Luminița Gheorghiu (actriță)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru politiciana cu același nume, vedeți Luminița Gheorghiu (politiciană).
Luminița Gheorghiu
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (71 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de teatru și film, personalitate TV
Limbi vorbitelimba română[2][3] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Ani de activitate1971-2021
Roluri importante • Catrina Moromete în Moromeții
 • Miora Avram în Moartea domnului ...
 • Cornelia Kerenes în Poziția copilului
Alte premii
Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar (2010) pentru Francesca
Gopo pentru cea mai bună actriță (2014) pentru Poziția copilului Modificați la Wikidata
Prezență online

Luminița Gheorghiu (n. , București, România – d. , București, România) a fost o actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru filmul Poziția copilului (2013). A fost, de asemenea, invitata specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006) pentru filmul Moartea domnului Lăzărescu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În copilărie a locuit în cartierul bucureștean Dorobanți, pe la Școala Floreasca. Actrița rememora că se ducea cu părinții la Stadionul Dinamo, la filmele în aer liber. Îi plăceau filmele de dragoste, precum Cartagina în flăcări (1960, în regia Carmine Gallone) și Ghepardul (1963, în regia lui Luchino Visconti).[4]

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani.

În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între anii 1976 și 2003 a fost actriță a Teatrului Bulandra din București.

Cariera în film și-a început-o cu rolul Catrina din filmul Moromeții (1987). A devenit cunoscută o dată cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, filmul în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

A primit distincția Cea mai bună actriță într-un rol secundar (2006), pentru rolul Mioarei Avram, din partea Asociației Criticilor de Film de la Los Angeles.[5]

În 2010, la gala Gopo a filmelor românești ale anului 2009, a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru personajul Ana din filmul Francesca.[6]

În 2013 a primit trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru rolul mamei în pelicula Poziția copilului. Pentru același film, Poziția copilului, a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru o actriță în rol principal dintr-un film românesc al anului 2013.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani. A jucat în filme memorabile, precum „Moromeții”, „Poziția Copilului” și „Moartea domnului Lăzărescu”, Gândul, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Andrei Rus, Gabriela Filippi (23 decemvrie 2011), Culorile Luminiței Gheorghiu [un interviu cu Luminița Gheorghiu], Film Menu, publicație arhivată pe Atelier Liternet, accesare pe 8 iunie 2021
  5. ^ Blaga, Iulia (). „Luminita Gheorghiu, premiata la Los Angeles”. România Liberă. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „DOCUMENTAR Actrița Luminița Gheorghiu la 65 de ani – AGERPRES”, Https://www.agerpres.ro, arhivat din original la , accesat în   Legătură externa în |newspaper= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]