Marele Enisei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marele Enisei

Řeka u vesnice Toora-Chem
Date geografice
Bazin hidrograficbassein Eniseia[*][[bassein Eniseia (drainage basin)|​]]  Modificați la Wikidata
EmisarEnisei  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă605 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateRusia
Imperiul Rus
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste  Modificați la Wikidata
AfluențiHamsara[*], Sîstîg-Hem[*], Uiuk[*], Baș-Hem[*][[Baș-Hem (river in Tuva, Russia)|​]]  Modificați la Wikidata

Marele Enisei (în rusă Большой Енисей, transliterat: Bolșoi Enisei; în tuvană Bii-Khem) este un râu din Republica Tuva, afluent de dreapta a fluviului Enisei, care se formează la confluența acestuia cu Micul Enisei.[1] În limba tuvanilor, Bii-Khem înseamnă „râu mare”.

Curs[modificare | modificare sursă]

Lungimea Marelui Enisei este de 605 km, suprafața bazinului său fiind de 56.800 km2.[2] Râul este navigabil pentru 285 km în amonte de gura de vărsare. Izvorăște din lacul Kara-Balik.[1] Nivelul ridicat al apei râului se datorează faptului că zona de colectare a râului include bazinul Todzha, care formează o arie largă de captare. Râul primește numeroși afluenți, cei mai mari dintre ei fiind Toora-Khem, Khamsara și Systyg-Khem. Bazinul superior al Marelui Enisei este o regiune muntoasă, a cărei limite în nord și est sunt granițele administrative ale Tuvei cu Bureatia, regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoyarsk. Pe cursul său inferior, râul curge prin bazinul Tuva. În apropiere de orașul Kîzîl are loc confluența cu Kaa-Hem, formând Ulug-Khem, care este de fapt punctul de început al Eniseiului superior. Întregul district Todzhinsky din Republica Tuva este așezat în bazinul râului, în partea centrală a acestuia, Toora-Khem fiind situat la confluența cu afluentul Toora-Khem.

Arie protejată[modificare | modificare sursă]

Cursul superior al râului este un teritoriu practic neatins, incluzând Platoul Azas, cu nouă vulcani extincți, și având caracteristici geologice unice. Lacul Azas (cunoscut și sub numele de Todzha) este situat pe afluentul Toora-Khem, fiind unul dintre obiectivele turistice ale Republicii. Aproape întregul lacul și zona aferentă râului sunt incluse în Rezerva Federală Azas.[3]

Bazinul Eniseiului

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]