Limbo (joc video)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Limbo
Limbo
Dezvoltator(i)Playdead[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Microsoft Game Studios  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Epic Games Store[*][1]
GOG.com[2]
Steam[3]
Humble Store[*][4]
Microsoft Store[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Martin Stig Andersen[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox 360
Linux
PlayStation Vita
PlayStation 3
Microsoft Windows
PlayStation Portable
iOS
PlayStation 4
macOS
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansare
Genuripuzzle-platformer[*]
platformer
joc video side-scroller  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
distribuire digitală
digital download[*]  Modificați la Wikidata
Controlgamepad
Tastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROCERO D[*]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*]  Modificați la Wikidata
Recepție
Scoruri agregator
AgregatorScor
GameRankings90.61% (X360)[5]
89.55% (PS3)[6]
88.41% (PC)[7]
Metacritic90/100 (X360)[8]
90/100 (PS3)[9]
89/100 (PSV)[10]
88/100 (PC)[11]
Scor retrospectiv
PublicațieScor
1UP.comB[12]
Edge9/10[13]
Eurogamer9/10[14]
G45/5[15]
Game Informer9/10[16]
GameSpot9/10[17]
GameSpy5/5 stele[18]
IGN9/10[12]
PALGN9.5/10[19]

Limbo (stilizat ca LIMBO) este un joc de puzzle-platformă video și este conceput de către dezvoltatorul danez Playdead.Jocul a fost lansat în iulie 2010 exclusiv pe Xbox Live Arcade, și mai târziu a fost re-lansat, împreună cu studiile HD și "Omul Splosion în aprilie 2011. Porturi de joc pentru PlayStation Network și Windows Microsoft prin intermediul Steam si GamersGate au fost create de Playdead, eliberat după ani de-a lungul perioadei de exclusivitate Xbox 360 a fost finalizat. Un Mac OS X versiune a fost lansat în decembrie 2011, în timp ce într-un port Linux a fost disponibilă în mai 2012.

Limbo este un sidescroller 2D, care încorporează sistemul de fizica Box2D pentru a guverna obiecte de mediu și caracterul jucătorului.Jucătorul ghidează un băiat anonim prin medii periculoase și pline de capcane ca el sa iși gaseseasca sora.Dezvoltatorul a construit puzzle-uri in joc astfel incat jucatorul poate alege intre mai multe variante pentru a le rezolva, majoritatea gresite. Playdead a numit stilul de joc ", studiu și moarte", și a folosit imagini înspăimântătoare pentru decesele băiatului cand jucatorul greseste si folosește soluții neviabile.

Jocul este prezentat în monocromatice negru-alb-si tonuri, dezvoltatorul folosindu-se de iluminat, efecte de cereale de film și sunete ambientale minime pentru a crea o atmosferă stranie adesea asociate cu genul horror. Jurnaliștii au lăudat genul de prezentare a întunericului, descriind activitatea ca fiind comparabila cu film noir și expresionismul german. Bazat pe estetica sa, comentatorii au clasificat Limbo ca un exemplu de "jocuri video ca arta". Majoritatea criticilor sunt de parere ca costul ridicat al jocului în raport cu lungimea acesteia pe termen scurt s-ar putea descuraja jucatori sa il cumpărare, dar altii considera ca Limbo a avut o lungime ideala.Acest joc a fost al treilea joc-cel mai bine vandut joc pe serviciul Xbox Live Arcade în 2010, generând în jurul valorii de 7,5 mil. dolari venituri.Limbo a câștigat mai multe premii din partea unor grupuri din industria de la lansare, și a fost numit ca fiind unul dintre cele mai bune jocuri din 2010 de către mai multe publicații.

Scenariu[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Caracterul principal în uitare este un băiat anonim, care se trezește în mijlocul unei păduri numite pe "marginea iadului" (titlul jocului este luat din spatele limbului, latină, însemnând "margine") În timp ce isi caută sora pierduta.In timpul calatoriei el întâlnește doar câteva personaje umane, care fie il ataca, fie fug de el sau sunt morți. La un moment dat în timpul călătoriei sale, el întâlnește un personaj feminin, care brusc dispare înainte de a putea ajunge la ea . Pădurea devine în cele din urmă un mediu urban ce se prăbușește la finalizarea a puzzle-ului final, băiatul este aruncat printr-un geam de sticlă și înapoi în pădure.. El merge pe o distanță scurtă până când întâlnește din nou o fată, care, la abordarea sa, se ridică, speriata. În acest moment, jocul se termină brusc.

Mod de joc[modificare | modificare sursă]

