Laguna Karavasta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karavasta Lagoon
Categoria II IUCN (Parc național)
Laguna văzută din spațiu
Laguna văzută din spațiu
Poziția20 km de Lushnjë, Albania
Coordonate40°55′39″N 19°29′55″E ({{PAGENAME}}) / 40.9275°N 19.4986°E
Suprafață42 km²  Modificați la Wikidata

Laguna Karavasta (în albaneză Laguna e Karavastasë) este cea mai mare lagună din Albania și una dintre cele mai mari din Marea Mediterană, care se întinde pe o suprafață de 42 km². Karavasta face parte din Parcul Național Divjakë Karavasta și este separată de Marea Adriatică de o fâșie de nisip mare. Se întinde de-a lungul câmpiei de coastă din Myzeq, lângă Divjakë și la aproximativ 20 km în apropiere de Lushnjë.

Karavasta găzduiește mulți pini și insule mici de nisip. Laguna este renumită pentru găzduirea pelicanului dalmatin creț; 6,4% din populația europeană a pelicanului creț se află în Karavasta.[1][2][3] Laguna este parte a eco-regiunii terestre a pădurilor foioase ilirice din pădurile mediteraneene palearctice. Clima este de obicei mediteraneană.

Karavasta

Laguna Karavasta este situată în interiorul parcului național Divjaka-Karavasta și a fost recunoscută ca o zonă umedă de importanță internațională, prin desemnarea Convenției Ramsar la 29 noiembrie 1996. Laguna a fost identificată de către BirdLife International drept o zonă importantă pentru păsări, deoarece susține un număr semnificativ de populații a diferitelor specii de păsări.[4]

Laguna Karavasta se află pe lista zonelor umede Ramsar de importanță internațională[5] și face parte din Parcul Național Divjake-Karavasta.

Deoarece campaniile de dezinfecție au fost oprite de mult timp, zona este cunoscută pentru sezonul ei foarte activ al țânțarilor. Cu toate acestea, în 2014, au început campanii de dezinfecție și un proiect de reabilitare a parcului a fost inițiat de autoritățile naționale. Acest lucru a inclus un moratoriu de vânătoare care a reînviat activitățile de urmărire a păsărilor.

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „THE COASTAL GEOMORPHOLOGY OF THE SEMANI RIVER MOUTH-KARAVSTA LAGOON IN THE SOUTHERN ADRIATIC SEA” (PDF). balkangeophysoc.gr (în English). p. 152. The area well known for the Dalmatian pelican colony Pelicanus crispus which numbers some 60-70 couples, which represent 5% of the total world population of this species. 
  2. ^ „Bashkia Fier » Karavasta Lagoon”. Bashkia Fier. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „ACTION PLAN FOR THE DALMATIAN PELICAN” (PDF). ec.europa.eu (în English). p. 10. 
  4. ^ BirdLife International. „Karavasta Lagoon”. datazone.birdlife.org (în English). 
  5. ^ Ramsar (). „The list of wetlands of international importance” (PDF) (în English și Spanish). Ramsar. p. 5. Accesat în .