Laurențiu Damian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Laurenţiu Damian)
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Damian (nume).
Laurențiu Damian
Date personale
Născut (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Giurgiu, Regiunea București, România Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnca Damian Modificați la Wikidata
CopiiAnghel Damian[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Laurențiu Damian (n. , Giurgiu, Regiunea București, România) este un regizor și scenarist român, profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și președintele Uniunii Cineaștilor din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Laurențiu Damian a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”, Secția Scenaristică și Regie, cu nota 10. A făcut cursuri de specializare în filme documentare și de televizune atât în țară, cât și în străinătate. În 2003 a devenit Doctor Magna cum laude în Cinematografie și Media. Este profesor universitar doctor al UNATC și membru din 1990 al Senatului UNATC.

A fost vicerector al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale - București, în perioada 1999-2007. În 2005 a ocupat funcția de secretar general al Uniunii Cineaștilor Români. De asemenea, este și membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano, cât și membru al UPFAR si UARF.

Autor a peste 600 de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie și estetică cinematografică, Laurențiu Damian a publicat cărțile Elisabeta Bostan - unde ești copilărie? și Despre documentare... și chiar mai mult. A regizat peste 100 de filme documentare, filme de ficțiune de scurt și lung metraj, filme experimentale, pentru care a primit premii valoroase. Printre filmele care l-au consacrat se numără: Constantin Brâncuși. Coloana sa - lecția despre infinit (premiu Montreal), Onisim Colta - Joc, iluzie, transparență și mântuire, filmul cu care Laurențiu Damian a fost prezent la Montréal, în cadrul FIFA, și este al doilea episod din trilogia Geometria iluziei, alături de Evadarea din trup și de Starea de veghe, Drumul Câinilor și Rămînerea (1991), Faust. Drumul clipei, Iulian Mihu. Despre el așa cum a fost. Despre noi așa cum suntem.

Laurențiu Damian a prezentat emisiunea Filmul Românesc - generații, poetici, autori pe TVR Cultural, o emisiune dedicată filmului românesc. „Vinerea” filmului a devenit astfel un mod de a rememora importante creații din istoria cinematografului nostru.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Filme de cinema[modificare | modificare sursă]

Filme documentare[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Laurenţiu Damian, The Fine Art Archive 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri