Legătură disulfurică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

O legătură sau o punte disulfurică (sau disulfidică) este un tip de legătură covalentă realizată prin oxidarea proteinelor, prin procese post-translaționale. Această legătură sau puncte se formează între atomii de sulf ale funcțiilor tiolice a două resturi de cisteină dintr-o secvență peptidică sau proteică. În mod analog, molecula rezultată prin legarea a două molecule de cisteină se numește cistină.

Formarea unei punți disulfurice

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Legăturile disulfurice sunt legături puternice, cu o energie de disociere a legăturii de 60 kcal/mol (251 kJ/mol). Totuși, fiind cu aproximativ 40% mai slabe decât legăturile carbon-carbon și carbon-hidrogen, sunt de obicei privite ca legături ce se pot desface ușor în cadrul multor molecule. Mai mult, datorită polarizabilității sulfului divalent, legătura S-S este susceptibilă ruperii de către agenți polari, atât electrofili, cât și nucleofili:[1]

RS–SR + Nu → RS–Nu + RS

O legătură disulfurică are o lungime de aproximativ 2,05 Å, fiind cu aproximativ 0,5 Å mai lungă decât o legătură de tip carbon-carbon.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ R. J. Cremlyn “An Introduction to Organosulfur Chemistry” John Wiley and Sons: Chichester (1996). ISBN 0-471-95512-4.