Louis Welden Hawkins

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Louis Welden Hawkins
Louis welden hawkins autoportrait a la palette.jpg
Date personale
Născut 1 iulie 1849
Stuttgart, Regatul Württemberg
Decedat 1 mai 1910 (60 de ani)
Paris, Franța
Cetățenie Franța
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Ocupație pictor
Activitate
Studii Academia Julian
Opere importante Q17492409[*], Q17493410[*], Q17493754[*]
Mască, una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Louis Welden Hawkins, executată în stilul Art Nouveau (circa 1895).

Louis Welden Hawkins (n. 1849, Stuttgart, Germania - d. 1 mai 1910), Paris, Franța), a fost un pictor francez de naționalitate engleză, cu o puternică tușă și o foarte individualizată manieră artistică. Deși pictura sa aduce o notă de sobrietate și perfecțiune a proporților în stilul "clasicismului" Renașterii, având elemente și din tehnica Pre-Rafaeliților și aducând un "parfum" rafinat combinat de Art Deco, Art Nouveau, Simbolism și, uneori, Suprarealism, în realitate Louis Welden Hawkins, ca orice artist puternic individualizat, nu seamănă, de fapt, cu nimeni, nu poate fi încadrat în vreun curent anume și nu are epigoni.

Născut la Stuttgart, în Germania, din părinți englezi, Hawkins se mută la Paris în timpul adolescenței sale. Puternic atras de pictură, studiază artele frumoase la cunoscuta și libertina Académie Julian, creându-și propriul său stil artistic inconfundabil, sofisticat, dens, bogat detailat, amintind uneori de bazoreliefuri în piatră și metal.

Aidoma pre-rafaeliților pictura sa este, într-un fel, o clară întoarcere la izvoarele clasicilor picturii rafaelite și renascentiste. În același timp, datorită apropierii sale de simbolism prin natura relațiilor personale cu scriitorii francezi simboliști, Stéphane Mallarmé, Jean Lorraine, Robert de Montparnasse, pictura lui Hawkins prezintă numeroase elemente ale simbolismului, fără ca opera sa să poată fi încadrată clar doar în rândul picturii de această orientare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]