Mănăstirea Hirova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mănăstirea Hirova
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfântul Simeon Stîlpnicul
Tipmaici
Localizare
ȚaraRepublica Moldova
LocalitateNeculăieuca, raionul Orhei
CtitorVeniamin Costachi
Istoric
Sfințire1805

Mănăstirea Hirova este o mănăstire de maici amplasată în partea centrală a Republicii Moldova, în localitatea Neculăieuca din raionul Orhei, aflată la 15 km de orașul Orhei; la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Chișinău.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost întemeiat în anul 1805[1] ca mănăstire de călugărițe, de către Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de călugări părăsit, despre care nu se cunoaște decât că a ars în anul 1803. Aici sosesc călugărițe de la schitul Hîrtop, care construiesc o biserică din lemn în cinstea „Marelui Ierarh Nicolae”. În anul 1836 în locul bisericii din lemn este construită actuala biserică din piatră. Printre ctitori se numără și sora mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi, monahia Pelaghia, înmormântată în pridvorul bisericii. Mai târziu, în anul 1865, Ioan Botezat, proprietar de pe aceste locuri, zidește biserica de iarnă în cinstea „Cuviosului Simion Stâlpnicul”. Tot în această perioadă este zidită și trapeza mănăstirii.

În timpul foametei organizate din anii 1947–1949, mulți localnici și-au găsit refugiu în mănăstire[1]. Către anul 1959 în care a și fost închisă de sovietici, obștea de maici era formată din peste 190 de maici și un preot călugăr duhovnic care oficia slujbele divine. În această perioadă mănăstirea deținea multe averi, terenuri, turme de animale (oi, vaci, cai, boi), trei beciuri, trapeză, etc. Mănăstirii i s-a confiscat pământul și întreaga gospodărie.

Unele din clădirile anexe mănăstirii au fost transformate în spital pentru copii, iar clădirea destinată cândva ascultătoarelor a fost dată pentru locuire unor familii din localitate.Mănăstirea este redeschisă abia în anul 1990.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]