Mădălina Pașol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mădălina Pașol
Date personale
Născută (48 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
CetățenieRomânia România Germania Germania
Ocupațiepianistă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Origine3 martie 1976, București
Gen muzicalMuzică clasică, Jazz
Instrument(e)Pian
Prezență online

Mădălina Pașol (n. 3 martie 1976, București, România) este o pianistă română.

Provine dintr-o familie de muzicieni, membri ai importantelor orchestre românești, timp de trei generații. Tatăl ei a fost șef partidă violoncel al Orchestrei Radio din România, unde bunicul ei a performat timp de 40 de ani, în calitate de solist.

Mădălina Pașol a primit primele lecții de pian de la bunicul său, iar la vârsta de 9 ani a debutat cu Orchestra de Camera Sinfonietta, la Ateneul Român, cu Concertul pentru pian în Fa minor de Johann Sebastian Bach.

După absolvirea liceului George Enescu, își urmează studiile, începând cu 1994, la Universitatea de Arte din Berlin, Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București.

A fost una dintre finalistele Concursului Internațional pentru pian Busoni din Italia, a Concursului Internațional ARD de la München și a primit premiul trei la Concursul Artur Schnabel[1]. În 2003, este laureată[2] a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles și în 2004 participă la Concursul Internațional de pian din Sendai, Japonia[3].

Activitatea artistică[modificare | modificare sursă]

În turneele sale, a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann în Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin.

În Romania, a urcat pe scenă alături de Filarmonica din Arad, Filarmonica de Stat Sibiu[4], Filarmonica Banatul Timișoara, Constanța, Ploiești, Filarmonica Oltenia Craiova, Târgu-Mureș, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române împreună cu dirijorii Cristian Brâncuși, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Iosif Conta, Robert Houlihan, Jin Wang[5].

Pianista a înregistrat și filmat, printre altele, pentru Radio și Televiziunea Română, Deutschland Radio, Japan Television Productions, TVR Cultural[6], RBB Kulturradio Germania, Radio România Actualități, Radio România Cultural.

Mădălina Pașol în concert la Ateneul Român, martie 2024.

Colaborări importante au avut loc cu următoarele instituții: Filarmonica "George Enescu"[7][8], Serile Lipatti – Conacul Fundățeanca, Lipatti Evenings 2015, Kopavagur - Salurinn Concert Hall[9] - Islanda, Festivalul PianoMarathon[10], Muzeul „George Enescu“,[11] Lotte Lehmann Akademie Perleberg, Sonntangskonzert am Bode Museum Berlin[12], Institutul Cultural Român din Berlin.

Se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, pe care îl conduce. Prin inițiative culturale precum „Pianina – Play me – CÂNTĂ!“[13] în colaborare cu Metrorex – București și prin concertele educative din cadrul Bucharest Music Film Festival 2015[14] organizat de ARCUB, pianista și-a propus să promoveze arta și cultura în spații neconvenționale.

În anul 2016, a colaborat cu Banca Națională a României, Bucharest Music Film Festival – ARCUB[15], unde a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski și a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari - Ediția 1[16].

Anul 2017 a marcat apariția Mădălinei Pașol alături de Orchestra Națională Radio la Festivalul Internațional „George Enescu”[17], interpretând un concert de Mozart, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Susține un concert de debut al compozitorului Dan Popescu pe scena Teatrului Național din București[18]. De asemenea, cu ocazia centenarului nașterii lui Dinu Lipatti, pianista a oferit un concert-omagiu[19] dedicat marelui muzician, la Institutul Cultural Român din Istanbul.

„În cele trei preludii (selectate din Caietul I.) de Claude Debussy: „Ce qu’a vu le vent de l’ouest” - „La fille aux cheveux de lin” - „Minstrels”) – piese devenite în timp relevante (și aproape obligatorii?) pentru un prag înalt de măiestrie pianistică – Mădălina Pașol a realizat o coregrafiere bine diferențiată a unei complexități de stări – de la eterică reverie la agitație pasională –, parcurgând o largă scală coloristică într-o perfectă stăpânire a ritmurilor, mereu în impresionistă remodelare.”
—Carmen Cârneci-Cavassi[20]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Artur Schnabel Piano Competition - Prize winners”. 
  2. ^ „Order of contestants 2003 Queen Elisabeth Piano Competition”. 
  3. ^ „Contestants in 2nd SIMC Piano Section”. 
  4. ^ „Classics for Pleasure, Beethoven Forever”. Accesat în 4.08.1993.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  5. ^ „Filarmonica Oltenia – Craiova Muzicală: Concert Extraordinar – JIN WANG – Mădălina Pașol”. . 
  6. ^ „Pianista Mădălina Pașol, în recital marți la Filarmonica "George Enescu". 
  7. ^ „Mădălina Pașol - recital la Ateneul Român”. România Muzical. . 
  8. ^ „Recital Mădălina Pașol la Ateneul Român”. România Muzical. . 
  9. ^ „MADALINA PAȘOL - Tónlistarhátíð unga fólksins”. Arhivat din original la . 
  10. ^ „Festivalul PianoMarathon 2014”. Arhivat din original la . 
  11. ^ „Recital Madalina Pasol in ciclul "Mari muzicieni ai viitorului". România Muzical. . 
  12. ^ „Madalina Pasol, András Vermesy, Clärchens Ballhaus”. Arhivat din original la . 
  13. ^ „Metroul către sufletul celuilalt” (PDF). Metrorex. Arhivat din original (PDF) la . 
  14. ^ „Mădălina Pașol la Bucharest Music Film Festival 2015”. 
  15. ^ „Mădălina Pașol la pian sub bagheta dirijorului de naționalitate rusă, Sergey Simakov”. 
  16. ^ Roșu, Ionela (). „Ferentari Jazz Fest - un concept artistic într-o zonă ocolită de dinamica culturală a orașului”. Adevărul. 
  17. ^ „Orchestra de Cameră Radio și Mădălina Pașol la Festivalul George Enescu”. Arhivat din original la . 
  18. ^ „Pianista Mădălina Pașol, pe scena Teatrului Național București, pentru un recital din 10 compoziții muzicale clasice”. Radio România Cultural. 
  19. ^ „Recital susținut de pianista Mădălina Pașol - Tribut Dinu Lipatti - 100 de ani de la nașterea marelui muzician”. Institutul Cultural Român din Istanbul. . 
  20. ^ Carmen Cârneci-Cavassi, Cântece, chansons, „Alborada ...”, muzică galantă la Atheneu, Actualitatea Muzicală, nr. 4, aprilie 2017