Louis Vasile Pușcaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vasile Louis Pușcaș
LouisVasilePuscas1.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Aurora, Illinois, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (94 de ani) Modificați la Wikidata
Aurora, Illinois, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulCanton, Ohio
TitlulEpiscop al Eparhiei Sf. Gheorghe, Ohio
Perioada1983 - 1993
Predecesor-
SuccesorJohn Michael Botean
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală26 iunie 1983
Episcop consacratorTraian Crișan, arhiepiscop
Titluri precedenteVicar apostolic al Eparhiei de Canton, Ohio (1982 - 1987)
Alte funcțiiEpiscop titular de Leuce

Louis Vasile Pușcaș (n. 13 septembrie, 1915, Aurora, Illinois, Statele Unite - d. 3 octombrie 2009) a fost un episcop român greco-catolic din Statele Unite ale Americii, primul episcop al Eparhiei Sfântul Gheorghe de Canton (Ohio), în funcție din 1987 până în 1993.

Preot român în America[modificare | modificare sursă]

Louis Vasile Pușcaș s-a născut la 13 septembrie 1915 ca român american, din părinți imigranți, în orașul Aurora (Illinois, SUA) din Dieceza de Rockford. După absolvirea Școlii Elementare St. Michael din Aurora (Illinois), s-a înscris la Seminarul Preparatoriu Quigley, Seminarul Minor al Arhiepiscopiei din Chicago.

Primii doi ani de studii ai săi de Seminar Major i-a absolvit la Seminarul Greco-Catolic din Oradea, pentru a-și exersa limba română. Următorii doi ani de studiu i-a urmat la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. În timp ce se afla la Roma a fost înscris ca student rezident al Seminarului Greco-Catolic Românesc „Pio Romeno”.

Din cauza începerii celui de-al doilea război mondial, a fost nevoit să părăsească Europa și să-și încheie studiile în SUA. Pușcaș s-a înscris la Seminarul Major Benedictin "St. Procopius" din Lisle (Illinois), pentru a studia în ultimii doi ani. A fost hirotonit ca preot catolic de rit bizantin la 14 mai 1942 în orașul Pittsburgh (Pennsylvania), de către PS Basil Takach, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice Rutene din America.

Fiind încardinat în Episcopia Romano-Catolică din Erie (Pennsylvania) pentru a sluji ca preot pentru parohiile greco-catolice românești, pr. Pușcaș a fost numit ca preot al Parohiei St. John din Farrell (Pennsylvania) și ca administrator (paroh) al Bisericii St. George din Erie (Pennsylvania).

La 26 mai 1960 a fost numit cu normă întreagă la Facultatea Colegiului Gannon (astăzi Universitate) ca Decan al Studenților (Dean of Students) și Director Sportiv (Athletic Director). În ianuarie 1965 pr. Pușcaș s-a transferat din nou în fosta sa Dieceză Romano-Catolică din Rockford (Illinois) și la 1 februarie 1965 a fost numit ca preot-paroh al Parohiei Greco-Catolice Românești St. George din Aurora (Illinois).

Primul episcop greco-catolic român de Canton (Ohio)[modificare | modificare sursă]

La 4 decembrie 1982 papa Ioan Paul al II-lea a scos toate cele 17 parohii românești catolice de rit bizantin (unite) de sub jurisdicția ierarhiei romano-catolice americane și a constituit un Exarhat Apostolic, dependent direct de Sfânta Congregație Orientală și l-a numit ca primul Exarh pe părintele Louis Vasile Pușcaș, cu titlul de Episcop titular de Leuce.

La 26 iunie 1983 părintele Pușcaș a fost hirotonit episcop titular de Leuce de către arhiepiscopul greco-catolic român Traian Crișan, secretar al Congregației pentru Canonizarea Sfinților din Curia Romană, asistat de către PS Emil John Mihalik, episcop greco-catolic de Parma, statul Ohio Ohio și de PS Michael Joseph Dudick, episcop greco-catolic rutean de Passaic, statul New Jersey New Jersey. Episcopul Pușcaș a fost instalat ca primul Exarh al Exarhatului Apostolic Românesc de Rit Bizantin din America la 28 august 1983 în Biserica Saint George din Ohio, de către Arhiepiscopul Pio Laghi, Pro-Nunțiu Apostolic în Statele Unite ale Americii.

La 26 martie 1987 papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Exarhatul Apostolic la rangul de Episcopie, luând astfel naștere Eparhia română-catolică de rit bizantin Saint George the Martyr având reședința în Canton, statul Ohio și cu Catedrala "Sfântul Mucenic Gheorghe", iar Monseigneurul Louis Vasile Pușcaș a fost numit episcop titular al Eparhiei nou înființate.

Episcopul Pușcaș s-a retras din funcția de episcop al Episcopiei Greco-Catolice Române Saint George din Canton la 15 iulie 1993, devenind episcop emerit.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Episcop greco-catolic român de Canton (Ohio)
4 decembrie 198215 iulie 1993

Succesor:
John Michael Botean