Papa Leon al V-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Leon al V-lea)
Leon al V-lea
Date personale
NăscutArdea, Lazio, Italia Modificați la Wikidata
Decedat905 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (otravă) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Activitate
PredecesorPapa Benedict al IV-lea
SuccesorPapa Sergiu al III-lea

Papa Leon al V-lea (n.  ?, Ardea, Lazio, Italia – d. 905 d.Hr., Roma, Statele Papale) a fost între august și septembrie 903 timp de aproximativ 30 de zile papă al Romei (după alte surse din iulie până-n septembrie). Numele său înseamnă "leul (lat.)".

Se știe doar puțin de acest papă. O legendă bretonă zice că Sf. Tugdual, patronul treguiilor, ar fi ajuns ca pelerin la Roma unde ar fi fost ridicat în rang de papă. Un indiciu pentru această ipoteză este faptul că Leon, conform catalogului roman, ar fi purtat numele "Leo britigena". O altă versiune spune în schimb că ar fi originar din satul Priapi aproape de comuna Ardea (la sud de Roma). Întrucât nu a făcut parte din preoții-cardinali din Roma, în diverse surse contemporane a fost chemat "presbyter forensis".

Despre activitățiile sale de papă se știe doar atât că i-a scutit pe clericii din Bologna de anumite impozite.

Istoricul contemporan Auxilius a scris despre acest papă c-ar fi fost cu adevărat un om al lui Dumnezu și că "viața sa și sanctitatea sa merită laudate."

După un pontificat de doar 30 de zile a fost dat jos și arestat de către preotul-cardinal Cristofor de la Sf. Damas. Astfel Cristofor a ajuns papă la rându-i (s-a menținut doar un an la putere, fiind arestat și el de Sergiu al III-lea (904).

Nu se știe prea mult despre decesul lui Leon. O versiune ne informează că ar fi fost încarcerat și apoi sugrumat de Cristofor însuși. Alta în schimb spune că lui Sergiu al II-lea i s-ar fi făcut "milă" de cei doi predecesori întemnițați ordonând executarea lor. După "Catholic Encyclopedia" varianta cea mai probabilă este că ar fi murit la închisoare sau la o mănăstire de o moarte naturală. Osemintele sale se află fie la Sf. Petru fie în Lateran.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b  
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Leo V. (Papst). În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL)
  • Remarca din 'Catholic Encyclopedia



Predecesor:
Papa Benedict al IV-lea
Leon al V-lea
Succesor:
Papa Sergiu al III-lea