Luisa de Guzman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Luisa de Guzmán)
Luisa de Guzmán

Portret atribuit lui José de Avelar Rebelo
Date personale
Nume la naștereLuisa María Francisca de Guzmán y Sandoval Modificați la Wikidata
Născută31 octombrie 1613(1613-10-31)
Sanlúcar de Barrameda, Spania
Decedată (52 de ani)
Lisabona, Regatul Portugaliei
ÎnmormântatăIgreja de São Vicente de Fora[*][[Igreja de São Vicente de Fora (church and monastery in Lisbon)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJuan Manuel Pérez de Guzmán, Duce de Medina Sidonia
Juana Lorenza de Sandoval y Rojas
Frați și suroriAlonso Pérez de Guzmán y Gómez de Sandoval[*][[Alonso Pérez de Guzmán y Gómez de Sandoval |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuIoan al IV-lea al Portugaliei
CopiiTeodósio, Prinț al Braziliei
Ioana, Prințesă de Beira
Ecaterina, regină a Angliei
Afonso al VI-lea al Portugaliei
Petru al II-lea al Portugaliei
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba portugheză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRainha de Portugal[*][[Rainha de Portugal (title of the female spouse of the monarch of Portugal)|​]]
ducesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Medina Sidonia
Casa de Braganza
Regină consort a Portugaliei
Domnie1 decembrie 1640 – 6 noiembrie 1656
Semnătură

Luisa Maria Francisca de Guzman (portugheză Luísa Maria Francisca de Gusmão, spaniolă Luisa María Francisca de Guzmán;[1] (13 octombrie 161327 februarie 1666) a fost regină consort a Portugaliei. A fost soția regelui Ioan al IV-lea al Portugaliei, primul conducător din Casa de Braganza și mama a doi regi ai Portugaliei: Afonso al VI-lea și Petru al II-lea. A servit ca regentă a Portugaliei din 1656.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ea a aparținut de Casa de Medina-Sidónia ca fiică a lui Juan Manuel Pérez de Guzmán, al 8-lea Duce de Medina Sidonia și a soției acestuia, Juana Lorenza de Sandoval y Rojas. Familia tatălui ei provenea din Alfonso I al Portugaliei.

În acea perioadă Portugalia era sub dominație spaniolă. Coroana spaniolă urmărea să includă profund țara în Spania și să prevină orice revoltă portugheză împotriva dinastiei spaniole. Acest proiect a început cu domniile anterioare și a continuat cu Filip al IV-lea al Spaniei și necesita o căsătorie politică între cele două țări.

Din această perspectivă, căsătoria Luisei Maria de Guzman cu Ducele de Braganza părea în epocă o ocazie de a uni cele două case ducale spaniolă și portugheză. Căsătoria a avut loc în 1633 și Dona Luisa de Guzman și-a susținut soțul în răzvrătirea lui împotriva Spaniei, determinându-l să accepte coroana Portugaliei: Antes rainha um dia (în unele variante uma hora) que duquesa toda a vida. ("Mai bine regină pentru o zi decât ducesă toată viața.")

În 1640 Portugalia și-a câștigat independența. Familia regală s-a instalat la Lisabona. Regina și-a ajutat soțul în lupta lui pentru recunoașterea diplomatică a Portugaliei și a asigurat interimatul când regele a plecat la război pentru a proteja granițele țării.

În 1656, ea a fost numită regentă a regatului după decesul soțului ei și pe durata minoratului fiului ei Afonso al VI-lea. A continuat să ocupe funcția chiar și după ce Alfonso a devenit adult deoarece fiul ei era instabil mental. Regența ei a fost marcată de victoria portugheză în bătălia de la Linhas de Elvas la 14 ianuarie 1659. A fost ținta conspirației care a eșuat condusă de Luís de Vasconcelos e Sousa, conte de Castelo Melhor.

A apărat principiile libertății și independenței Portugaliei și a controlat guvernul cu o mână de fier. În principal Luisa a fost inițiatoarea succesului diplomatic al unei noi alianțe cu Anglia. Fiica ei Ecaterina s-a căsătorit cu Carol al II-lea al Angliei.

Note[modificare | modificare sursă]