Maffeo Gherardi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maffeo Gherardi
GHERERDI MAFFEO.jpg
Maffeo Gherardi
Date personale
Născut1406[1] Modificați la Wikidata
Veneția, Republica Veneția Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
Terni, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Most Serene Republic of Venice.svg Republica Veneția Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Maffeo Gherardi (n. 1406, Veneția - d. 14 septembrie 1492, Terni) (numit Cardinalul Veneției) a fost un italian episcop romano-catolic și cardinal.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Maffeo Gherardi s-a născut la Veneția în 1406, fiul nobililor Giovanni Gherardi și soția sa, Cristina Barbarigo.[2]

El a intrat în Ordinul Camaldolese (OSB Cam.) de tânăr, primirea lui a fost făcută de Paolo Venerio, abatele mănăstirii Sf. Mihail de la Murano. Gherardi mai târziu a devenit abate al acestei mănăstiri, și mai târziu Abatele General al Ordinului Camaldolese.

În aprilie 1466, Senatul venețian a ales în unanimitate ca el să fie Patriarhul Veneției, ambasadorii Republicii Veneția a prezentat alegerea lor, Papei Paul al II-lea în 31 octombrie 1467, iar Papa a confirmat numirea sa în 16 decembrie 1468. Gherardi a deținut ulterior această poziție pentru tot restul vieții.

Papa Inocențiu al VIII-lea l-a numit cardinal-preot in pectore în Consistoriul din 9 martie 1489. În 3 iulie 1489, Papa a declarat că numirea sa va fi publică în Consistoriul următor, iar în cazul în care Papa moare înainte de un astfel de consistoriu, el ar fi totuși eligibil pentru a participa la următorul Conclav.

După moartea Papei Inocențiu al VIII-lea, Gherardi a călătorit la Roma, în toiul așa-zisului Sede vacante, ajungând la Roma în data de 3 august 1492. La insistența Consiliului celor zece din Veneția, Colegiul Cardinalilor a publicat crearea sa drept cardinal și i s-a permis să participe la conclavul papal din 1492, unde a avut loc votul decisiv în favoarea Papei Alexandru al VI-lea. El a primit ca biserică titulară diaconia de Santi Sergio e Bacco.[3]

Pe drumul de întoarcere în Veneția, a murit în Terni în 14 septembrie 1492. El este înmormântat în San Pietro di Castello din Veneția.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Maffeo Girardi, Dizionario Biografico degli Italiani, accesat în  
  2. ^ http://www2.fiu.edu/~mirandas/bios1489.htm#Gherardi
  3. ^ Thomas Ripoll (ed.), Bullarium ordinis praedicatorum, vol. 4, Rome 1732, p. 191
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maffeo Gherardi