Lista sculpturilor din Parcul Copou, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aceasta este o listă de sculpturi care decorează Parcul Copou din Iași. Lista include Obeliscul cu lei, mai multe busturi dedicate unor personalități culturale române, precum și o fântână cu statuete sculptate în marmură.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Obeliscul cu lei[modificare | modificare sursă]

Obeliscul, cunoscut și sub denumirea de "Monumentul Regulamentului Organic", este amplasat în centrul parcului, în apropiere de Teiul lui Eminescu. El a fost construit între anii 1834-1841 după planurile lui Gheorghe Asachi și ridicat în cinstea domnitorului moldovean Mihail Sturdza și a puterilor suzerane și protectoare sub a căror influență se aflau Principatele Române. Este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Iași, fiindu-i atribuit codul IS-III-m-B-04290[1].

Edificiul a fost lucrat în piatră de Șcheia de către sculptori polonezi. [2]

Busturi[modificare | modificare sursă]

Dintre monumentele dedicate personalităților culturale, înregistrate ca monumente istorice sunt bustul lui Mihai Eminescu, Bustul lui Ion Creangă (ambele situate în oglindă, în interiorul piațetei centrale), Monumentul poetei Veronica Micle, Bustul lui Costache Negruzzi, Bustul lui Iacob Negruzzi, Bustul lui Gheorghe Panaitescu-Bardasare, Bustul lui Constantin Daniel Stahi, Bustul lui Nicolae Gane și Bustul lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea. Monumente dedicate lui George Topârceanu, Ion Luca Caragiale, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Octav Băncilă, Ciprian Porumbescu și Grigore Vieru decorează alte alei ale parcului.

În martie 2013 busturile de bronz ale lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane și Barbu Ștefănescu Delavrancea, ultimele două monumente istorice care fuseseră expuse în parc de aproape un secol, au fost furate, dezmembrate și vândute ca fier vechi de către trei indivizi. Aceștia au fost ulterior arestați, însă operele de artă nu au mai putut fi recuperate. [3] În 2014 municipalitatea a înlocuit sculpturile distruse cu reproduceri contemporane. [4]

Fântâna[modificare | modificare sursă]

Singura fântână care a rămas în picioare în Parcul Copou este situată în parterul central al grădinii, în apropierea de intrarea în Muzeul "Mihai Eminescu".

Garduri și grilaje[modificare | modificare sursă]

În secolul al XIX-lea împrejmuirea Parcului Copou a făcut obiectul mai multor studii și proiecte arhitecturale, dintre care s-au păstrat în arhive documente din anii 1850 și 1865. În prezent gardul de pe latura principală a parcului, de-a lungul bulevardului Carol I (est), este construit din piatră de Șcheia.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista monumentelor istorice din județul Iași - 2004” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ N. Grigoraș, Complexul de monumente de la Copou – Iași, în „Cercetări istorice”, (serie nouă) IV/1973, f. 182. Cit. în Văcaru, S. Studiu istoric al Grădinii Copou din Iasi. Institutul de Istorie A. D. Xenopol. (manuscris nepublicat).
  3. ^ „Statuile furate din Parcul Copou din Iasi au fost tocate pentru jocuri de noroc si bautura”, Pro TV, , accesat în  
  4. ^ „Noile busturi din Parcul Copou, expuse mai întâi la Palatul Roznovanu”, Ziarul de Iași, 10 octombrie 2014 20:21:38, accesat în 31 mai 2016  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)