Lopinavir/ritonavir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lopinavir/ritonavir
Identificare
Număr CAS369372-47-4[1]  Modificați la Wikidata
PubChem11979606  Modificați la Wikidata
ChemSpider10152876  Modificați la Wikidata
KEGGD02498  Modificați la Wikidata
Cod ATCJ05AR10  Modificați la Wikidata
Date clinice
Cale de administrareadministrare orală  Modificați la Wikidata

Lopinavir/ritonavir (LPV/r), comercializat sub numele de marcă Kaletra, printre altele, este o combinație de doze fixe de medicamente pentru tratamentul și prevenirea HIV/SIDA[2]. Acesta combină lopinavir cu o doză mică de ritonavir. În general, este recomandat pentru utilizarea cu alte medicamente antiretrovirale. Medicamentul poate fi folosit preventiv după înțepături cu ace sau alte metode de expunere potențială. Este administrat oral ca tabletă, capsulă sau soluție.

Efecte secundare comune includ diaree, vărsături, senzație de oboseală, dureri de cap și dureri musculare[2]. Efecte secundare severe pot include pancreatită, afecțiuni hepatice și hiperglicemie. Acesta este frecvent utilizat în timpul sarcinii și pare să fie sigur. Ambele medicamente sunt inhibitori ai proteazei HIV. Ritonavir funcționează prin încetinirea metabolizării lopinavir.

Combinația lopinavir/ritonavir ca un singur medicament a fost aprobată pentru utilizare în Statele Unite ale Americii în anul 2000[2]. Se află pe Lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai sigure și mai eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate[3]. Costul în țările în curs de dezvoltare variază între 18,96 și 113,52 de dolari pe lună[4]. În Statele Unite, medicamentul nu este disponibil ca generic și costa peste 200 de dolari pentru aprovizionarea tipică lunară în 2016[5].

Utilizări medicale[modificare | modificare sursă]

În 2006, lopinavir/ritonavir face parte din combinația preferată pentru prima linie de tratament împotriva HIV recomandat de către United States Department of Health and Human Services[6].

Efecte adverse[modificare | modificare sursă]

Cele mai frecvente efecte adverse observate după administrarea de lopinavir/ritonavir sunt diaree și greață. În studiile clinice cheie, diareea moderată sau severă are loc la până la 27% dintre pacienți, iar greața moderată/severă la până la 16% din pacienți. Alte efecte adverse frecvente includ dureri abdominale, astenie, dureri de cap, vărsături și, în special la copii, erupții cutanate[7].

De asemenea, au fost observate enzime hepatice crescute și hiperlipidemie (atât hipertrigliceridemie, cât și hipercolesterolemie) în timpul tratamentului cu lopinavir/ritonavir.

Se presupune că lopinavir/ritonavir are grade diferite de interacțiune cu alte medicamente care sunt, de asemenea, substraturi CYP3A și/sau P-gp[8].

Persoanele cu boli de inimă structurale, anomalii preexistente ale sistemului de conducție, boli cardiace ischemice sau cardiomiopatii trebuie să utilizeze lopinavir/ritonavir cu prudență[9].

Pe 8 martie 2011, Food and Drug Administration a notificat cadrele medicale cu privire la probleme grave de sănătate care au fost raportate la copiii prematuri atunci când li se administrează lopinavir/ritonavir ca soluție orală, probabil din cauza conținutului de propilen glicol. Agenția recomandă evitarea utilizării la copiii prematuri[10].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Abbott Laboratories (acum, prin intermediul spinoff-ului Abbvie) a fost unul dintre primii utilizatori ai Advanced Photon Source (APS) de la Argonne National Laboratory. Unul dintre primele proiecte de cercetare întreprinse la APS s-a axat pe proteinele virusului imunodeficienței umane (HIV). Folosind fasciculul APS pentru cristalografie de raze X, cercetătorii au stabilit structuri proteice virale care le-au permis să determine cum să dezvolte inhibitori de protează HIV, o țintă enzimatică cheie care procesează poliproteinele HIV după infecție, funcție care permite ciclului de viață a virusului să continue. Ca urmare a acestei metode de dezvoltare de medicamente pe bază de structură folosind Argonne APS, Abbott a fost capabilă să dezvolte noi produse care inhibă proteaza și, prin urmare, oprește replicarea virusului[11][12].

Lopinavir a fost dezvoltat de Abbott într-o încercare de a îmbunătăți versiunea sa mai timpurie a inhibitorului de protează, ritonavir, în special în ceea ce privește proprietățile de legare de proteine serice (reducerea interferențelor serului asupra inhibiției proteazei) și profilului de rezistență HIV (reducerea capacității virusului de a evolua rezistența la medicamente)[12]. Administrat singur, lopinavir nu are suficientă biodisponibilitate. Cu toate acestea, precum alți mulți inhibitori de protează HIV, nivelurile sanguine cresc repede alături de doze mici de ritonavir, un inhibitor potent al citocromului P450 3A4 intestinal și hepatic, care altfel ar reduce nivelurile de medicament prin catabolism. Abbott, prin urmare, a ales strategia co-administrării de lopinavir și cu doze sub-terapeutice de ritonavir pentru inhibarea HIV. Prin urmare, lopinavir a fost formulat și comercializat doar ca o combinație de doze fixe cu ritonavir.  

