Lacul Sarîgamîș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lacul Sarîgamîș
Administrație
Țară/ȚăriUzbekistan
Turkmenistan  Modificați la Wikidata
Geografie
Coordonate42°00′00″N 57°20′00″E / 42°N 57.333333333333°E ({{PAGENAME}})
Suprafața lacului3.955 km²  Modificați la Wikidata
Altitudine5 m  Modificați la Wikidata
Lungime89 km  Modificați la Wikidata
Lățimea medie69 km  Modificați la Wikidata
Volum12 km³  Modificați la Wikidata
Hidrografie
Râu afluentAmudaria  Modificați la Wikidata
Râu defluent  Modificați la Wikidata
Localizare

Lacul Sarîgamîș, de asemenea Sarîkamîș (în turkmenă Sarygamyș köli, în uzbecă Sariqamish ko‘li, în rusă Сарыкамы́шское озеро), este un lac din Asia Centrală. Se află la jumătatea distanței dintre Marea Caspică și Marea Aral. Sfertul de nord al lacului se află în Uzbekistan, iar restul în Turkmenistan.

Până în secolul al XVII-lea, lacul a fost alimentat de râul Uzboy, un defluent al râului Amudaria, care curgea spre Marea Caspică. Astăzi principala sa sursă de apă este un canal dinspre Amudaria, dar și apele care se scurg de pe pământurile irigate din jur, care conține niveluri ridicate de pesticide, erbicide și metale grele.

Aportul la secarea Mării Aral[modificare | modificare sursă]

Acesta și multe alte lacuri „neintenționate”, cum ar fi lacul Aidar de pe Sîrdaria, lipsesc Marea Aral de aproximativ 150 de kilometri cubi de apă pe an, contribuind în mod direct, dacă nu chiar provocând, secarea acesteia din urmă.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele lacului provine de la turcică Sari (galben) și Qamish (depresie), o referire la culoarea galbenă a nămolului și a sării din vechiul bazin uscat înainte de inundarea acestuia de către sovietici. Autoritățile turkmene din prezent doresc să „turkmenizeze” numele, susținând că numele este turkmen sarîkamîș „trestie galbenă”.[1]

Secțiunea turkmenă a lacului și pământurile din jurul acestuia sunt protejate de rezervația Sarygamyș.

Istorie[modificare | modificare sursă]

De-a lungul istoriei sale, lacul a dispărut de mai multe ori și a reapărut, în funcție de sosirea apelor Amudariei. Perioadele de secare ale lacului Sarîgamîș au fost asociate cu vărsarea râului în Marea Aral. Lacul a existat la sfârșitul perioadei neogene, în antropogenul superior[2] (la 58 m deasupra nivelului mării), când suprafața sa includea și bazinul modern Assake-Audan,[3] și apoi în perioada secolelor XIV - XVI d.Hr. (la 50–62 metri deasupra nivelului mării).[2] A fost descoperit și cartografiat pentru prima dată de geograful rus Nikolai Petrusevici în 1876.[4] Ultima dată când apele Amudariei au intrat direct în bazin a fost în timpul inundației din 1878.[2][5]

De la începutul anilor 1960 lacul Sarîkamîș s-a umplut cu ape de drenaj,[6] alimentarea având loc prin colectorul Darialîk, fiind folosită apa de pe terenurile agricole de pe malul stâng al Amudariei.[6][7]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ E.M. Pospelov, Geograficheskiye nazvaniya mira (Moscow, 1998), p. 369.
  2. ^ a b c Сариқамиш сойлигиНациональная энциклопедия Узбекистана Arhivat în , la Wayback Machine. на узбекском языке. — Ташкент, 2000—2005.
  3. ^ http://bse.sci-lib.com/article076978.html Ассаке-Аудан
  4. ^ Igor S. Zonn; Michael H. Glantz; Andrey G. Kostianoy; Aleksey N. Kosarev (). The Aral Sea Encyclopedia. Springer Science & Business Media. p. 251. doi:10.1007/978-3-540-85088-5. ISBN 978-3-540-85088-5. 
  5. ^ Шнитников А. В. (). „Внутривековая изменчивость компонентов общей увлажненности”. Ленинград: Издательство «Наука». Ленинградское отделение: 130. 
  6. ^ a b Григорович Н. (). „Солнце и вода, земля и соль” (8) (ed. Наука и жизнь⁠(d)): 68–69. 
  7. ^ „Сары-Камыш” (ed. Словарь современных географических названий). Екатеринбург: У-Фактория. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]