Louis Duchesne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Louis Duchesne
Date personale
Născut[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
Saint-Servan-sur-Mer⁠(d), zona de apărare și securitate Vest⁠(d), Franța[6] Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[1][3][5][7] Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Italiei[8][9] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière marin du Rosais[*][[cimetière marin du Rosais (cemetery located in Ille-et-Vilaine, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnne-Marie Duchesne[*][[Anne-Marie Duchesne ((1825-1911))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[2] Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist
istoric bisericesc[*]
istoric
profesor universitar[*]
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[10][2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materInstitut catholique de Paris[*]
École pratique des hautes études[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieInstitut catholique de Paris[*]
École pratique des hautes études[*]
École française di Roma[*][[École française di Roma (French research institute of history, archaeology and social sciences)|​]][2]
Institut français d'archéologie orientale[*][[Institut français d'archéologie orientale (French research institute based in Cairo, Egypt)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiComandor al Legiunii de Onoare[*]
doctor honoris causa al Universității Jagiellone din Cracovia[*]  Modificați la Wikidata

Louis Duchesne (n. 13 septembrie 1843, Saint-Servan, Ille-et-Vilaine, Franța - d. 21 aprilie 1922, Roma), pe numele său complet: Louis-Marie-Olivier, Duchesne, teolog și istoric francez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut dintr-o familie de pescari bretoni; tatăl său s-a și pierdut pe mare la câțiva ani după nașterea sa. Deși orfan, Louis a studiat mai întâi la Colegiul Saint-Servan, iar apoi la Seminarul mic din Saint-Méen și la Colegiul Saint-Charles de Saint-Brieuc.

După o scurtă ezitare, dacă să facă sau nu o carieră științifică, s-a decis și a intrat în Seminarul mare (cu grad universitar) din Saint-Brieuc, de unde mai apoi a fost trimis în Italia, la Roma, să-și desăvârșească studiile teologice. La întoarcerea în Franța, în 1867, a fost hirotonit preot. Din același an până în 1871, a activat profesor la Colegiul Saint-Charles din Saint-Brieuc. În 1871 s-a transferat la Paris ca să urmeze cursurile la L'École des Carmes și la L'École des hautes études.

În 1873 a fost numit membru al Școlii franceze de la Roma, care chiar în acea perioadă se organiza ca secție a Școlii franceze de la Atena. Cu acest titlu el a fost însărcinat cu misiuni arheologice în Epir, în Tesalia, la Muntele Athos și în Asia Mică. El, însă, cel s-a dedicat în special istoriei antice a Bisericii (mai ales la Roma și în Galia/Franța), temă pe care a argumentat-o și a susținut-o și în teza lui de doctorat, pe care l-a luat în 1877, la Paris cu cel mai mare succes.

În ciuda refuzului său, în ianuarie 1877 a fost numit la catedra de istorie bisericească la Institutul Catolic, care tocmai fusese creat. Cursurile lui, foarte critice – mai ales cu privire la încreștinarea francilor și la originea Bisericii în Galia –, au provocat dispute aprinse și mari împotriviri, ceea ce l-a și făcut să părăsească catedra de la Facultatea de teologie în 1883 (chiar dacă și după această dată a continuat să țină un curs de istorie bisericească la L'École supérieuré des lettres încă 2 ani; până în 1885).

Din 1887 a predat istorie la L'École des hautes études, mai întâi ca maestru conferențiar, iar din 1892 ca director al studiilor.

După cum se poate vedea, a fost un istoric „sine ira et studio”. Deși operele sale i-au adus recunoaștere și prețuire (la cele spuse mai pot fi adăugate și faptul că a fost distins cu Legiunea de Onoare; a fost onorat și a lucrat pentru mai multe academii europene, cum ar fi cea din Bonn, din Göttingen, Roma și Torino; a fost onorat cu invitația și vizita din 26 ianuarie 1911 a ilustrului Étienne Lamy ca și în 1920, când mareșalul Lyautey i-a răspuns cu bunăvoință la invitație și l-a vizitat acasă la el), în egală măsură i-au adus neliniște și suferință (aspra judecată din partea ierarhiei bisericești, care i-a considerat opera prea modernistă și i-a pus-o la Index).

A plecat să-l întâlnească pe Domnul, pe care l-a slujit, în ziua de 21 aprilie 1922, la Paris.

