Leopold Karl von Kollonitsch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leopold Karl von Kollonitsch
Kollonich Lipót.jpg
Leopold Karl von Kollonitsch
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Komárno, Slovacia Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
Viena, Imperiul Habsburgic Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religie Biserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupație preot catolic[*]
judecător Modificați la Wikidata
Activitate
Afiliere religioasă Biserica Romano-Catolică  Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
Cardinalul Kollonitsch

Leopold Karl von Kollonitsch, alternativ Kollonich, (n. 26 octombrie 1631, Komorn, azi Komárno, Slovacia - d. 20 ianuarie 1707, Viena) a fost un cleric catolic german, al cărui familie era de origine croată. Între 1670-1685 a fost episcop de Wiener Neustadt, în anul 1686 a fost ridicat la demnitatea de cardinal. În 1695 a devenit arhiepiscop al Arhidiecezei de Esztergom și primat al Ungariei, calitate în care a jucat un rol important la unirea Mitropoliei Ortodoxe de Alba Iulia cu Biserica Catolică, act din care a rezultat Biserica Română Unită cu Roma.

Din 1672 până în 1681 a fost președinte al Consiliului Ungar pe lângă Curtea de la Viena (în germană ungarische Hofkammer), adică al guvernului teritoriilor Ungariei neocupate de turci, administrate de Casa de Habsburg.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Paul Brusanowschi: Motivațiile politice ale interesului cardinalului Leopold Kollonich față de români, în: Annales Universitatis Apulensis, Series Historica, 6/II, 2002.
  1. ^ https://www.deutsche-biographie.de/sfz44248.html, accesat în 9 octombrie 2017  Lipsește sau este vid: |title= (help)