Lady Hamilton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lady Hamilton
That Hamilton Woman

Afișul românesc al filmului
Titlu originalThat Hamilton Woman
GenDramă
RegizorAlexander Korda
ScenaristWalter Reisch
R. C. Sherriff
DistribuitorUnited Artists (UK/US)
Director de imagineRudolph Maté
MontajWilliam Hornbeck
MuzicaMiklos Rozsa
CostumeRené Hubert[*][[René Hubert (costume designer (1895-1976))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieVivien Leigh
Laurence Olivier[1]
Premiera1941
Durata108 minute
a/n
ȚaraRegatul Unit Regatul Unit
Locul acțiuniiAnglia
Napoli  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Jack Whitney[*][[Jack Whitney (sound engineer (1905-1992))|​]], )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Rudolph Maté, )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Vincent Korda[*][[Vincent Korda (art director (1897-1979))|​]] și Julia Heron[*][[Julia Heron (set decorator (1897-1977))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Jack Whitney[*][[Jack Whitney (sound engineer (1905-1992))|​]], )
Academy Award for Best Special Effects[*][[Academy Award for Best Special Effects |​]] (Lawrence W. Butler[*][[Lawrence W. Butler (special effects artist)|​]] și William H. Wilmarth[*], )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Lady Hamilton (titlul original: în engleză That Hamilton Woman) este un film istoric britanic, produs de Alexander Korda în anul 1941. Filmul prezintă viața metresei Emma Hamilton (1765–1815).

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului are în Anglia pe la începutul secolulului XIX. O cerșetoare este arestată deoarece a încercat să fure o sticlă cu vin. Ea va povesti în închisoare unei alte deținute, povestea vieții ei. Pentru a se căsători cu Charles, amantul ei, Emma pleacă din Londra la Neapole. Aici ea va locui în casa ambasadorului britanic Sir William Hamilton, unchiul lui Charles. Sir William îi explică Emmei, că din cauza trecutului ei ca dansatoare nu se poate căsători cu nepotul său Charles. În același timp Sir William îi propune Emmei să devină soția lui. Necăjită Emma acceptă în cele din urmă să se căsătorească cu Sir William Hamilton. Într-o bună zi sosește la ammasadă amiralul Nelson, care aduce vestea că Napoleon împreună cu Spania au declarat război Angliei. Emma care-l fascinează pe Nelson, îi înlesnește amiralului englez o audiență la regele Neapolului. La câțiva ani după Bătălia navală de la Abukir, Nelson se reîntoarce sărbătorit ca erou la Neapole, unde începe o legătură amoroasă cu Emma, care-i devine metresă. Nelson moare în bătălia de la Trafalgar, iar Emma ajunge să fie o femeie distrusă, părăsită și condamnată de societatea contemporană.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]