Margareta a Danemarcei (1456 - 1486)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu același nume, vedeți Margareta a Danemarcei (dezambiguizare).
Margareta a Danemarcei
Margaret of Scotland (1469) by Hugo van der Goes.jpg
Portret de Hugo van der Goes.
Date personale
Născută23 iunie 1456
Danemarca
Decedată14 iulie 1486 (32 de ani)
Castelul Stirling, Stirlingshire
ÎnmormântatăCatedrala Cambuskenneth, Stirlingshire
PărințiChristian I al Danemarcei
Dorothea de Brandenburg
Frați și surori Olaf of Denmark[*][[Olaf of Denmark (Danish prince; son of Christian I)|​]]
Canute of Denmark[*][[Canute of Denmark (Danish prince; son of Christian I)|​]]
Ioan al Danemarcei
Frederic I al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuIacob al III-lea al Scoției
CopiiIacob al IV-lea al Scoției
James, Duce de Ross
John, Conte de Mar
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Regină consort a Scoției
Domnie1469–1486

Margareta a Danemarcei (n. , Copenhaga, Danemarca – d. , Stirling Castle⁠(d), Regatul Scoției), numită de asemenea Margareta a Norvegiei, a fost regină consort a Scoției din 1469 până în 1486 ca soție a regelui Iacob al III-lea. A fost fiica regelui Christian I, rege al Danemarcei, Norvegiei și Suediei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Margareta a fost logodită cu Iacob al Scoției în 1460, la vârsta de patru ani. Căsătoria a fost aranjată la recomandarea regelui Franței pentru a pune capăt dușmăniei de moarte dintre Danemarca și Scoția în legătură cu impozitarea insulei Hebrides, un conflict care a durat între 1426 și 1460. În iulie 1469 (la vârsta de 13 ani), la Catedrala Holyrood, Margareta s-a casatorit cu Iacob al III-lea, rege al Scoției în perioada 1460-1488.

Tatăl ei, regele Christian I, rege al Danemarcei și Norvegiei (cele două regate erau unite în acel moment prin Uniunea de la Kalmar) a fost de acord să plătească o zestre considerabilă. Avea nevoie de numerar așa că a oferit insulele Orkney și Shetland drept gaj că zestrea va fi plătită.[1]

Din căsătorie au rezultat trei copii:

Margareta a devenit o regină populară în Scoția și a fost descrisă ca fiind frumoasă, blândă și sensibilă.[2] Mulți istorici au descris-o ca fiind mai calificată decât soțul ei să domnească.
O poveste spusă de fiul ei susține că Margareta a fost ucis de otrava pe care i-a dat-o John Ramsay, Lord Bothwell, lider al unuia dintre facțiunile politice.[2] Totuși, cum Ramsay a rămas favorit al familiei regale și după moartea reginei, acest lucru este considerat îndoielnic și poate să fi fost calomnie, deși el a avut unele cunoștințe despre otrăvuri. [2] În timpul crizei din 1482 când soțul ei a fost privat de putere timp de câteva luni, se spune că Margareta era mai interesată de bunăstarea copiilor decât de situația soțului ei, iar acest lucru se pare că a dus la o înstrăinare. În ciuda zvonurilor însă nu există nici un motiv să se creadă că regele a dorit moartea ei.

Margareta a murit la Castelul Stirling la 14 iulie 1486, la vârsta de 32 de ani, și a fost înmormântată la Catedrala Cambuskenneth.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Henderson 1893.
  2. ^ a b c „121 (Dansk biografisk Lexikon / XI. Bind. Maar - Müllner)”. Runeberg.org. Accesat în .