Linia M3 a metroului din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
M3
Harta liniei
Culoare pe hartă roșu
An de deschidere 1983
Numărul stațiilor 15
Lungime 22,2 km
Depouri {{{depouri}}}
Pasageri pe an 26.507.000
Metroul din București
  Linia M1   Linia M2
  Linia M3   Linia M4
  Linia M5   Linia M6
Magistrala 3
Preciziei
Păcii
Gorjului
Lujerului
Politehnica
Eroilor
Izvor
Piața Unirii
Timpuri Noi
Mihai Bravu
Dristor
Nicolae Grigorescu
1 Decembrie 1918
Nicolae Teclu
Anghel Saligny

Magistrala 3 este o linie a metroului din București, România, colorată în roșu pe harta metroului. A fost construită în două părți. Primul tronson — inițial un fragment al magistralei 1 — leagă cartierul Militari cu stația de corespondență Eroilor, asigurând o legătură între partea occidentală și centrul urban al orașului. Tronsonul a fost deschis în august 1983 și conținea patru stații (Politehnica, Armata Poporului – astăzi Lujerului, Păcii și Industriilor – astăzi Preciziei; mai târziu s-a deschis o stație suplimentară Gorjului).

Al doilea tronson, deschis pe 20 noiembrie 2008, conectează partea orientală a orașului cu stația de corespondență Nicolae Grigorescu. Conținea trei stații (Linia de Centură – astăzi Anghel Saligny, Policolor – astăzi Nicolae Teclu și 1 Decembrie 1918. După ce s-au terminat lucrările suplimentare la stația Nicolae Grigorescu, garniturile circulă între stațiile Anghel Saligny și Preciziei, având șapte stații în comun cu magistrala 1.

Date tehnice[modificare | modificare sursă]

Ca și restul rețelei de metrou din București, linia M3 folosește șine de tip 49 și tip 60, cu traverse de lemn (pe primul tronson) sau de beton armat (pe celelalte tronsoane).[1] În funcție de caracteristicile terenului, tunelele au fost realizate în săpătură deschisă sau cu ajutorului unui scut construit la Uzinele „23 August”.[2]

Trenurile acestei magistrale sunt întreținute în Depoul Preciziei, acolo unde se află și principalele uzine de reparații ale metroului.

Material rulant[modificare | modificare sursă]

Tren Bombardier Movia

Linia este deservită de trenuri Bombardier Movia (varianta BM21 din 2008 și BM2 din 2014). Varianta BM2 a fost introdusă mai întâi pe M2 și apoi, odată cu introducerea trenurilor BM3, o parte din trenuri au fost mutate pe M1 și M3 pentru a înlocui complet ramele Astra.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raport de activitate pe anul 2015 al Metrorex S.A” (PDF). Accesat în . 
  2. ^ „30 de ani de exploatare a metroului bucureștean”. Univers Ingineresc (17/2009). .