Leonid Șeptițchi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Leonid Șeptițchi
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedatmartie 1970 (50 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
romancier[*] Modificați la Wikidata

Leonid Șeptițchi (n. , Basarabia, Imperiul Rus – d. martie 1970) a fost un poet și romancier basarabean. Două lucrări definitorii semnate de el s-au numit Pământ și Pământ Nou.

S-a născut în Tătărăști, județul Cahul, Regatul României (acum în Republica Moldova). Tatăl Serghei Șeptițchi era cântăreț la biserica din sat, iar mama, Natalia, lucra învățătoare. După absolvirea școlii primare este înscris, în 1930, la Liceul de Băieți Carol al II-lea din Bolgrad. Fiind un elev sârguincios, chiar din primele clase de liceu devine pasionat de literatură.

Cariera literară începe cu poezia Toamna, scrisă la 16 ani și apărută în „Bugeacul” (nr. 3-4, 1935). Odată lansat, publică versuri și în „Pagini basarabene” (Chișinău) alături de George Meniuc, la „Familia noastră” (Bolgrad). Despărțire este prima nuvelă tipărită în „Bugeacul” (nr. 7-8, 1936).

A participat, în martie 1940, la prima adunare generală a membrilor Societății Scriitorilor din Basarabia și a nimerit în paginile presei de atunci alături de autori care erau deja afirmați.

În 1944 s-au refugiat la Brăila, de unde provenea familia lui Leonid, Șaptețânci. Din scrisorile primite de la Andrei Zaruba reieșea că ulterior s-a întors în Basarabia și a devenit profesor de limba moldovenească la Baimaclia.

În afară de articole, schițe, reportaje a scris și proză, dar a publicat rar de tot. Povestirea Moartea rândunicii, apărută într-o revistă pentru copii, fusese introdusă și în manualele de citire pentru clasele primare.

Moare prematur în primăvara anului 1970 la Chișinău.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Colesnic, Iurie (). „Pagini necunoscute din Istoria teatrului Basarabean. Leonid Șeptițchi”. Timpul de dimineață. Accesat în .