Lúcio Costa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lucio Costa
Date personale
Născut27 februarie 1902(1902-02-27)
Toulon, Franța
Decedat (96 de ani)
Rio de Janeiro, Brazilia
Cetățenie Brazilia
 Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
urbanist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma MaterUniversidade Federal do Rio de Janeiro[*][[Universidade Federal do Rio de Janeiro (university in Brazil)|​]]
Escola de Belas Artes da Universidade Federal do Rio de Janeiro[*][[Escola de Belas Artes da Universidade Federal do Rio de Janeiro (school in Rio de Janeiro, Brazil)|​]]
Royal Grammar School[*][[Royal Grammar School (school in Newcastle upon Tyne, England, UK, founded 1525)|​]]  Modificați la Wikidata
Clădiri semnificativeGustavo Capanema Palace
Proiecte semnificativePilot Plan of Brasília

Lúcio Costa (n. 27 februarie 1902, Toulon, Franța – d. 13 iunie 1998, Rio de Janeiro) a fost un arhitect și planificator urban brazilian.

Unul dintre cei mai timpurii și importanți arhitecți moderniști ai Braziliei, Lucio Costa a devenit faimos pentru cariera sa deosebit de lungă în care a construit puțin, a scris mult și a devenit implicat într-un număr de controverse de profil ridicat.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Brasilia[modificare | modificare sursă]

Lúcio Costa este cel mai bine cunoscut pentru planificarea urbană a noii capitale a Braziliei, Brasília, poziție pe care a câștigat-o în cadrul unui concurs public din anul 1957. În calitate de arhitect planificator al Brasiliei, un oraș răsărit din "nimic", după o idee lansată de mai mulți și susținută inclusiv de președintele brazilian Juscelino Kubitschek, Costa a colaborat strâns cu un alt celebru arhitect brazilian, Oscar Niemeyer, de care l-a legat și o prietenie de lungă durată.



  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în