Loránd Eötvös

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Loránd Eötvös
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Buda, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Budapesta, Republica Sovietică Ungaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Kerepesi Modificați la Wikidata
PărințiJózsef Eötvös Modificați la Wikidata
Număr de copii3 Modificați la Wikidata
CopiiEötvös Ilona[*][[Eötvös Ilona (Hungarian mountaineer)|​]]
Eötvös Rolanda[*][[Eötvös Rolanda (Hungarian mountaineer (1878-1953))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
matematician
cadru didactic universitar[*]
universitar[*]
politician
inginer
inventator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană
limba maghiară Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuUngaria  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea din Heidelberg  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata

Loránd Eötvös de Vásárosnamény (n. , Buda, Imperiul Austriac – d. , Budapesta, Republica Sovietică Ungaria) a fost un fizician maghiar, cunoscut pentru studiile sale în domeniul gravitației (a efectuat așa-numitul experiment Eötvös) și legate de dependența de temperatură a tensiunii superficiale.

A fost fiul politicianului liberal József Eötvös (1813-1871).

Universitatea din Budapesta[5] Concursul de Matematică Loránd Eötvös[6],și Craterul Eötvös de pe Lună[7] îi poartă numele.

Viața[modificare | modificare sursă]

Născut în 1848, anul Revoluției maghiare, Eötvös a fost fiul Baronului József Eötvös de Vásárosnamény (1813–1871), un poet, scriitor și politician liberal cunoscut, care era ministru de cabinet la acea vreme, și a jucat un rol important în viața intelectuală și politică maghiară din secolul al XIX-lea. Mama sa a fost nobilă maghiară doamnă Agnes Rosty de Barkócz (1825–1913), membră a ilustrei familii de nobili Rosty de Barkócz care a provenit inițial din comitatul Vas, și prin aceasta, el a coborât din familia Perneszy, veche familie nobiliară medievală maghiară, care s-a stins în secolul al XVIII-lea. Unchiul lui Loránd a fost Pál Rosty de Barkócz (1830–1874) fost nobil maghiar, fotograf, explorator, care a vizitat Texas, New Mexico, Mexic, Cuba și Venezuela între 1857 și 1859.

Loránd Eötvös a studiat mai întâi dreptul, dar în curând a trecut la fizică și a plecat în străinătate pentru a studia în Heidelberg și Königsberg. După ce și-a obținut doctoratul, a devenit profesor universitar la Budapesta și a jucat un rol important în știința maghiară timp de aproape o jumătate de secol. El a câștigat recunoașterea internațională mai întâi prin munca sa inovatoare asupra capilarității, apoi prin metodele sale experimentale rafinate și studiile sale extinse de teren în gravitație.

Eötvös este amintit astăzi pentru activitatea sa experimentală asupra gravitației, în special studiul său privind echivalența gravitațională și inerțială masa (așa-numitul principiu de echivalență slabă) și studiul său asupra gradientului gravitațional⁠(en)[traduceți] de pe suprafața Pământului. Principiul echivalenței slabe joacă un rol important în teoria relativității iar experimentul Eötvös a fost citat de Albert Einstein în lucrarea sa din 1916 Fundația Teoriei Generale a Relativității. Măsurătorile gradientului gravitațional sunt importante în geofizică, ar fi localizarea zăcămintelor de petrol. CGS unitatea pentru gradientul gravitațional este denumită eotvos în onoarea sa.

Din 1886 până la moartea sa, Loránd Eötvös a cercetat și a predat la Universitatea din Budapesta care în 1950 a fost redenumită după el (Universitatea Eötvös Loránd)".

Eötvös este înmormântat în Cimitirul Kerepesi din Budapesta, Ungaria.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  2. ^ a b c d Loránd Eötvös, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c d Lorand Eotvos, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b c d Roland, baron von Eotvos, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ Brief History of ELTE, Eötvös Loránd University, arhivat din original la , accesat în  
  6. ^ Suppa, Ercole (), Eötvös-Kürschák Competitions (PDF), accesat în  
  7. ^ Pickover, Clifford (), Archimedes to Hawking: Laws of Science and the Great Minds Behind Them, Oxford University Press, p. 383, ISBN 9780199792689 .
  8. ^ Vezi acest site pentru o fotografie a mormântului său.

Legături externe[modificare | modificare sursă]