Linia M3 a metroului din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
M3
Harta liniei
Culoare pe hartă roșu
An de deschidere 1983
Numărul stațiilor 15
Lungime 22,2 km
Depouri {{{depouri}}}
Pasageri pe an 24.805.000
Metroul din București
  Linia M1   Linia M2
  Linia M3   Linia M4
  Linia M5   Linia M6

Magistrala 3 este o linie a metroului din București, România, colorată în roșu pe harta metroului. A fost construită în două părți. Primul tronson — inițial un fragment al magistralei 1 — leagă cartierul Militari cu stația de corespondență Eroilor, asigurând o legătură între partea occidentală și centrul urban al orașului. Tronsonul a fost deschis în august 1983 și conținea patru stații (Politehnica, Armata Poporului – astăzi Lujerului, Păcii și Industriilor – astăzi Preciziei; mai târziu s-a deschis o stație suplimentară Gorjului).

Al doilea tronson, deschis pe 20 noiembrie 2008, conectează partea orientală a orașului cu stația de corespondență Nicolae Grigorescu. Conținea trei stații (Linia de Centură – astăzi Anghel Saligny, Policolor – astăzi Nicolae Teclu și 1 Decembrie 1918. După ce s-au terminat lucrările suplimentare la stația Nicolae Grigorescu, garniturile circulă între stațiile Anghel Saligny și Preciziei, având șase stații în comun cu magistrala 1.

Date tehnice[modificare | modificare sursă]

Ca și restul rețelei de metrou din București, linia M1 folosește șine de tip 49 și tip 60, cu traverse de lemn (pe primul tronson) sau de beton armat (pe celelalte tronsoane).[1] În funcție de caracteristicile terenului, tunelele au fost realizate în săpătură deschisă sau cu ajutorului unui scut construit la Uzinele „23 August”.[2]

Trenurile acestei magistrale sunt întreținute în Depoul Preciziei, acolo unde se află și principalele uzine de reparații ale metroului.

Material rulant[modificare | modificare sursă]

Tren Bombardier Movia

Linia este deservită de trenuri Bombardier Movia (varianta BM21 din 2008 și BM2 din 2014). Varianta BM2 a fost introdusă mai întâi pe M2 și apoi, odată cu introducerea trenurilor BM3, o parte din trenuri au fost mutate pe M1 și M3 pentru a înlocui complet ramele Astra.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raport de activitate pe anul 2015 al Metrorex S.A” (PDF). Accesat în . 
  2. ^ „30 de ani de exploatare a metroului bucureștean”. Univers Ingineresc (17/2009). .