Onoruri[modificare | modificare sursă]

Publicații (selecție)[modificare | modificare sursă]

Cele mai importante scrieri ale sale:

 • 1) Le Liber Pontificalis en Gaule au VIe siècle; text, introducere și comentariu, 2 vol., apărute în 1886 și 1892. Această operă i-a adus o reputație și o recunoaștere internațională, concretizată cu alegerea lui, în 1888, Membru al Academiei: „L'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres”. Tot urmare a acestei consacrări, guvernul l-a numit directorul Școlii franceze de la Roma. În această postură el a exercitat asupra ei o influență enormă chiar până la sfârșitul vieții sale. Pe plan bisericesc, recunoașterea i-a venit din partea papei Leon al XIII-lea, care l-a onorat cu titlul de „protonotar apostolic”, în 1900.
 • 2) Les sources du martyrologe hyéronomien, publicat în colecția Acta Sanctorum, vol. II, din nov. 1894. Acesată operă a fost redactată în colaborare cu Giovanni-Batistta Rossi.
 • 3) Les Origines du culte chrétien, în 1889, studii asupra liturgiei creștine înainte de epoca lui Carol cel Mare.
 • 4) Fastes épiscopeaux de l'ancienne Gaule, operă în 3 vol., apărute în 1894, 1900 și 1915. Această operă a provocat polemici foarte aprinse mai ales din cauza poziției sale critice față de legendele referitoare la originea apostolică a Bisericii din Franța.
 • 5) Les Premiers temps de l'État pontifical, în 1898 și acoperă perioada cuprinsă între 757-1073.
 • 6) Les origines chrétiennes, cursul său de la Institutul catolic, litografiat în mai multe ediții.
 • 7) Histoire ancienne de l'Église, 3 vol., 1906, 1907 și 1910. Această operă i-a apărut în plină criză modernistă și a provocat cea mai drastică reacție: opera i-a fost pusă la Index pe motiv că are multe lacune (niciodată însă n-au fost numite aceste lipsuri) și, în plus, „conține formule provocatoare în ceea ce privește istoria doctrinară” (exprimarea sentinței de condamnare a cărții). Monseniorul Duchesne s-a supus acestei condamnări dureroase, cu smerenie creștinească, mulțumindu-se să spună doar atât: „afirmațiile pot fi sau sunt puțin liberale, eu însă sunt un creștin fidel!” O ediție a acestei opere – cu titlul puțin schimbat: L'Êglise au VIe siécle – i-a apărut abia în 1924, după moartea sa, survenită în 1922. Astăzi opera sa constituie un material de referință.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Louis Duchesne”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ Louis Marie Olivier Duchesne, Baza de date Léonore, accesat în  
 5. ^ a b Louis Duchesne, SNAC, accesat în  
 6. ^ Baza de date Léonore 
 7. ^ Louis-Marie-Olivier Duchesne, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 8. ^ „Louis Duchesne”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 9. ^ www.accademiadellescienze.it, accesat în  
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 11. ^ Înregistrarea lui Louis Duchesne
 12. ^ René de Castries: La vieille dame du quai Conti. Une histoire de l’Académie française, Editura Perin, Paris 1978
 13. ^ Archives nationales, Paris, (Légion d’honneur - Louis Duchesne)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Claude d'Habloville : Mgr Duchesne, biographie critique, suivie d'un autographe, d'opinions et d'une bibliographie, Paris 1911
 • Tite Bottagisio : Appunti sereni, ou Critiques sans fiel sur l'Histoire ancienne de l'Église de Mgr Louis Duchesne, 1913
 • Annales de Bretagne, Editura Faculté des lettres, Rennes 1921
 • Étienne Dupont : Monseigneur Duchesne chez lui, en Bretagne, Editura Librairie moderne, Rennes 1923
 • Alfred Jeanroy : Notice sur la vie et les travaux de Mgr. Louis Duchesne, Paris 1926
 • Jérôme Carcopino : Souvenirs romains, Editura Hachette, Paris 1968
 • Jean-Marie Mayeur : Monseigneur Duchesne et la politique religieuse de la France pendant la Première Guerre mondiale, 1976
 • Francesco Mores: Louis Duchesne : alle origini del modernismo, Editura Morcelliana, Brescia 2015