Leona Paraminski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leona Paraminski
Date personale
Născută (44 de ani) Modificați la Wikidata
Zagreb, Republica Socialistă Croația, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
Cetățenie Croația Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba croată Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu[*][[Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (Croatian drama school)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Leona Paraminski (n. , Zagreb, Republica Socialistă Croația, RSF Iugoslavia) este o actriță croată de teatru, film și televiziune. A crescut în Vrbovec, un oraș din apropiere de Zagreb și și-a petrecut copilăria călătorind prin Croația și Germania.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Leona a devenit interesată de artă și de sport de la o vârstă fragedă. De-a lungul liceului a făcut parte dintr-un grup de teatru; primul ei rol a fost într-o producție a piesei Cenușăreasa. În acești ani a cântat și într-un cor, s-a angajat activ într-un grup de dans care a combinat dansuri moderne și clasice și a fost implicată în activități sportive ca tenis și karate.

La 18 ani, Leona s-a înscris la Academia de Artă Dramatică, de la Universitatea din Zagreb. În timp ce era încă la universitate, a câștigat un premiu FRKA pentru cea mai bună actriță pentru rolul său din filmul de scurtmetraj Vinko na krovu. Prima sa apariție într-un lungmetraj a fost în filmul Madonna din 1999 (Bogorodica, regia Neven Hitrec). A absolvit în 2001. Un an mai târziu, a fost onorată cu cel mai semnificativ premiu de film din Croația - Arena de Aur pentru cea mai bună actriță - la Festivalul de Film de la Pula din 2002 pentru lungmetrajul de comedie Iarnă în Rio (Prezimiti u Riu, 2002).[1]

De atunci Leona a jucat roluri principale în peste 30 de filme și emisiuni TV. Ea joacă frecvent în teatru în roluri principale care înfățișează femei puternice. De asemenea, Leona a primit trei premii internaționale pentru cea mai bună actriță din compilația de scurtmetraje a regizorului Dalibor Matanić. A fost prezentatoare TV și este o gazdă frecventă la ceremonii și festivaluri, fiind implicată și în lucrări caritabile.

Leona face parte din trupa Teatrului Național Croat. În mai 2012 s-a căsătorit cu Tin Komljenović.[2]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Roluri de televiziune[modificare | modificare sursă]

Roluri de film[modificare | modificare sursă]

Dublaj în croată[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Leona Paraminski - Awards”. Internet Movie Database. Accesat în . 
  2. ^ „Leona Paraminski married Tin Komljenović”. Story.hr. 
  3. ^ Tulum / Petrecerea (2009) - Ona, cinemagia.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]