Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău a fost înființat în anul 1990, printr-un ordin al Guvernului din 26 decembrie, [1], în baza școlii Nr.1 se deschide Liceul Teoretic român-francez „Gh. Asachi”, acesta poartă numele poetului, prozatorului și dramaturgului român Gheorghe Asachi.

Repere istorice[modificare | modificare sursă]

Liceul „Gheorghe Asachi” a fost fondat de către Janette Dubois pe data de 8 martie 1864. La început, liceul își avea sediul în propria casă a Janettei Dubois, de pe strada, Podoliei 64 (în prezent București, 64). Inițial, acest liceu era o școală particulară pentru fiice de nobili localnici, unde studiile se făceau doar în limba franceză. De la început, școala avea 11 eleve. Prima directoare a unei școli laice de fete a fost Liuba Beliugova, împuternicită printr-un decret chiar de țarul Imperiului Rus de atunci. Motivul pentru care directoare nu putea fi Janette Dubois era că o franțuzoaică nu putea fi numită în funcție educațională de stat.

În 1918, imediat după Marea Unire, prin ordinul Regelui Ferdinand, în baza gimnaziului de fete este creat liceul Regina Maria. În anii celui de-al doilea Război Mondial (1940-1944) școala este evacuată la Craiova.

În 1944, pe 4 octombrie este redeschisă ușa liceului ca școală medie Nr.1. În 1954 devine școala „G. I. Kotovski”.

Edificiul liceului, care este și astăzi, a fost construit în anul 1973.

În prezent[modificare | modificare sursă]

În anul 2008, în liceul studiau 2.200 de elevi în 77 de clase, îndrumați și supravegheați de 158 de profesori.Actualmente liceul deține 1.784 de elevi. [2]

Liceul are o activitate de peste 150 de ani, dând Țării personalitați notorii in știința și cultura românească.

Absolvenți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „SOS! pentru Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" | Chișinău”. Timpul.md. . Accesat în . 
  2. ^ cibanu viorelViorel Cibanu. „Liceul Teoretic "Gheorghe Asachi". AflaMD. Accesat în . 
  3. ^ http://www.flux.md/editii/200853/articole/2615/