Lopinavir/ritonavir a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pe 15 septembrie 2000[13][14] și în Europa pe 19 martie 2001[15]. Brevetul său urma să expire în SUA pe 26 iunie 2016[necesită citare].

Societate și cultură[modificare | modificare sursă]

Cost[modificare | modificare sursă]

Ca urmare a prețurilor ridicate și a răspândirii infecției HIV, guvernul din Thailanda a emis o licență obligatorie pe 29 ianuarie 2007 pentru a produce și/sau importa versiuni generice de lopinavir și ritonavir[16]. Ca răspuns, Abbott Laboratories a retras înregistrarea pentru lopinavir și alte șapte noi medicamente din Thailanda, citând lipsa de respect pentru brevete a guvernului thailandez[17]. Atitudinea companiei Abbott a fost denunțată de mai multe ONG-uri din întreaga lume, inclusiv Act Up-Paris și un apel public de boicotare a medicamentelor Abbott de ONG-ul AIDES[18].

Forme disponibile[modificare | modificare sursă]

Granule stabile la căldură, care pot fi administrate oral, au fost dezvoltate pentru copii[19].

Cercetare[modificare | modificare sursă]

În 2020, un studiu non-orb randomizat a concluzionat că lopinavir/ritonavir nu este util pentru a trata formele severe de COVID-19[20].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b CAS Common Chemistry, accesat în  
  2. ^ a b c „Lopinavir and Ritonavir”. The American Society of Health-System Pharmacists. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. . WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. 
  4. ^ „Lopinavir + Ritonavir”. International Drug Price Indicator Guide. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Tarascon Pharmacopoeia 2016 Professional Desk Reference Edition. Jones & Bartlett Publishers. . p. 67. ISBN 9781284095302. 
  6. ^ „Adult and Adolescent Guidelines”. AIDSinfo. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Kaletra- lopinavir and ritonavir tablet, film coated Kaletra- lopinavir and ritonavir solution”. DailyMed. . Accesat în . 
  8. ^ „Scientific and regulatory perspectives on metabolizing enzyme-transporter interplay and its role in drug interactions: challenges in predicting drug interactions”. Molecular Pharmaceutics. 6 (6): 1766–74. . doi:10.1021/mp900132e. PMID 19839641. 
  9. ^ „FDA Issues Safety Labeling Changes for Kaletra”. Medscape. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Kaletra (lopinavir/ritonavir): Label Change - Serious Health Problems in Premature Babies”. Drugs.com. Arhivat din original la . 
  11. ^ Foster, Catherine. „Research at Argonne helps Abbott Labs develop anti-HIV drug”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ a b „ABT-378, a highly potent inhibitor of the human immunodeficiency virus protease”. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. 42 (12): 3218–24. decembrie 1998. doi:10.1128/AAC.42.12.3218. PMC 106025Accesibil gratuit. PMID 9835517. 
  13. ^ „Drug Approval Package: Kaletra (Lopinavir/Ritonavir) NDA #21-226 & 21-251”. U.S. Food and Drug Administration (FDA). . Accesat în . 
  14. ^ „Generic Kaletra Availability”. Drugs.com. Accesat în . 
  15. ^ „Kaletra EPAR”. European Medicines Agency (EMA). Accesat în . 
  16. ^ „Decree of Department of Disease Control, Ministry of Public Health, regarding exploitation of patent on drugs & medical supplies by the government on combination drug between lopinavir & ritonavir” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . 
  17. ^ 'Abbott pulls HIV drug in Thai patents protest', Financial Times (14 March 2007)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „People Living with HIV: Let's change the rules imposed by the pharmaceutical industry!” (PDF). . Arhivat din original (PDF) la . 
  19. ^ „Assessing the adoption of lopinavir/ritonavir oral pellets for HIV-positive children in Zimbabwe”. Journal of the International AIDS Society. 21 (12): e25214. decembrie 2018. doi:10.1002/jia2.25214. PMC 6293134Accesibil gratuit. PMID 30549217. 
  20. ^ „A Trial of Lopinavir-Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19”. New England Journal of Medicine. martie 2020. doi:10.1056/NEJMoa2001282. PMID 32187464. This randomized trial found that lopinavir–ritonavir treatment added to standard supportive care was not associated with clinical improvement or mortality in seriously ill patients with Covid-19 different from that associated with standard care alone.