Sari la conținut

Limbi berbere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Limbile berbere (în berberă: ⵜⴰⵎⴰⵥⵉⵖⵜ Tamazight) formează un grup de limbi hamitice, din familia limbilor hamito-semitice (afro-asiatice), derivate din berbera veche. Aceasta s-a separat în două ramuri: limbile berbere de nord și limbile berbere de sud. Limbile berbere sunt prezente pe un teritoriu deosebit de întins, începând din Maroc până în Egipt, trecând prin Algeria, Tunisia, Libia, Niger și Mali[1], precum și în diaspora (Europa Occidentală, Statele Unite ale Americii, Canada, și Australia). O variantă a berberei, guanche, a fost vorbită altădată în Insulele Canare.[2] Limbile berbere numără vreo treizeci de variante. Berbera posedă propriul său sistem de scriere, cel pe care tuaregii l-au păstrat: tifinagh.[3]

Limbile berbere au asimilat multe împrumuturi: din ebraică, din feniciană, din latină, din turcă, din arabă, din franceză și chiar din spaniolă. Nu există cifre oficiale privitoare la numărul berberofonilor[4], dar se estimează numărul locutorilor[5] acestor limbi la circa 20 de milioane[6].

Repartiție geografică[modificare | modificare sursă]

Localizarea limbilor berbere în Africa de Nord

Limbile berbere, dispersate pe o arie geografică foarte vastă, sunt supuse unor mari presiuni de către araba maghrebiană și de către limba franceză. Orașe și regiuni altădată (la începutul secolului al XX-lea) majoritar berberofone, nu mai sunt deloc astăzi : Batna, Umm Al-Buaghi..., araba magrebină înlocuind berbera. Pe planul internațional, ponderea epocii coloniale franceze este încă foarte mare : astfel, transcrierea în grafia latină a denumirillor berbere (și arabe, de altfel) din fostele colonii franceze, îmbracă încă de cele mai multe ori forma franceză, inclusiv în alte limbi, ca și cum ar fi toponime franceze (cu U redat OU de exemplu).

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ fr « Langue et littérature berbères », articol de Salem Șaker, profesor de berberă la Institutul francez al Limbilor și civilizațiilor orientale, și director al Centrului de Cercetare Berberă).
  2. ^ „L'identité amazighe aux Canaries : l'historiographie des origines”, L’Année du Maghreb (în franceză) (10), pp. 143–162, ISSN 1952-8108, accesat în  
  3. ^ fr Un alphabet berbère méconnu Arhivat în , la Wayback Machine., În românește: Un alfabet berber nerecunoscut.
  4. ^ Vorbitori de limbi berbere
  5. ^ Vorbitorilor
  6. ^ fr Les Berbères en Afrique du Nord Arhivat în , la Wayback Machine., în românește: Berberii în Africa de Nord.
  7. ^ Ghardaia este o oază situată în centrul Algeriei; este capitale Văii Mzab. Valea este populată de 170.000 de locuitori. Valea face parte din patrimoniul mondial şi este considerat drept un sit turistic în Algeria.
  8. ^ „Sursă D.P.A.T., 2005”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ UNESCO

Surse bibliografice[modificare | modificare sursă]

Text tradus și adaptat al articolului Langues berbères, existent la Wikipédia, Encyclopédie libre, în limba franceză.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]