Ludovic al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Împăratul Ludovic IV

Ludovic IV de Bavaria (cunoscut și ca Ludwig Bavarezul) de Wittelsbach (n. 1 aprilie 1282 - d. 11 octombrie 1347 a fost duce de Bavaria între 1294 și 1301 împreună cu fratele său Rudolf I, de asemenea conte palatin până în 1329. Din 1314 a fost Rege al Germaniei iar în 1328 este încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman. Ludovic a murit în 11 octombrie 1347 când a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vânători de urși la Puch lângă Fürstenfeldbruck. A fost înmormântat în Frauenkirche din München.

A dus o luptă îndelungată cu Frederic Habsburg, inițial pentru tutelajul ducilor de Bavaria iar la moartea lui Henric VII pentru coroana regală germană, fiecare dintre cei doi fiind susținuți de tabere opuse. În 1322 la Bătălia de la Mühldorf Frederic este învins și luat prizonier. În 1325 la presiunea papalității și a unei părți din susținători, Ludovic hotărăște să îl reabiliteze pe Frederic, și să stabilească un mod de a conduce împreună Imperiul. Astfel Frederic ar deveni Rege al Germaniei iar Ludovic, împărat. Frederic renunță însă în 1326 la moartea fratelui său când se retrage în Austria pentru a o conduce până la moartea sa în 1330.

în 1327 Ludovic este încoronat Rege al Italiei la Milan iar în 1328 acesta ocupă Roma și este încoronat Împărat de către decanul de vârstă al nobilimii romane. Fiind în conflict cu Papa Ioan al XXII-lea, un aliat al Regelui Franței, Ludovic îl instalează pe Nicolae al V-lea ca Antipapă, acesta fiind detronat la părăsirea Romei de către Ludovic. Datorită conflictului cu Papalitatea, în 1338 principii electori hotărăsc să acorde în viitor titlul imperial automat la alegerea regelui Germaniei, fără a mai aștepta acordul Papalității.

Ludovic a fost protector al Cavalerilor Teutoni care au înființat Statul monastic al Cavalerilor Teutoni pe malul Balticii. În interiorul Imperiului s-a concentrat pe dezvoltarea orașelor Imperiului, numele lui fiind asociat cu numeroase privilegii. Politica sa dinastică a favorizat casa sa regală și pe cea de Habsburg ceea ce a dus la declanșarea unui conflict cu Casa de Luxemburg. Un conflict de lungă durată a fost evitat de moartea neașteptată a lui Ludovic în 1347


Predecesor:
Henric VII
Rege al Germaniei
în opoziție și apoi împreună cu
Frederic cel Chipeș
1314 - 1347

Succesor:
Carol IV


Predecesor:
Henric VII
Sfânt Împărat Roman
1328 - 1347

Succesor:
Carol IV