Lisa (cântăreață)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
LISA
Date personale
Născută (27 de ani)[4] Modificați la Wikidata
Provincia Buriram, Thailanda Modificați la Wikidata
Cetățenie Thailanda Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață
dansatoare[*]
model
rapperiță[*]
textieră[*]
fotomodel[*]
actriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba thailandeză
limba engleză
limba coreeană
limba japoneză Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBangkok  Modificați la Wikidata
Alte numeLalisa Manobal
Înălțime168 cm[1]  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Ordinului Imperiului Britanic[*] ()  Modificați la Wikidata
Cariera muzicală
Activitate
Alte numeLalisa Manobal[2][3]  Modificați la Wikidata
Gen muzical
Tipul de vocemezzo-soprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Vocal
Ani de activitate2016-prezent
Case de discuri
Colaborare cu
PremiiMembru al Ordinului Imperiului Britanic[*] ()  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

LALISA MANOBAN (Thai: ลลิษา มโนบาล; născută PRANPRIYA MANOBAN; n. , Provincia Buriram, Thailanda) cel mai bine cunoscută sub numele de LISA/Lisa (Hangul:리사), este o rapperiță,dansatoare,model și cântăreață tailandeză cu sediul în Coreea de Sud. Ea este membră a grupului de fete din Coreea de Sud BLACKPINK sub YG Entertaiment. Pe 10 Septembrie 2021 a debutat solo cu melodiile „LALISA” și „MONEY”. În 2019 a fost numită regina K-POP-ului, având cei mai mulți urmăritori pe Instagram, ca un K-POP idol.Este cunoscută și pentru rapul ei si pentru videoclipurile pe care le posteaza pe canalul ei de YouTube, Lilifilm Official. Ea a făcut recent o colaborare cu Ozuna, DJ Snake, Megan Thee Stallion cu melodia: "SG" (Sexy Girl) .

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerete (1997)[modificare | modificare sursă]

Pranpriya Manoban s-a născut pe 27 martie 1997 [5]în provincia Buriram, Thailanda[6], și ulterior și-a schimbat numele în Lalisa.[7] Este singurul copil al mamei sale thailandeze și al tatălui vitreg elvețian.[8] Lisa și-a încheiat studiile secundare la Școala 1 și 2 Praphamontree. De la o vârstă foarte fragedă, Lisa a dobândit un interes față de industria muzicală din Coreea de Sud, admirând artiști ca Big Bang și 2NE1, vrând să urmeze același drum.[9] A început să ia lecții de dans la patru ani. Și de cântat așa că s-a antrenat zilnic pentru a deveni o cântăreață.

La începutul anului 2009, Lisa a participat la un concurs de canto ca reprezentant al școlii pentru „Top 3 Good Morals of Thailand”, găzduit de Centrul de Promovare Morală. Lisa a terminat pe al doilea loc. De asemenea, a concurat în multe concursuri de dans, inclusiv „To Be Number One” [10] La scurt timp, s-a alăturat echipei de dans We Zaa Cool, formată din unsprezece membri, inclusiv BamBam din Got7. În septembrie 2009, au intrat în competiția LG Entertainment Million Dream Sanan World pe canalul 9 și au câștigat premiul pentru „Special Team”. [11]

În 2010, Lisa a dat o audiție ca să se alăture YG Entertainment în Thailanda. Printre cei 4.000 de solicitanți, ea a fost singura persoană care a trecut. Ea a intrat oficial pe etichetă ca primul stagiar străin pe 11 aprilie 2011.[12] În martie 2015, Lisa are prima slujbă de modeling pentru marca de îmbrăcăminte stradală Nona9on, urmând brandul de produse cosmetice sud-coreene Moonshot în 2016.[13]

2016 - Prezent: BLACKPINK, Real Man 300[modificare | modificare sursă]

În august 2016, Lisa a debutat ca unul dintre cei patru membri ai grupului de fete sud-coreean BLACKPINK, precum și primul artist non-coreean care a debutat sub agenție. [14] BLACKPINK a debutat cu un singur album, Square One cu single-urile „WHISTLE” și „BOOMBAYAH”. „WHISTLE” a obținut un „all-kill” perfect, care a depășit toate topurile din Coreea de Sud la debut.[15] În iulie 2019, grupul a lansat un album de studio japonez, Blackpink in Your Area, trei piese extinse (EP-uri), Blackpink, Square Up și Kill This Love și două albume single, Square One și Square Two.

Impact și influență[modificare | modificare sursă]

În aprilie 2019, Lisa a devenit cel mai urmărit idol K-pop pe Instagram, cu 17,6 milioane de urmăritori la acea vreme.

După ce Lisa a apărut pe coperta numărului din mai 2019 al revistei Harper's Bazaar Thailanda, MEI, distribuitor al Harper's Bazaar, a raportat că toate cele 120.000 de exemplare tipărite în stoc au fost epuizate. S-a raportat că, în medie, 30.000 de exemplare sunt tipărite în mod normal, iar celebritățile cunoscute au în medie 60.000 de exemplare. Cu toate acestea, în ciuda vânzării a 120.000 de exemplare, cererea publicului nu a fost încă satisfăcută.

După ce Lisa a fost prezentă la Celine Fashion Show pentru colecția de primăvară-vară 2020, la Paris, Franța, în timpul "Săptămânii modei de la Paris", Lyst a raportat că căutările globale pentru geanta Celine Triomphe au sărit de 66% pe 28 iunie 2019, după ce a publicat o imagine pe rețelele de socializare, atrăgând astfel atenția publicului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://kprofiles.com/black-pink-members-profile/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.netflix.com/watch/81106901  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://trademarks.justia.com/792/77/manobal-79277323.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b 4 reasons why we love Lisa, K-pop girl group BLACKPINK’s youngest member (în engleză), South China Morning Post, , accesat în  
  5. ^ Caspar Li. „4 reasons why we love Lisa, K-pop girl group BLACKPINK's youngest member”. Accesat în 27 March, 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  6. ^ Asaree Thaitrakulpanich. „BLACK PINK TO LIGHT BANGKOK ON FIRE THIS SUMMER”. Accesat în . 
  7. ^ SCMP Reporter. „Lisa from Blackpink – Thailand-raised K-pop singer who is the group's main dancer and speaks four languages”. Accesat în 18 Februarie 2020.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  8. ^ Bangkokbiznews (in Thai). „เปิดชีวิต! 'ลิซ่า BlackPink' ล่าฝันสู่ซุปเปอร์สตาร์”. Accesat în September 29, 2019..  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  9. ^ „De la Bangkok la Seul: călătoria incredibilă unui idol K-Pop pe drumul spre celebritate”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Eddie Ahn. 'LISA' YG New Girl Group : ลลิษา มโนบาล กับเรื่องราวที่เล่าโดยพี่สาว”. Accesat în . 
  11. ^ Katreena Gadong. „BLACKPINK Lisa Manoban and Got7 Bambam childhood friends?”. Accesat în Aug 14, 2016 10:39 PM EDT.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  12. ^ Primpy. „Praew (in Thai)”. Accesat în . 
  13. ^ „Donga News”. Accesat în . 
  14. ^ Kim Yu-young. „YG Entertainment unveils K-pop group BlackPink”. Accesat în . 
  15. ^ Osen. „[뮤직톡톡] 마성의 '휘파람'…블랙핑크, 전 음원차트 1위 탈환”. Accesat în .