Mănăstirea Bec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Bec
Poziționare
Coordonate49°13′44″N 0°43′19″E ({{PAGENAME}}) / 49.2288°N 0.722°E
LocalitateLe Bec Hellouin Modificați la Wikidata
Departament al FranțeiEure
ȚaraFranța[1]  Modificați la Wikidata
AdresaLe Bec Hellouin
Edificare
Stil artisticRegence style[*][[Regence style (French decorative arts style between approximately 1710 and 1730)|​]]  Modificați la Wikidata
Data începerii construcțieisecolul al XI-lea  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial
Turnul Sfântul Nicolae, monument din secolul al XV-lea

Mănăstirea Notre-Dame du Bec este o abație catolică benedictină situată la Bec-Hellouin, aproape de Brionne, în departamentul Eure, în Normandia. În Evul Mediu a fost un centru major de cultură.

În prezent face parte din Congregația olivetană a benedictinilor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost fondată în 1034 de către Herluin, sau Helloin, cavaler al contelui Gilbert de Brionne.

Odată cu sosirea benedictinilor italieni Lanfranc de Pavia, prior și profesor al școlii monastice, apoi a lui Anselm de Canterbury, originar din Aosta, Mănăstirea Bec a devenit unul din principalele focare de viață intelectuală din secolul al XI-lea: viitorul papă Alexandru al II-lea a studiat aici prin 1050, ca și un număr de legați și episcopi.

După aproape 1.000 de ani, abația din Bec este legată de istoria Catedralei din Canterbury, căreia i-a dat trei arhiepiscopi.

Lăsat în ruine de către Revoluție, turnul Saint-Nicolas a fost clasat începând din 1840 cu titlul de monument istoric[2], iar abația este administrată astăzi de Centrul Monumentelor Naționale.[3] A revenit la viață grație călugărilor benedictini din Congregația olivetană care, după 1948, perpetuează aici viața monahală sub egida lui dom Paul-Emmanuel Clénet, ales al 49-lea abate, în 1996.

Abația actuală se compune din sala capitulară și din claustrul din secolul al XVII-lea și din majestuoasele clădiri mănăstirești din secolul al XVIII-lea. Din marea biserică abațială din secolul al XIV-lea, nu au mai rămas decât fundațiile. Biserica actuală ocupă vechiul refectoriu. Ansamblul este dominat de puternicul turn Saint-Nicolas din secolul al XV-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ base Mérimée 
  2. ^ Base Mérimée: PA00099327, Ministère français de la Culture. fr .
  3. ^ L'abbaye sur le site des Monuments nationaux Arhivat în , la Wayback Machine..

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Bec