Maravedí

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maravedí din aur emis de Alfonso al VIII-lea al Castiliei, la Toledo, în anul 1220

Maravedí este o mică monedă spaniolă, care era folosită ca și unitate monetară de cont, în finanțe ca și în comerț, în Spania, până în secolul al XIX-lea.

Șaizeci și trei de maravedí erau echivalenți cu un real spaniol din argint.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul castilian (spaniol) Maravedí provine din arabă marabetin, (în alfabet arab: المرابطون), unde al doilea a se pronunță mai lung. Marabetinii sau marabout, sau almoravides sunt berberi care au stăpânit Spania, în secolele al XI-lea și al XII-lea, și care au dat monedei numele lor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Maravedí era denumirea mai multor monede care circulau în regatele creștine iberice, între secolul al XII-lea și secolul al XIV-lea, iar apoi a fost o uitate monetară de cont, în Spania, până în secolul al XIX-lea.

La origine, Maravedí erau monede din aur și din argint. Însă începând din secolul al XV-lea, cuvântul nu mai servește decât la desemnarea monedelor din cupru și ca unitate de cont.

Maravedí spaniol sau morabitino a fost o monedă de aur bătută în Peninsula Iberică, inițial de către Almoravides.

În contextul Reconquistei, monarhiile peninsulare au emis și ele maravedis.

În Portugalia, sub Sancho I, a fost bătută prima monedă din aur. Pe aversul monedei, regele Sancho, încoronat, este reprezentat călare cu o sabie într-o parte și cu un sceptru cu cruce în cealaltă parte. Pe reversul monedei, este gravată stema regală. În afară de valoarea sa economică, moneda este purtătoarea unui dublu simbolism:

  • afirmă puterea reală a regelui, reprezentat ca războinic;
  • afirma prestigiul monarhiei portugheze, în fața altor regate peninsulare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]