Jucatorul controleaza băiatul pe tot parcursul jocului. Cum este tipic de cele mai multe ori in jocurile cu platformă bidimensionala, băiatul poate rula la stânga sau la dreapta, sari, urca pe margini scurte sau în sus și în jos scări și frânghii, și poate împinge sau trage obiecte. Limbo este prezentat prin intermediul graficii întunecate, în nuanțe de gri și cu sunete ambientale minimaliste, astfel creeaza un mediu straniu, obsedant , de asemenea, efectele vizuale întunecate ascund pericole numeroase, cum ar fi capcane mortale de urs de pe etajul forestier sau monștrii letali ascunsi în umbră, precum păianjeni uriași. Printre pericolele sunt viermi stralucitori, care se ataseaza de capul băiatului și-l obliga să călătorească într-o singură direcție cu excepția cazului în care o lumină strălucitoare vine în contact cu ea, care schimbă direcția jucătorului până când aceasta este înlăturată de NPC-uri statice. In cea de a 2 a jumătate Jocul are puzzle-uri mecanice și capcane care se folosesc de mașini, electromagneți și gravitație. Multe dintre aceste capcane nu sunt vizibile până cand sunt declanșate, de multe ori au consecințe mortale.Player-ul este capabi sa reporneasca de la punctul de la ultimul punct de control intalnit, fără sa fie limite impuse de câte ori acest lucru se poate intampla. Unele capcane pot fi evitate și folosite mai târziu în joc, de exemplu o capcană de urs este utilizata pentru prinderea pe carcasa a unui animal, atârnat de capătul unei frânghii, ruperea carcasei de pe coarda și să permită ramura și frânghie să se retragă în sus și să permită băiatului sa urce pe un pervaz aflat la îndemâna. Ca jucător va întâlni probabil numeroase decese înainte de a rezolva fiecare puzzle si de a termina jocul, dezvoltatorii numesc Limbo un "studiu și moarte" de joc. Unele decese sunt animate cu imagini de dezmembrare băiatului sau decapitare, dar exista si o optiune in joc pentru a pune un filtru ca imaginile socante de la decese sa nu fie redate. Obiective secundare in joc (opționale) includ găsirea de ouă ascunse, insecte și completarea jocului cu cinci sau mai puține decese.

Dezvoltare [modificare | modificare sursă]

Potrivit Playdead partener Dino Patti și intervalele de designer Carlsen Jeppe, directorul Playdead de joc, Arnt Jensen, au conceput Limbo în jurul anului 2004.[20][21] În acel moment, ca un artist concept la IO Interactive, Jensen a devenit nemulțumit de natura din ce în ce mai corporativă a companiei. El a schițat o "imagine statica" a unui "loc secret" pentru a obține idei, iar rezultatul, a fost similar cu mediul din sfarsitul jocului, Jensen a fost inspirat să se extindă aceeasta idee, inițial pe cont propriu.[22] Pentru a programa jocul în Visual Basic în 2004 si-a dat seama ca are nevoie de un programator asa ca a făcut un proiect pe internet in care isi prezenta munca in scopul gasirii unui programatorstil. Videoclipul a atras interesul substanțial în proiectul de pe Internet, în cele din urmă ajunge să se întâlnească cu Patti, care a fost, de asemenea, nemulțumit de slujba lui de la acea vreme , colaborarea lor a condus la fondarea Playdead. Deși Patti ajutat în primele câteva luni, cu programarea, el si-a dat seama că proiectul a fost mult mai mare decât s-ar asteptat așa ca Patti a dezvoltat afaceri în jurul valorii de dezvoltarea a jocului extinsă.

Dezvoltarea inițială a fost finantata personal de către Jensen și Patti, împreună cu subvenții guvernamentale daneze, inclusiv fonduri de la Programul de joacă nordică, în timp ce marii investitori au intervenit mai târziu în ciclul de dezvoltare. Jensen și Patti nu a vrut să se angajeze la edituri importante, preferând să-și păstreze controlul creativ complet în curs de dezvoltare a platformei. Jensen planificaseră inițial ca Limbo sa fie inclus gratis in pachetul Microsoft pentru Windows dar in acest punct s-au decis sa il vanda.

Muzică[modificare | modificare sursă]

Limbo
Limbo Soundtrack Cover.jpg
Soundtrack de Martin Stig Andersen
Lansare 11 iulie 2011 (2011-07-11)
Gen Acousmatic, ambient
Durată 19:40
Casă de discuri Playdead
Producător Martin Stig Andersen
Cronologie – Martin Stig Andersen
Limbo Inside[*]  Modificați la Wikidata
Limbo soundtrack track listing
Nr. Titlu Lungime
1. „Menu”   3:10
2. „Boys' Fort”   2:17
3. „City”   3:38
4. „Rotating Room”   3:02
5. „Sister”   3:21
6. „Gravity Jump”   4:12
Lungime totală:
19:40

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Epic Games Store 
 2. ^ GOG.com 
 3. ^ Steam 
 4. ^ Humble Store 
 5. ^ „Limbo for Xbox 360”. GameRankings. Accesat în . 
 6. ^ „Limbo for PS3”. GameRankings. Accesat în . 
 7. ^ „Limbo for PC”. GameRankings. Accesat în . 
 8. ^ „Limbo (xbox 360)”. Metacritic. Accesat în . 
 9. ^ „Limbo - PlayStation 3”. Metacritic. Accesat în . 
 10. ^ „Limbo (Playstation Vita)”. Metacritic. Accesat în . 
 11. ^ „Limbo - PC”. Metacritic. Accesat în . 
 12. ^ a b Hatfield, Daemon (). „Limbo Review”. IGN. Accesat în . 
 13. ^ „Review: Limbo”. Edge. . Accesat în . 
 14. ^ Teti, John (). „Limbo”. Eurogamer. Accesat în . 
 15. ^ Gaskill, Jake (). „Limbo”. G4 TV. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ Miller, Matt (august 2010). „Limbo”. Game Informer. p. 110. 
 17. ^ McShae, Tom (). „Limbo Review”. GameSpot. Accesat în . 
 18. ^ Scott, Ryan (). „Limbo Review”. Gamespy. Accesat în . 
 19. ^ Hassett, Cian (). „Limbo Review”. PALGN. Accesat în . 
 20. ^ Alexander, Leigh (). „Road To The IGF: Limbo's Dino Patti”. Gamasutra. Accesat în . 
 21. ^ Gillon, Kieron (). „IGF Factor 2010: Limbo”. Rock Paper Shotgun. Accesat în . 
 22. ^ Thompsen, Michael (). „How Limbo Came To Life”. IGN. Accesat în .