Ludovic I de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ludovic I de Bavaria
Ludwig der KelheimerErmordungsszene in Johanneskirche(KlosterScheyern) Lkr Paffenhofen Oberbayern.JPG
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kelheim, Bavaria, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani) Modificați la Wikidata
Kelheim, Bavaria, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatScheyern Modificați la Wikidata
PărințiOtto I de Wittelsbach
Agnes de Loon Modificați la Wikidata
Frați și suroriSofia de Wittelsbach
Richarda de Bavaria Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Ludmilla of Bohemia[*][[Ludmilla of Bohemia (Czech princess)|​]] (din octombrie 1204)[1] Modificați la Wikidata
CopiiOtto al II-lea de Wittelsbach[1]
Hildegardis Herzögin von Kelheim[*][[Hildegardis Herzögin von Kelheim (Peerage person ID=672564)|​]][2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Bavaria (striped).svg Bavaria Modificați la Wikidata
Etnie germană Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata

Ludovic I (n. 23 decembrie 1173, Kelheim15 septembrie 1231, Kelheim), membru al casei de Wittelsbach, a fost duce de Bavaria din 1183 și conte palatin de Renania din 1214.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ludovic a fost fiul ducelui Otto al III-lea de Bavaria cu Agnes de Loon. El a fost căsătorit cu Ludmila, fiică a ducelui Frederic de Boemia.

Ludovic a extins teritoriul ducatului de Bavaria și a întemeiat mai multe orașe. Printre orașele fondate de el se numără Landshut în 1204, Straubing în 1218 și Landau an der Isar în 1224. El a acordat sprijin împăratului Otto al IV-lea din dinastia Welfilor, care în schimb i-a confirmat stăpânirea veșnică a familiei Wittelsbach asupra Bavariei. Însă în 1211 Ludovic s-a alăturat taberei familiei de Hohenstaufen; împăratul Frederic al II-lea l-a recompensat cu stăpânirea asupra Palatinatului renan în 1214. Fiul său, Otto a fost căsătorit cu Agnes de Palatinat, o nepoată a ducelui Henric Leul și a lui Conrad de Palatinat. Prin această căsătorie, familia Wittelsbach a moștenit Palatinatul, păstrându-l ca posesiune până la 1918. Tot din acel moment, leul a devenit simbolul heraldic în blazonul Bavariei și Palatinatului.

În 1221, Ludovic a participat la Cruciada a cincea și a fost luat prizonier în Egipt de către sultanul ayyubid Al-Kamil, fiind ulterior eliberat. În 1225, el a primit sarcina de a-l supraveghea pe tânărul rege Henric al VII-lea al Germaniei.

Ludovic a fost asasinat în 1231 pe un pod din Kelheim. Crima nu a fost niciodată elucidată din cauză că asasinul a fost pe loc linșat. Ca urmare a aversiunii care a urmat din partea familiei Wittelsbach, orașul Kelheim și-a pierdut statutul de rezidență ducală. Ludovic a fost înmormântat în cripta abației de Scheyern.

  1. ^ a b Kindred Britain 
  2. ^ The Peerage