Leopold Auenbrugger

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leopold Auenbrugger
Leopold-von-auenbrugger.jpg
Leopold Auenbrugger
Date personale
Născut 19 noiembrie 1722
Graz, Austria
Decedat 17 mai 1809
Viena
Naționalitate Flag of Austria.svg Austriac
Cetățenie Flag of the Habsburg Monarchy.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupație medic
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență Flag of Austria.svg Austria
Cunoscut pentru Contribuții în domeniul examinării clinice

Joseph Leopold von Auenbrugger (n. 19 noiembrie 1799 - d. 18 mai 1809) a fost medic austriac. Este considerat unul dintre fondatorii medicinei moderne. A introdus tehnica de examinare prin percuție.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Graz. A studiat medicina în orașul natal, apoi la Viena. La 22 de ani este medic și intră la spitalul Militar Spaniol din Viena.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Auenbrugger a descoperit că, lovind cu degetul anumite porțiuni ale pieptului și spatelui, se aude un sunet specific, diferit ca tonalitate și intensitate în diferite stări patologice. Se pare că ideea acestor investigații i-a fost sugerată de tehnica empirică a stabilirii nivelului vinului în butoaie. Auenbrugger a remarcat deosebirea dintre sunetul mat, obținut la percuția toracelui în porțiunea în care cavitatea pleurală este plină cu lichid, de sunetul deschis, din porțiunea de deasupra nivelului de lichid, ceea ce i-a permis nu numai să pună diagnosticul de pleurezie, dar și să aprecieze cantitatea lichidului patologic acumulat între foițele pleurale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]