margareta a Norvegiei, a fost regină consort a Scoției din 1469 până în 1486 ca soție a regelui Iacob al III-lea. A fost fiica regelui Christian I, rege al Danemarcei, Norvegiei și Suediei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Margareta a fost logodită cu Iacob al Scoției în 1460, la vârsta de patru ani. Căsătoria a fost aranjată la recomandarea regelui Franței pentru a pune capăt dușmăniei de moarte dintre Danemarca și Scoția în legătură cu impozitarea insulei Hebrides, un conflict care a durat între 1426 și 1460. În iulie 1469 (la vârsta de 13 ani), la Catedrala Holyrood, Margareta s-a casatorit cu Iacob al III-lea, rege al Scoției în perioada 1460-1488.

Tatăl ei, regele Christian I, rege al Danemarcei și Norvegiei (cele două regate erau unite în acel moment prin Uniunea de la Kalmar) a fost de acord să plătească o zestre considerabilă. Avea nevoie de numerar așa că a oferit insulele Orkney și Shetland drept gaj că zestrea va fi plătită.[1]

Din căsătorie au rezultat trei copii:

Margareta a devenit o regină populară în Scoția și a fost descrisă ca fiind frumoasă, blândă și sensibilă.[2] Mulți istorici au descris-o ca fiind mai calificată decât soțul ei să domnească.
O poveste spusă de fiul ei susține că Margareta a fost ucis de otrava pe care i-a dat-o John Ramsay, Lord Bothwell, lider al unuia dintre facțiunile politice.[2] Totuși, cum Ramsay a rămas favorit al familiei regale și după moartea reginei, acest lucru este considerat îndoielnic și poate să fi fost calomnie, deși el a avut unele cunoștințe despre otrăvuri. [2] În timpul crizei din 1482 când soțul ei a fost privat de putere timp de câteva luni, se spune că Margareta era mai interesată de bunăstarea copiilor decât de situația soțului ei, iar acest lucru se pare că a dus la o înstrăinare. În ciuda zvonurilor însă nu există nici un motiv să se creadă că regele a dorit moartea ei.

Margareta a murit la Castelul Stirling la 14 iulie 1486, la vârsta de 32 de ani, și a fost înmormântată la Catedrala Cambuskenneth.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Henderson 1893.
  2. ^ a b c „121 (Dansk biografisk Lexikon / XI. Bind. Maar - Müllner)”. Runeberg.org. Accesat în .